Ειδήσεις

Διχάζει τους επιστήμονες το γεωλογικό φαινόμενο στα Βορίζια

Πέντε χιλιάδες κυβικά λάσπης εκτιμάται ότι έχουν κατακλύσει συνολικά τις τελευταίες ημέρες τα Βορίζια, με το γεωλογικό φαινόμενο να έχει θορυβήσει τους κατοίκους, οι οποίοι περιγράφουν στιγμές τρόμου με ήχους που ακούν, την αίσθηση ότι η γη δονείται κάτω από τα πόδια τους και βραστό νερό που αναβλύζει από τη γη.

Στην εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί και η άποψη του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος δεν έκρυψε μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV" ότι ανησυχεί και ο ίδιος ιδιαίτερα από τα όσα του περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής.

Για το θέμα όμως οι επιστήμονες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Γ. Χουλιάρας: «Δεν κρύβω την ανησυχία μου»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αφού δεν μπορεί να αποκλείσει όλο αυτό που συμβαίνει να σχετίζεται με σεισμικό φαινόμενο. Όπως αναφέρει, «εγώ ειδοποιήθηκα από κατοίκους ότι βγαίνει ζεστό θειούχο νερό (γιατί μύριζε θειάφι) από διαφορετικές πηγές στο βουνό. Αυτό για μένα είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί δεν ξέρω αν σχετίζεται με σεισμικό φαινόμενο ή όχι. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από τις γεωτρήσεις».

Ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο γνωστός γεωλόγος, τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε σεισμός 80 χιλιόμετρα νοτίως της Κρήτης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σεισμική δραστηριότητα. Έτσι, τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεωφυσικό φαινόμενο με το θειούχο νερό.

Ευ. Λέκκας: «Πιθανόν κατολίσθηση βράχων»

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα.

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως αναφέρει, «δεν είναι σίγουρο αυτήν τη στιγμή ότι πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο κατολισθήσεων, διότι σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή και το φαινόμενο θα πρέπει να παρακολουθηθεί στενά με ενόργανες μετρήσεις. Τόνισε όμως ότι πιθανότατα πρόκειται για μια κατολίσθηση κάποιων βράχων, η οποία προκάλεσε και κάποια ροή εδαφών».

Δήμαρχος Φαιστού: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Μέσα στον κυκεώνα των διαφορετικών απόψεων, καθησυχαστική εμφανίζεται η δημοτική Αρχή Φαιστού. Όπως σχολιάζει ο δήμαρχος Γιώργος Αρμουτάκης, έχει ζητήσει τεχνικός της Περιφέρειας Κρήτης να συναντηθεί με τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ, που παρακολουθούν το φαινόμενο, και σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει τίποτα ανησυχητικό. Μάλιστα, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε στο παρελθόν μελέτη του ΙΓΜΕ που έκανε λόγο ακόμη και για εκκένωση του χωριού, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους μελέτη. Σημείωσε δε ότι το γεωλογικό φαινόμενο θα συνεχίσει να παρακολουθείται.

Οι διαφορετικές απόψεις επιστημόνων και δημοτικής Αρχής έχουν θορυβήσει τους κατοίκους. Μερίδα κατοίκων επιμένει ότι ακούει θορύβους, νιώθει δονήσεις και τη γη να σείεται και έχει παρατηρήσει το καυτό νερό να αναβλύζει από τη γη. Και επειδή η αλήθεια είναι μόνο μία, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει και τι έχει απορριφθεί ήδη ως εκδοχή, για να ξαναβρούν και οι άνθρωποι τον ύπνο τους.

Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια