Ειδήσεις

Δε θα διορίσει γ.γ. Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ο Βούτσης

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί περισσότερη εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση και λιγότερο παρεμβατισμό από την κεντρική εξουσία προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το aftodioikisi.gr, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Νίκος Βούτσης προχωρά στην κατάργηση του πολιτικού ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που συνήθως αποτελούσαν το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους εφτά γενικοί γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους οποίους είχε τοποθετήσει στις θέσεις τους η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βούτσης δεν πρόκειται να τους αντικαταστήσει, καθώς, πλέον, οι γενικοί διευθυντές αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους αλλά μόνο σε αυστηρά υπηρεσιακό ρόλο.

Να σημειωθεί ότι την κατάργηση του πολιτικού ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είχαν ζητήσει και οι περιφερειάρχες, καθώς συχνά-πυκνά οι γενικοί γραμματείς τους, αν και διορισμένοι, παρενέβαιναν στις υποθέσεις των αιρετών Περιφερειών. Πρόσφατο παράδειγμα η προεκλογική απόφαση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου και Αττικής, κυρίων Διδασκάλου και Αγγελάκα, να μεταφέρουν 4.000 τόνους σκουπιδιών από την Τρίπολη στο ΧΥΤΑ Φυλής παρά την έντονη αντίθεση τόσο της Περιφέρειας Αττικής όσο και του φορέα διαχείρισης, του ΕΔΣΝΑ, στον οποίο συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι της Περιφέρειας όσο και των Δήμων της Αττικής.

Σχόλια