default-image

Στις εκδηλώσεις μνήμης με τον Καμμένο ο Κ. Δαμοβολίτης

Κρήτη
Στις εκδηλώσεις μνήμης με τον Καμμένο ο Κ. Δαμοβολίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επιμνημόσυνη δέηση και στις εκδηλώσεις τιμής για τους αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια και για το σύγχρονο ήρωα Εμμανουήλ Μπικάκη παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμοβολίτης.

Οι αντιπλοίαρχοι Παναγιώτης Βλαχάκος και Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην κρίση των Ιμίων, τιμήθηκαν σε μία σεμνή εκδήλωση, στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Μαραθώνα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του βουλευτή Ηρακλείου του κ. Δαμαβολίτη.

Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων από τον κ. Καμμένο, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικής Αεροπορίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ακολούθως, κατευθύνθηκαν με ελικόπτερο της ΠΑ, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, πάνω από τις βραχονησίδες προκειμένου να αποθέσουν φόρο τιμής με ρίψη στεφάνου στο σημείο του συμβάντος.

Εν συνεχεία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προεξέχοντος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πέταξαν νοτίως, με ελικοφόρο της Π.Α, προκειμένου να παρευρεθούν στην επιµνηµόσυνη δέηση που έλαβε χώρα στον οικισμό Αµύγδαλος του δήµου Αρχανών-Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προς τιμήν του Εµµανουήλ Μπικάκη, Έλληνα σύγχρονου ήρωα πολέμου, µε καταγωγή από την Κρήτη. Ο Μανώλης Μπικάκης έλαβε µέρος στον πόλεµο ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, τον επονοµαζόµενο και "Αττίλας Ι" υπηρετώντας στην Α' Μοίρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.?Υ.Κ.).

Οι ηρωικές πράξεις του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελούν φωτεινά σημάδια μαχητικότητας, δίνοντας το παράδειγμα στις νέες γενιές.

Ο χαιρετισμός του υπουργού

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Αγαπητοί συγγενείς του ήρωα Μπικάκη,

Κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε εδώ με την παρουσία και την ευλογία της Εκκλησίας και των αιδεσιμοτάτων, παρουσία του αρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού, του αρχηγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του ταξιάρχου του Στρατού Ξηράς, του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να αποδώσουμε τιμή. Tιμή σε έναν ήρωα, που θα έπρεπε να έχει αποδοθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η Πολιτεία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορούσαν να αφήσουν ανοιχτό αυτό το λογαριασμό. Έτσι, σήμερα (σ.σ. χθες), λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, στον τόπο που έπεσαν σαν σήμερα το 1996 οι τρεις ήρωες, ήρθαμε εδώ, με δύσκολες συνθήκες για να προσγειωθούμε, παρουσία όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποδώσουμε την τιμή στο παλικάρι σας.

Είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρισκόμαστε μαζί σας, γιατί αυτή η τελετή, παρότι σεμνή, είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής σε έναν γενναίο καταδρομέα, στον Μανώλη Μπικάκη. Η Πολιτεία του χρωστά και χρωστά σε πολλούς άλλους αφανείς ήρωες, που συνήθως τους ξεχνά.

Η ιστορία του Μανώλη, στον πόλεμο ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974, υπηρετώντας στην Α' Μοίρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), αφορά μία ανεπανάληπτη και ανορθόδοξη αναμέτρηση ανάμεσα στον άνθρωπο που τιμά αξίες, ιδανικά και παραδόσεις και τις φονικές μηχανές του εισβολέα. Τα άρματα και τα πληρώματά τους που μέρες πριν έκαιγαν άμαχους, γυναίκες, ιερείς και παιδιά, κάηκαν σε λίγα λεπτά από το μοναχικό Κρητικό εκδικητή. Ένα μακάβριο παιγνίδι θανάτου, που από θεία θέληση έπρεπε να το κερδίσει ο Άνθρωπος, ο Έλληνας, ο Κρητικός, ο συγχωριανός σας, ο υπερασπιστής των εδαφών του και των εστιών του.

Αυτό το αγωνιστικό πνεύμα, που κατηύθυνε τον Μανώλη να σηκώσει το δικό του ανάστημα στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναδεικνύει την αδάμαστη ψυχή του Έλληνα στρατιώτη και δείχνει σε κάθε Έλληνα το δρόμο του χρέους και της τιμής.

Τέτοιες ατομικές πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης, τέτοιες στιγμές στην ιστορία των απλών πολιτών, πέρα από το ότι συμβάλλουν στο εθνικό κεφάλαιο τιμής, πέρα από το ότι χαρακτηρίζουν το Γένος διεθνώς και αναγκάζονται φίλοι και εχθροί να δίδουν εύσημα, επίθετα αναγνώρισης, αποδοχής, θαυμασμού για όλους τους Έλληνες, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, τέτοιες πράξεις αποκτούν και μια ιδιαίτερη σημασία, διότι ενεργοποιούν τα εθνικά μας αντανακλαστικά, θυμίζουν και σηματοδοτούν το τι μπορεί να πετύχουν οι λίγοι και οι αδύναμοι, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και το ιστορικό εθνικό καθήκον το επιτάσσει.

Λαμβάνοντας αφορμή από τον Μανώλη, που "έφυγε" με την πίκρα της αγνωμοσύνης από μέρους της Πολιτείας, θα πω ότι αποτελεί χρέος και υποχρέωση, για κάθε Έλληνα, να επισκεφτεί και να αποτίνει φόρο τιμής στον "Τύμβο της Μακεδονίτισσας", στην Κύπρο και να προσκυνήσει τα θαμμένα παλικάρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που τόσο γενναιόδωρα και με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μεγαλονήσου.

Ο αγώνας του Μανώλη και η θυσία αυτών που έπεσαν στο βωμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού υπογραμμίζει την κοινή πορεία του ελληνισμού, αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης. Τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής προσπάθειας.

Δεν ξεχνούμε την άνευ προηγουμένου τραγωδία με την απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων υπάρξεων, την εκρίζωση από τις πατρογονικές εστίες χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, τη συνεχιζόμενη κατοχή του κυπριακού εδάφους.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής.

Μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και δηλώνω απερίφραστα τη στήριξή μας στον κυπριακό Ελληνισμό και στην εθνική του αγωνία για μία ενωμένη Μεγαλόνησο. Είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Κύριε δήμαρχε,

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με εσάς, θα στήσει εδώ τον ανδριάντα του Μανώλη Μπικάκη.

Κύριοι αρχηγοί, κυρίες και κύριοι,

Εδώ, σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, που η αντρειοσύνη έχει γεννηθεί, αποδίδουμε τιμή σε έναν καταδρομέα ο οποίος υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία της χώρας και την εθνική ακεραιότητα του Ελληνισμού. Υπερασπίστηκε πατρίδα και θρησκεία.

Εδώ καταθέτουμε το στεφάνι. Εδώ οι ήρωες δίνουν το παράδειγμα για το πώς πρέπει εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία της πατρίδας, απέναντι σε κάποιους άλλους που την παραδίδουν αμαχητί.

Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε την τιμή να είμαστε εδώ κοντά σας για να τιμήσουμε τον Μανώλη Μπικάκη».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, μετέβη στην 133 Σμηναρχία Μάχης όπου τους υποδέχτηκε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και ο διοικητής της 133 ΣΜ, σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Άγγος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε τους ιπτάμενους και τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής (Readiness).

Τον ΥΕΘΑ συνόδευσαν, εκτός από το βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, και ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ, επίτιμος αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θεολόγος Συμεωνίδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News