default-image

Το Grexit φεύγει, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει

Οικονομία
Το Grexit φεύγει, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "μεγάλη Τρίτη" του ελληνικού Χρηματιστηρίου προέκυψε σήμερα, με το Γενικό Δείκτη να διαγράφει... με τη μία όλες τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων και να εκτοξεύεται στις 840.57 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που έκανε ρεκόρ τζίρου, αφού η "εισβολή" μεγάλων ξένων θεσμικών που αγόραζαν τραπεζικά "χαρτιά" σαν ...να μην υπάρχει αύριο, οδήγησε την αξία των συναλλαγών στα 215 εκατ. ευρώ!

Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 11,27%, με τις τράπεζες να κάνουν κέρδη ρεκόρ, καθώς ο τραπεζικός δείκτης κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε, ενώ όλες οι συστημικές τράπεζες διέγραφαν τις απώλειες της προηγούμενης βδομάδας (μετά από τρεις κάθετα ανοδικές συνεδριάσεις) και εξαφάνιζαν τις ανησυχίες περί "απαξίωσής" τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή εντυπωσιακή εκτίναξη του Δείκτη ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο ημερήσιας ανόδου από τις 29 Αυγούστου 2011 (σχεδόν 3,5 χρόνια πριν) όταν και είχε την υψηλότερη άνοδο στην ιστορία του, +14,37%! Η δε αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 215 εκατ. ευρώ (215,48 εκατ.).

Η εικόνα αυτή του Χρηματιστηρίου έγινε δυνατή μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, που δείχνουν μια σαφή εικόνα μεταστροφής του κλίματος για την Ελλάδα. Καθώς οι "μετακινήσεις" της κυβέρνησης σε θέσεις που μπορούν να φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία, αλλά και η παρέμβαση ΗΠΑ και οι "θετικές" επαφές σε Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη, δημιουργούν μια εικόνα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Κομβικό σημείο για το τραπεζικό "ράλι" των τελευταίων τριών συνεδριάσεων ήταν και οι επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με διοικητές τραπεζών, στις οποίες δείχνει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την πρόθεση ή μη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή διοικήσεων και στο πέρασμα τους υπό κρατικό έλεγχο. Καθώς απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές βρίσκουν την ευκαιρία να ανανεώσουν τη θέση τους στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αγοράζοντας μάλιστα και "φθηνά", μετά τη ραγδαία πτώση των τραπεζικών μετοχών της προηγούμενης βδομάδας.

Γενικότερα το σημερινό ράλι τροφοδοτήθηκε από μεγάλα κεφάλαια του εξωτερικού, γι' αυτό και ο αυξημένος όγκος συναλλαγών, την ώρα μάλιστα που υποχωρούσαν δραματικά και οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων, με πτώση των επιτοκίων έως και 350 μονάδες βάσης!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News