Ειδήσεις

Βενιζέλειο: Στην ουρά ακόμη και για να δώσουν αίμα

Εντάσεις, καβγάδες και σκηνές που είναι δύσκολο να περιγραφούν διαδραματίζονται καθημερινά στο τμήμα αιμοληψίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Από τα χαράματα, ακόμη και από τις 5 το πρωί, εκατοντάδες συρρέουν και περιμένουν, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές, λόγω του λιγοστού προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να μην εξυπηρετούνται και να είναι αναγκασμένοι να υποστούν ξανά το ίδιο μαρτύριο.

Το προσωπικό ασφαλείας βρίσκεται... στη μέση, αφού καλείται να παίξει και το ρόλο "πυροσβέστη", προσπαθώντας να χωρίσει τους εξαγριωμένους πολίτες και να ηρεμήσει τα πνεύματα!

Συνολικά, τέσσερα άτομα εξυπηρετούν τους περίπου 200 πολίτες, που καθημερινά περνούν από το τμήμα. Ένα τμήμα που λειτουργεί όμως μόνο για 2 ώρες, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, αφού μετά τις 11 οι ίδιοι νοσηλευτές (είναι μόλις τέσσερις) που κάνουν την αιμοληψία αναλαμβάνουν και τις αναλύσεις αίματος. Το γεγονός της καθημερινής ταλαιπωρίας προκαλεί απίστευτη ένταση μεταξύ όσων πρέπει να υποβληθούν σε αιμοληψία διότι από τη μια καλούνται - συν τοις άλλοις - να πληρώσουν τα 5 ευρώ για να εξυπηρετηθούν και από την άλλη μένουν με τα χαρτιά της αναμονής στο χέρι, αφού ο χρόνος περνά χωρίς πολλές φορές να προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν και υποχρεώνονται να επανέλθουν την επομένη.

Το χειρότερο μέσα σε όλα είναι πως η κατάσταση αυτή κρατάει πάνω από 1 χρόνο, με την υγεία να κινδυνεύει και με τα νεύρα των πολιτών να σπάνε καθημερινά... «Οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στα δύο τμήματα. Το προσωπικό έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια κωφεύει. Η διοίκηση είναι αδύναμη να πράξει το οτιδήποτε και όπως κανείς εύκολα αντιλαμβάνεται τη νύφη την πληρώνει πάντα ο πολίτης», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου Γιώργος Χονδροζουμάκης.

«Το ίδιο προσωπικό πρέπει να κάνει και τις αιμοληψίες, να δίνει και τις απαντήσεις. Και παράλληλα έχει να εξυπηρετήσει και τους ασθενείς  που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Η διοίκηση όλο υπόσχεται ότι θα κάνει κινήσεις εξομάλυνσης της κατάστασης. Δυστυχώς, όμως δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα», είπε από τη μεριά του ο ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Μεθόδιος Ζαχαριουδάκης.

Με τον κόμπο να έχει πλέον φτάσει στο χτένι, όπως απαντά από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου, γίνονται κινήσεις ώστε να βρεθεί προσωπικό. «Αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια, παρά την έλλειψη προσωπικού, να τοποθετηθεί κι άλλος υπάλληλος στο αντίστοιχο τμήμα ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να παραλαμβάνονται περισσότερα δείγματα αίματος. Να μη συσσωρεύεται ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Νίκος Χαριτάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια