default-image

Δεν άφησαν τίποτε όρθιο στα Μάλια οι άνεμοι

Κρήτη
Δεν άφησαν τίποτε όρθιο στα Μάλια οι άνεμοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες αποκάλυψης αντίκρισαν οι κάτοικοι των Μαλίων, μετά το πέρασμα των θυελλωδών νότιων ανέμων από την περιοχή.

Δεκάδες στρέμματα θερμοκηπιακών εκτάσεων παραγωγής μπανάνας καταστράφηκαν ολοσχερώς, με τους παραγωγούς τώρα να κοιτούν απαρηγόρητοι τις περιουσίες τους, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Από το πέρασμα της κακοκαιρίας δε γλίτωσαν και οι καλλιέργειες πατάτας στην περιοχή, με τον αγροτικό κόσμο που περίμενε από τις καλλιέργειες αυτές να βγάλει τα προς το ζην να βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση, με τον οικονομικό τους προϋπολογισμό στον αέρα.

Άμεση ζητούν οι παραγωγοί να είναι τώρα η στήριξη από την Πολιτεία, αφού δεν υπάρχει ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Χερσονήσου ζητά από όσους επλήγησαν να σπεύσουν στην υπηρεσία για καταγραφή της κατάστασης.

Με ένα αποκαρδιωτικό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι παραγωγοί Μαλίων. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν σε όλη την περιοχή, που άγγιξαν ακόμη και τα 12 μποφόρ, δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να ισοπεδωθούν 10 με 15 στρέμματα θερμοκηπιακών εκτάσεων και με τους παραγωγούς μπανάνας να κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή.

Στην πιο δύσκολη οικονομικά φάση, όπως λένε οι παραγωγοί, ήρθε άλλο ένα χτύπημα, αυτή τη φορά από τον Θεό, για να καταστρέψει κόπους και εργασίες μηνών. Και όλα αυτά για να δημιουργηθούν από την αρχή, όπως εξηγούν στο neakriti.gr, χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 με 150.000 ευρώ και βέβαια αν καταφέρουν χρονικά να παράγουν τις αναγκαίες ποσότητες μπανάνας για να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Ούτε όμως και οι καλλιέργειες πατάτας στα Μάλια έμειναν αλώβητες από τους ισχυρούς νότιους ανέμους της Κυριακής, αφού και εκεί οι παραγωγοί κάνουν λόγο για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι αγρότες, απελπισμένοι βλέποντας τη περιουσία τους να διαλύεται και τη νέα καλλιεργητική χρονιά να τελειώνει στο ξεκίνημά της, περιμένουν την άμεση εγρήγορση των αρμοδίων φορέων ώστε να λάβουν και την αντίστοιχη αποζημίωση.

Λευτέρης Κουμαντάκης

(Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News