Ειδήσεις

Το κλίμα αλλάζει, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή

Το "γύρισμα" του διπλωματικού τοπίου με την αντιστροφή του αρνητικού για την Ελλάδα κλίματος αν μη τι άλλο δείχνει ότι όλες οι κινήσεις που γίνονται από την εκλογή της νέας κυβέρνησης και στη συνέχεια δεν είναι "τυχαίες" αλλά μελετημένες και αποτέλεσμα σχεδιασμού και προεργασίας.

Η δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον "ισχυρό εταίρο" της Ε.Ε., τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, την ώρα που η Γαλλία διαμηνύει επί της ουσίας ότι θα σταθεί στο πλευρό των ελληνικών αιτημάτων αρκεί αυτά είναι να είναι "λογικά", οι κινήσεις Γιουνκέρ, τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο, όλα δείχνουν ότι έδαφος για συνεννόηση υπάρχει και η κυβέρνηση δε βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά.

Την περασμένη Παρασκευή πολλοί μιλούσαν για "σοκ" και "ρήξη", ωστόσο αυτό που φαινόταν ήδη και στο σκηνικό ρήξης ήταν ότι οι κινήσεις που γίνονται δεν είναι εν κενώ, αλλά είναι μελετημένες.

Βελτίωση του κλίματος

Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι διεθνείς και Ευρωπαίοι παράγοντες δείχνουν να τείνουν ευήκοον ους στην Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νιώθει ότι πατάει πιο γερά στα πόδια της, διακηρύσσοντας ότι οικοδομεί συμμαχίες και θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός ξεκινήσει για κύκλο περιοδειών από τη Δευτέρα σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι αλλά και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι αγορές, το Μέγαρο Μαξίμου αναπνέει καλύτερα καθώς:

Το «νέο συμβόλαιο» αντί Μνημονίου

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δέχτηκε το τέλος του μνημονίου και την αντικατάστασή του με ένα «νέο συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ε.Ε., όπως το ονόμασε ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Βαρουφάκης. Ωστόσο ο Σαπέν διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διεμήνυσε - λίγες ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ -ότι «οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση».

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, το νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη, το οποίο θα αντικαταστήσει τρόικα και Μνημόνιο. Βασική αρχή του νέου συμβολαίου θα είναι να υπάρξει διασύνδεση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε δημοσίως στο "κούρεμα" το οποίο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση αλλά είναι λογικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να "περάσει" στο εσωτερικό μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέσω ρήτρας ανάπτυξης. «Θα ήταν καταπληκτικό να μπορούσαμε να περάσουν οι πληρωμές μας σε ανάπτυξη ώστε να είναι βέβαιοι όλοι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.

Το τέλος της τρόικας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ φέρεται να σκέφτεται να καταργήσει τις «ταπεινωτικές επισκέψεις» της τρόικας στην Αθήνα. Σχέδιο με το οποίο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, συμφωνεί και η Άνγκελα Μέρκελ, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε συνομιλητές του, δεν αρνείται ούτε τα χρέη, ούτε τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών, ούτε τον έλεγχο. Αλλά δε θέλει την τρόικα κυρίως για λόγους σημειολογικούς - τουναντίον προτιμά τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Δραγασάκης: «Ορίζοντας το τέλος του Μάη»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ότι πιθανότατα θα επέλθει πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, πέραν της δεσμευτικής δίμηνης παράτασης που λήγει την 28η Φεβρουαρίου.

Την προσδιόρισε τρεις μήνες αργότερα, για τις 28 Μαΐου. Η πολιτική συμφωνία, όπως εκτίμησε, θα προκύψει από την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Αυτή η παράταση ισοδυναμεί με τις «ανάσες» που ζήτησε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα νέων μέτρων, αλλά νέων μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που αναμένονται να ψηφιστούν από την Βουλή στις 7/2.

Επιπλέον τόσο ο πρωθυπουργός με τον κ. Γιουνγκέρ, όσο και ο Γ. Βαρουφάκης κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τη ρευστότητας από την ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Μαξίμου: «Κανείς δε μιλά για τρόικα πλέον»

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν πως πλέον «συζητάμε με τους εταίρους μας για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας καθώς και για την ανεύρεση μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης». Επίσης, επιμένει στη θέση ότι «καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη» και χαρακτηρίζει «λογικό» το γεγονός ότι «στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης».

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται σε τρία σημεία, όπως τα απαρίθμησε ο Γιάννης Δραγασάκης:

  • Κανείς δε μιλά πλέον για τρόικα. Ο ρόλος μας ήταν να ανοίξουμε το δρόμο.
  • Δε συζητάμε για συνέχιση του προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία.
  • Το θέμα δεν είναι πλέον θέμα μέτρων, αλλά μεταρρυθμίσεων.

Σχόλια