default-image

Ένα στα 10 Κρητικόπουλα υποφέρει από κεφαλαλγίες

Κρήτη
Ένα στα 10 Κρητικόπουλα υποφέρει από κεφαλαλγίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους ενήλικες αποτελούν πλέον μόνιμο εφιάλτη, αλλά αυτό που ίσως λιγότεροι θα περίμεναν είναι ότι οι πονοκέφαλοι "σαρώνουν" και στα παιδιά στην Κρήτη. Αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουν στρες και προβλήματα υγείας, το ένα στα δέκα παιδιά παραπονιέται, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, για πονοκεφάλους, σύμφωνα με την παιδονευρολόγο Πελαγία Βοργιά, η οποία μίλησε στην εκπομπή "Δεύτερη ματιά" της "ΚΡΗΤΗ TV".

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι φαινόμενο ούτε σπάνιο, άλλα ούτε πολύ συχνό. Το 10% των παιδιών εμφανίζει πονοκέφαλο, αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας. Είναι πάντως κάτι που το βλέπουμε συχνά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και σε επίπεδο νοσηλείας, γιατί υπάρχουν πονοκέφαλοι που χρήζουν νοσηλείας και άλλοι απλά παρακολούθησης. Πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ένα δόντι που πονάει, ωτοαλγία, η είσοδος εμπυρέτου, παραρινοκολπίτιδα, αλλά μπορεί να προκληθεί και από όγκο».

Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Ιωάννα Φιοράκη, «όταν ένα παιδί λέει ότι πονάει το κεφάλι του ή η κοιλιά του ή δε θέλει να φάει ή κάνει εμετό, είναι κάποια πράγματα που τα εκδηλώνει με το σώμα του, κάτι θέλουν να πουν. Εμείς για να δούμε τον πονοκέφαλο πρέπει να ψάξουμε την ιστορία του και η ιστορία του παιδιού είναι οι γονείς του».

Είχε τον πρώτο πονοκέφαλο στα 9

Οι πονοκέφαλοι στερούν την παιδική ανεμελιά και κάνουν αφόρητη και την καθημερινότητα μικρών παιδιών. Η μικρή Λέα είχε τον πρώτο της πονοκέφαλο, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στην τρυφερή ηλικία των 9 ετών! Έκτοτε επαναλαμβάνεται συχνά, και τα λόγια του μικρού κοριτσιού είναι χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ πια όταν κάνω ιππασία γιατί πονάω. Δεν μπορώ ούτε να συγκεντρωθώ στις σχολικές μου εργασίες».

Ζει 15 χρόνια με πονοκεφάλους

Και το ρεπορτάζ της Deutsche Welle έχει πρωταγωνιστές ανθρώπους που έμαθαν να ζουν με το βασανιστικό πονοκέφαλο. Ο Γιοάχιμ Κολ έχει εδώ και 15 χρόνια κεφαλαλγίες. Τον αναγκάζουν να σταματάει αυτό με το οποίο ασχολείται αρκετές φορές τη μέρα, αλλά κάνουν μαρτυρικά και τα βράδια του. Πώς περιγράφει ο ίδιος το συναίσθημα; «Είναι σαν να καρφώνει κάποιος ένα κόκκινο κοφτερό μαχαίρι στα μάτια μου», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ενοχλητικός "επισκέπτης"

Ο πονοκέφαλος μπορεί να ταράξει την ήρεμη οικογενειακή ζωή. Όταν ταλαιπωρεί έναν από τους δύο γονείς, πρέπει να επικρατεί απόλυτη ησυχία στο σπίτι. Κάθε δραστηριότητα σταματά, μέχρι να παρέλθει ο πόνος. Η οικογενειακή ευτυχία θυσιάζεται έστω και για λίγο, με κέρδος λίγα λεπτά ηρεμίας για τον πατέρα ή τη μητέρα που υποφέρει.

Οι Κρητικοί παραδέχονται ότι οι κεφαλαλγίες τούς ταλαιπωρούν, τους αναγκάζουν να μείνουν στο σπίτι ή να ακυρώσουν δραστηριότητές τους, αλλά μπορεί να αλλάξουν και εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ζουν, εργάζονται ή περνούν τη μέρα τους. Δεν απευθύνονται όμως πάντα στο γιατρό.

Είναι δύσκολο ακόμη και για τους γιατρούς να απαντήσουν στο ερώτημα πότε ο πονοκέφαλος είναι ανησυχητικός και απευθυνόμαστε στο γιατρό. Συνοπτικά, όταν ο πόνος είναι επίμονος και ένα εντελώς καινούργιο σύμπτωμα, απαντούν, ενώ σε ό,τι αφορά τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε απουσίες από το σχολείο ή να χάνουν τις δραστηριότητές τους.

Απευθύνεστε στο γιατρό αν:

* Βιώνετε το χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής σας.

* Έχετε προβλήματα ομιλίας, όρασης, κίνησης ή απώλεια της ισορροπίας.

* Οι κεφαλαλγίες είναι περισσότερο ισχυρές όταν ξαπλώνετε.

* Οι κεφαλαλγίες ξεκινούν πολύ ξαφνικά.

Όταν όμως ο πονοκέφαλος πλέον μετατρέπεται σε ημικρανία, δηλαδή είναι πιο έντονος, εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό ή φωτοευαισθησία και ο πόνος επικεντρώνεται μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Πού οφείλονται; Ψυχολογικά τα αίτια

Γιατί όμως οι κεφαλαλγίες εισβάλλουν πιο συχνά στη ζωή μας; Οι τρομακτικές αλλαγές στην οικονομική πραγματικότητα, οι πιέσεις που ασκούνται σε όλους σε καθημερινό επίπεδο, το αδυσώπητο στρες και η έλλειψη ανθρώπινης επαφής μπορούν να επηρεάσουν την ηρεμία μας;

Η αλήθεια είναι ότι οι πονοκέφαλοι αποτελούν ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Μάλιστα, όταν η Ιατρική σηκώνει τα χέρια ψηλά, τότε αναλαμβάνει η Ψυχολογία. Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας κ. Ιωάννα Φιοράκη, συχνά πρέπει να "σκάψουμε" πιο βαθιά σε συναισθήματα και βιώματα που αποφασίσαμε να θάψουμε.

Ο έντονος πονοκέφαλος μπορεί να προκύψει και από βαθύτερα ψυχολογικά αίτια. Η ταπεινωτική και προσβλητική συμπεριφορά του πατέρα είχε αφήσει τραύματα στο γιο. Τελικά αναγκάστηκε, όπως και όλοι όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα αίτια, να παλέψει με τους δικούς του "δαίμονες". Πρόκειται για έναν Ηρακλειώτη, ο οποίος ανακάλυψε μετά από αρκετές επισκέψεις στην ψυχολόγο ότι, όποτε τον προσέβαλε στην παιδική του ηλικία και τον ταπείνωνε ο πατέρας του, τον ακουμπούσε στο κεφάλι σε συγκεκριμένο σημείο. Οι πονοκέφαλοι, όπως αποδείχτηκε, του θύμιζαν το τραυματικό γεγονός...

Για όσους, πάντως, δοκιμάζονται από πονοκεφάλους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, ο αγώνας ενάντια στην κεφαλαλγία έχει μόλις ξεκινήσει. Και ελπίζουν να πολεμήσουν την κεφαλαλγία νωρίς, για να συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους, να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, απαλλαγμένοι από το βασανιστικό πόνο.

Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News