Ειδήσεις

Διαφορετική γιορτή για τους Τρεις Ιεράρχες στο Λύκειο Γαζίου

Από τις αρχές ακόμα της φετινής χρονιάς, ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος είχε προτείνει στους μαθητές του ένα διαφορετικό τρόπο εορτασμού της ημέρας της παιδείας, αλλά δεν μπόρεσε τότε να προβλέψει τη συγκινητική και πέρα από κάθε προσδοκία ανταπόκρισή τους.

Η μέρα ξεκίνησε με τον εκκλησιασμό που, παρά τον προαιρετικό χαρακτήρα του, γέμισε ασφυκτικά τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε, από τον ίδιο, μια σύντομη αναφορά στο τόσο σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο των τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Για παράδειγμα, ο Μέγας Βασίλειος διέθεσε όλη την περιουσία του και έφτιαξε ένα συγκρότημα κτηρίων (νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, σχολείο) για όλους, ενώ ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στην Κωνσταντινούπολη, πρόσφερε καθημερινά φαγητό σε 7.000 ανθρώπους, αφού πρώτα είχε καταργήσει τα πολυδάπανα τραπεζώματα ανάμεσα στους αυλικούς του Παλατιού και του Πατριαρχείου. Στη συνέχεια καθηγητές, μαθητές αλλά και αρκετοί γονείς συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου Γαζίου.

Ταψιά, δίσκοι, πιατέλες, κούτες με φαγητά και γλυκά, τα περισσότερα μαγειρεμένα από τους ίδιους τους μαθητές, τοποθετήθηκαν σε έδρες και θρανία που έγιναν τραπέζια για το γεύμα. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά είχαν εξαρχής κρατηθεί ξεχωριστά προκειμένου να δοθούν σε άπορες οικογένειες με τη φροντίδα της ενορίας. Το μήνυμα της μοναδικής αυτής εκδήλωσης ήταν ότι παιδεία είναι και η αγάπη για το συνάνθρωπό μας. Παιδεία είναι και ο χρόνος και το χρήμα που διαθέτει κανείς για να μαγειρέψει για τον άλλον. Παιδεία είναι και το να προσφέρεις ένα πιάτο φαγητό σε όποιον δεν το έχει ως αυτονόητο.

Μάζεψαν 250 ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και ένας κουμπαράς, όπου, όποιος επιθυμούσε, μπορούσε να βάλει κάποια χρήματα. Ανώνυμα, διακριτικά και εθελοντικά συγκεντρώθηκαν έτσι περίπου 250 ευρώ που προσφέρθηκαν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαλεβιζίου αλλά και για το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας. Στη διάρκεια του γεύματος αγάπης ήταν αναμενόμενο να έχει την τιμητική της και η κρητική μουσική παράδοση. Ο γνωστός καλλιτέχνης Μιχάλης Κουνάλης με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να στηρίξει την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση θέτοντας το μουσικό του συγκρότημα στη διάθεση των παραβρισκομένων. Ο χορός, το τραγούδι, το κέφι και το γλέντι ξεπέρασαν το άριστα. Η φωτογραφία με όλο το σχολείο να σέρνει το χορό νομίζουμε ότι το αποδεικνύει...

Σχόλια