default-image

Ποτάμι: Αποζημίωση από κονδύλια της Ε.Ε. ζητούν για τις καταστροφές

Ελλάδα
Ποτάμι: Αποζημίωση από κονδύλια της Ε.Ε. ζητούν για τις καταστροφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τα πρόσφατα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και στην Κοιλάδα του Αχελώου, οι ευρωβουλευτές του "Ποταμιού" κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητούν να συνδράμει τις παραπάνω περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές «οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, ζημιές σε επιχειρήσεις, διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές οικιών, υποδομών, καλλιεργειών καθώς επίσης και μεγάλες καταστροφές σε πολιτιστικά μνημεία των περιοχών που επλήγησαν.

Τα ορμητικά νερά των ποταμών Αράχθου και Αχελώου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σημαντικά γεφύρια-μνημεία. Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα που κτίστηκε το 1960 με άνοιγμα 40 και ύψος 21 μέτρων, το αποκαλούμενο και Ακρόπολη της Ηπείρου, και η υπερχείλιση των νερών του Αχελώου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις γέφυρες Καταφυλλίου-Αυλακίου, Τέμπλας Βρουβιανών ενώ παράλληλα παρασύρθηκαν από τα νερά τα εναπομείναντα ερείπια της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, του μεγαλύτερου μονότοξου γιοφυριού των Βαλκανίων με άνοιγμα 48 και ύψος 26 μέτρων, που κτίστηκε το 1515(φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή του) και το οποίο ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.

Για τα δύο μνημεία θρύλους οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στην ανακατασκευή και αναστήλωσή τους.

Τέλος οι κ. Γραμματικάκης και Κύρκος ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Φυσικών καταστροφών της ΕΕ για να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News