Ειδήσεις

Τσίπρας-Βαρουφάκης στη Ρώμη για επαφές κορυφής

Οι επαφές Βαρουφάκη στη Γαλλία ήταν θετικές και η Γαλλία συναίνεσε σε μεγάλο βαθμό με τις ελληνικές απαιτήσεις, δίχως βεβαίως να δεσμευτεί για απευθείας αντιπαράθεση με τη Γερμανία - άλλωστε δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο.

Ο δεύτερος σταθμός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ υποστήριξης στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν είναι η Ρώμη. Εκεί εκτός από τον υπουργό Οικονομικών θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στις 18:00 ώρα Ελλάδος, στο πλαίσιο των επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες για την οικοδόμηση υποστήριξης για τις ελληνικές θέσεις για τη χαλάρωση της λιτότητας.

Στην Αιώνια Πόλη θα βρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Πιέρ Πάολο Παντοάν, στον απόηχο της δήλωσής του πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει διαγραφή, αλλά μετατροπή χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα θα είναι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τονίσει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει στον Ιταλό ομόλογό του ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα, και ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της για την εποπτεία των κρατών που δέχονται βοήθεια.

Η Ρώμη είναι μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για τις προτάσεις της, με δεδομένο τον δεδηλωμένο στόχο του κ. Ρέντσι να βρεθεί μια καλύτερη ευρωπαϊκή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης.

Επιπλέον, στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ρέντσι, ο οποίος τη Δευτέρα σημείωσε πως χρειάζεται «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις επικείμενες συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, ή για κάποια άλλη χώρα», συμπλήρωσε, κατά τη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό RTL, ο Ιταλός ηγέτης.

Ο κ. Ρέντσι προσέθεσε ότι την Κυριακή συνομίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τον ιταλικό Τύπο να αναφέρει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία μίας «μεσογειακής» συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας, όπου το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos κερδίζει έδαφος μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια