default-image

Καταστροφές από τους νοτιάδες... που επιστρέφουν αύριο

Καταστροφές από τους νοτιάδες... που επιστρέφουν αύριο

Μπορεί οι νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι που έπνεαν το σαββατοκύριακο να στράφηκαν από χθες σε δυτικούς, όμως, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, θα ξαναστραφούν την Τετάρτη σε νοτιάδες και θα υπάρξει ενίσχυσή τους κυρίως την Πέμπτη. Συγκεκριμένα σήμερα θα επικρατήσουν κατά περιόδους νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για παροδικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Το σκηνικό του καιρού αύριο Τετάρτη αναμένεται και πάλι να αλλάξει, καθώς επανέρχονται οι νοτιάδες. Αρχικά θα πνέουν 3-4 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα ενισχυθούν στις βόρειες περιοχές του Ρεθύμνου. Οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ.

Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει ενίσχυση των ανέμων και σε άλλες περιοχές βόρεια της Κρήτης. Παράλληλα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κυρίως το πρωί, ενώ θα ανέβει η θερμοκρασία, με τη μέγιστη να φτάνει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Καλός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη με παροδικές νεφώσεις και ενισχυμένους τους νότιους ανέμους, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και τοπικά και τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ την Παρασκευή θα υπάρξει μικρή πτώση της, καθώς θα στραφούν και πάλι οι άνεμοι σε δυτικές διευθύνσεις.

Οι νοτιάδες ξήλωσαν σκεπή 650 τ.μ.

Μετά τον πρόσφατο χιονιά και τις πλημμύρες το κακό τρίτωσε στην Κρήτη με τους θυελλώδεις ανέμους που πλήττουν από το περασμένο Σάββατο πάρα πολλές περιοχές του νησιού, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, και οι οποίοι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Μόνο στην Αυγενική Ηρακλείου έγινε στην κυριολεξία "φύλλο και φτερό" ολόκληρη η σκεπή της σταφιδαποθήκης του χωριού. Περίπου 650 τ.μ. λαμαρίνες αλουμινίου τα ξημερώματα του Σαββάτου διασκορπίστηκαν παντού γύρω από την αποθήκη, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού.

Γινόταν πραγματικά «χαλασμός Κυρίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πολλοί κάτοικοι, που σηκώθηκαν στο πόδι. Πολλές από τις λαμαρίνες, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αυγενικής Γιώργος Βελεντάκης, με τον αέρα έφτασαν και 300 μέτρα μακριά, καταλήγοντας δίπλα σε σπίτια, ανάμεσα σε ελιές και αμπέλια. Άλλες "κατάφεραν" να κολλήσουν στα σύρματα της ΔΕΗ και με την πίεση του αέρα από τη μία να κόψουν τα καλώδια και από την άλλη να πάρουν κλίση οι στύλοι! Για πολλές ώρες έμειναν πολλοί κάτοικοι του χωριού δίχως ρεύμα μέχρι που συνεργείο της ΔΕΗ έφτασε στην περιοχή για να αποκαταστήσει τη βλάβη και να ισιώσει και πάλι τους στύλους, ενώ δεν κατάφερε να φτιάξει το δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.

Τα μεταλλικά κομμάτια της σκεπής προτού προσγειωθούν στους γύρω δρόμους έκοψαν τα σύρματα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η Αυγενική να μείνει χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

Μέχρι και χθες το βράδυ οι περισσότεροι δρόμοι της Αυγενικής ήταν κατασκότεινοι και οι άνθρωποι περπατούσαν ανάβοντας κινητά και φακούς. Να σημειωθεί πως ήδη γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ, για να φτιαχτεί η οροφή της αποθήκης.

Την ίδια ώρα, αρκετοί κάτοικοι τόσο στην Αυγενική όσο και στα γύρω χωριά μετρούσαν τις πληγές τους, μιας και οι αέρηδες έριξαν πάρα πολλές καμινάδες, έκοψαν κεραίες, έσπασαν ηλιακούς θερμοσίφωνες, προκάλεσαν κατολισθήσεις και ξεπάτωσαν από ξινόδεντρα και ελιές μέχρι πεύκα!

Οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν πεύκο στο Βενεράτο, στο δρόμο που οδηγεί προς το ιστορικό μοναστήρι της Παλιανής.

Ζημιές και στα Μάλια

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην περιοχή των Μαλίων, σε θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργειες. Για τις ζημιές αυτές έχει ήδη γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενέργειες, δηλαδή συγκέντρωση δηλώσεων ζημίας από τους παραγωγούς και εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην περιοχή των Μαλίων, σε θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργειες

Όσοι παραγωγοί έχουν πληγεί από την ανεμοθύελλα και επιθυμούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης ζημίας μπορούν να προσέρχονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα Χερσονήσου.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News