default-image

Η Ελλάδα προσβλέπει στις ΗΠΑ για λύση στην κρίση

Ελλάδα
Η Ελλάδα προσβλέπει στις ΗΠΑ για λύση στην κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαρχής είχε γίνει κατανοητό ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν "θετικά" τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, παρά την πολιτική τοποθέτηση που βρίσκεται στον αντίποδα του ότι πρεσβεύουν οι Αμερικανοί.

Ωστόσο οι πραγματιστές στις ΗΠΑ προσπαθούν καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, να "τονώσουν" την παγκόσμια οικονομία με "ενέσεις" νεοκεϋνσιανισμού, προκειμένου να σπάσουν τον φαύλο κύκλο ύφεσης-λιτότητας στον οποίο έχει καταδικάσει τον κόσμο η εφαρμογή καθαρά νεοφιλελεύθερων και μονεταριστικών πολιτικών.

Για το λόγο αυτό ένα κόμμα που από τη μια έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να... προσπαθήσει να φέρει τον Σοσιαλισμό και από την άλλη κινείται στον οικονομικό τομέα καθαρά στα μονοπάτια του νεοκεϋνσιανισμού, να θεωρείται "δυνάμει σύμμαχος" στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Έχει λοιπόν μια λογική ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης προσβλέπουν στις ΗΠΑ για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης χρέους και την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που δε θα συνεχίζει να φτωχοποιεί δίχως τέλος τον ελληνικό λαό.

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν σε επίπεδο δηλώσεων, ωστόσο αν αυτή η παρέμβαση πάρει την μορφή μιας σοβαρής προσπάθειας να πειστεί η Γερμανία να "βάλει νερό στο νεοφιλελεύθερο κρασί της" μένει να το δούμε στη συνέχεια.

Πάντως η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε την Παρασκευή μία δήλωση η οποία φαντάζει ως προσπάθεια εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, καθώς συνέδεσε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια της Ευρώπης με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και είπε ότι αυτή η αστάθεια έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Έρνεστ είπε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές ανάμεσά τους και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όταν συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εθνικές εκλογές είχε αναφέρει ότι το στοίχημα για την Ευρώπη είναι να τελειώσει η λιτότητα και να εφαρμοστούν πολιτικές ανάπτυξης. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προσβλέπει σε συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, ενώ συνέστησε στον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί. Είναι δύσκολο, λόγω των συνθηκών, του απάντησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει και να ξεκουράζεται και είπε στον κ. Τσίπρα ότι «και εγώ νέος ξεκίνησα και τώρα έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου».

Μετά τον Αμερικάνό πρόεδρο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς, απαντώντας προχθές σε ερώτηση για το «ποιά είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου για τη θητεία του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, μέχρι στιγμής, καθώς και για την επιθυμία και την προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης;», είχε δηλώσει: «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνησή του».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά, άλλα δύσκολα, άλλα σημαντικά βήματα για να καλλιεργήσει το έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης. Ως μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους (των Ελλήνων) και εκείνες της διεθνούς κοινότητας για να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «συνεχίζουμε επίσης να συζητούμε τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που λειτουργεί υποστηρικτικά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Γι' αυτό, είναι οπωσδήποτε μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά».

Σε άλλη ερώτηση αν μπορεί να είναι «πιο συγκεκριμένος, για το αν θα υποστηρίζετε (ΗΠΑ) την επιθυμία της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσής της ή θα έρθετε περισσότερο κάτω από την πλευρά (τη θέση) της Γερμανίας, η οποία είναι ο μεγάλος πιστωτής σε αυτό το πακέτο;», ο κ. Σουλτς ανέφερε:

«Λοιπόν, νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς (σ' αυτό το ζήτημα), ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επεσήμανε ότι «παραμένουμε (οι ΗΠΑ) σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα μέτρα που είναι αναγκαία για διασφάλιση ότι έχει επιτύχει η πρόοδος στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News