Ειδήσεις

Συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις "βλέπει" η WSJ

Ένα ενδιαφέρον... "μήνυμα" περνά στις ευρωπαϊκές ηγεσίες η Wall Street Journal, η εφημερίδα που θεωρείται ότι εκφράζει το ισχυρό χρηματιστηριακό κεφάλαιο των ΗΠΑ.

Σε δημοσίευμα της σημειώνει ότι παρά τις «διαφωνίες» και τη «σύγκρουση», διαφαίνονται «ενδείξεις» ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, ενώ προστίθεται η "εκτίμηση" ότι «καμία πλευρά δεν θα επιτύχει την ικανοποίηση των επιδιώξεών της εξ ολοκλήρου». Κάτι που "μεταφράζεται" σε "θα πρέπει να μετακινηθούν και οι δύο από τις θέσεις τους, προκειμένου να βρεθεί λύση"

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα γίνεται αναφορά στις «γκριμάτσες, την σκληρή ρητορική και το παγερό αντίο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του εκπροσώπου των Ευρωπαίων πιστωτών» (σ.σ. του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ), προστίθεται πάντως ότι «πίσω από την πικρία, διαφαίνονται ενδείξεις σχετικά με το πως η Αθήνα και η γερμανική ηγέτιδα των πιστωτών της αναζητούν μια συμφωνία που να κρατά την Ελλάδα στο ευρώ».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι επιλογές για μια «συμβιβαστική λύση», πιθανό να γίνουν πιο συγκεκριμένες στις διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι θέσεις των «δυο πλευρών» (Αθήνας και δανειστών), καθώς και απόψεις οικονομολόγων, όπως ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο (αν θα υπάρξει) συμφωνία στους επόμενους μήνες», κάνοντας λόγο για «χάσμα» μεταξύ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης και της επιμονής της Ευρώπης για να υπάρξει συνέχεια (στη συμφωνία στήριξης).

Σχόλια