default-image

Τσίπρας-Βαρουφάκης στην Ευρώπη για επαφές... ουσίας

Τσίπρας-Βαρουφάκης στην Ευρώπη για επαφές... ουσίας

Μετά από μια εβδομάδα "αναγνωριστικών κινήσεων" και δημιουργίας εντυπώσεων (εντός και εκτός της Ελλάδας), από σήμερα εισερχόμαστε στο... κυρίως μενού της διαπραγμάτευσης.

Με χρονικό ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να γίνει σαφής η πορεία των πραγμάτων και θα μπορούμε να κάνουμε την πρώτη σοβαρή εκτίμηση για τις μελλοντικές προσδοκίες, η κυβέρνηση ξεκινά πυρετώδεις επαφές με ξένους ηγέτες προκειμένου να βολιδοσκοπήσει θέσεις και προθέσεις και να διαμορφώσει την μεσοπρόθεσμη τακτική της.

Tου Γιώργου Ψαρουλάκη

Το προφανές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα ήθελε να πάει στην σύνοδο κορυφής έχοντας να αντιμετωπίσει... 26 "εχθρικούς" ηγέτες, αλλά θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα επιτρέψει σε ορισμένες χώρες (ουσιατικά: Γαλλία και Ιταλία) να εκφράσουν κάποιες κρίσιμες "διαφωνίες" με το κυρίαρχο στην Ευρωζώνη κλίμα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να βρει χώρο για να αναπνεύσει στους δύσκολους μήνες που ακολουθούν.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για "μέτωπο συμμαχιών", αφού οι συμμαχίες δεν δημιουργούνται με μία συνάντηση των  ΥΠΟΙΚ και των πρωθυπουργών, αλλά προϋποθέτουν μπόλικη δουλειά παρασκηνίου για αρκετό καιρό. Ωστόσο στην Αθήνα θα αρκούσε αυτή τη στιγμή μια "ήπια" πολιτική ίσων αποστάσεων από Ρώμη και Παρίσι, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο της ουσιαστικής συζήτησης.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η απόλυτη "οικονομική ορθοδοξία" του Βερολίνου είναι δυνατό να καμφθεί μέχρι ενός σημείου, αλλά αυτή τη στιγμή το ζήτημα της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους ("κούρεμα") θεωρείται υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Βεβαίως μια "ανάσα" στο θέμα του εφαρμοζόμενου προγράμματος, θα έδινε στην Αθήνα την ευκαιρία να επεξεργαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική διεκδίκησης ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, δίχως το "βραχνά" της συνεχούς πτώσης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού και της καταστροφής της τοπικής οικονομίας με τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

Οπότε κατά τα φαινόμενα, κάπου εκεί προσανατολίζονται οι πρώτες επαφές, που γίνονται ακριβώς με εκείνες τις χώρες που έχουν συμφέρον από την ελάφρυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιβράδυνση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων - την Γαλλία και την Ιταλία.

Κύκλος επαφών

Γι΄ αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά κύκλο σημαντικών συναντήσεων με τον Ιταλό ομόλογο του Μ. Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική λιτότητας της Α. Μέρκελ.

Ενδεικτικό πάντως για την επιχείρηση δημιουργίας συμμαχιών στο ευρωπαϊκό Νότο αναφέρεται η εφημερίδα Le Figaro η οποία με αφορμή το γεύμα Σουλτς, Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο επισημαίνει ότι το Βερολίνο δεν θέλει να πιστέψει ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός «μετώπου αντι-Μέρκελ» στην Ευρώπη.

Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία από τις χώρες που δεν συζητά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ωστόσο, στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει η άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα επιχείρημα να χαλαρώσει η αυστηρότητα στην Ευρώπη.

Κρίσιμο θεωρείται και το επόμενο Eurogroup καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις Βαρουφάκη η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε συνέχεια στη δέσμευση με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Σημαντική μπορεί να αποδειχτεί η εμπλοκή του "αμερικανικού παράγοντα": ο Ομπάμα προσπαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να πείσει τη Γερμανία να παρεκκλίνει από τον δρόμο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, ώστε να πυροδοτήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό και η μοναδική γερμανική παραχώρηση ήταν να επιτρέψει στην ΕΚΤ να βάλει μπροστά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η χρήση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως "πολιορκητικού κριού" στο εσωτερικό της ευρωζώνης ώστε οι Αμερικάνοι να μπορέσουν να παρέμβουν βάσει "εύλογου συμφέροντος" είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή. Πιο πιθανή είναι η προσπάθεια εύρεσης ενός νέου σημείου ισορροπίας μεταξύ των αμερικανικών και των γερμανικών θέσεων, που θα βρίσκεται εγγύτερα στην αμερικανική πολιτική.

Περιοδείες Τσίπρα και Βαρουφάκη

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα βρίσκεται στην Λευκωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, καθώς παραδοσιακά, η πρώτη επίσκεψη κάθε νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι στην Κύπρο.

Από την Λευκωσία ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Ρώμη για συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει προς τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το πρωί της Τετάρτης, ραντεβού που κλείστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Από την βελγική πρωτεύουσα ο κ. Τσίπρας θα μετακινηθεί στο Παρίσι όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναχώρησε για το Παρίσι, όπου σήμερα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του κυρίου Βαρουφάκη, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού.

Ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη,ο Υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Pier Carlo Padoan.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News