default-image

Διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Κρήτη
Διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι οικονομικά κατεστραμμένοι φέτος παραγωγοί αγγουριού της Ιεράπετρας, του Γούδουρα και της Ψαρής Φοράδας Βιάννου θα συναντηθούν μεθαύριο Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, για να οργανώσουν τον αγώνα που ξεκινούν, προκειμένου να διεκδικήσουν από την ελληνική κυβέρνηση οικονομικές ενισχύσεις "de minimis", όπως εκείνες που δόθηκαν παραμονές εκλογών (33 εκατ. ευρώ) στους πληγέντες από το ρωσικό εμπάργκο ροδακινοπαραγωγούς.

«Οι παραγωγοί αγγουριού σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κρήτη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρωσικό εμπάργκο και έχουν κάθε δικαίωμα, αφού το εισόδημά τους έχει καταρρεύσει και έχει μειωθεί πάνω από 50%, να ζητήσουν, όπως έκαναν οι ροδακινοπαραγωγοί, έκτακτη οικονομική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis). Πριν τις εκλογές μοιράστηκαν 33 εκατ. ευρώ οι ροδακινοπαραγωγοί σε 9 νομούς. Πήραν κατά περίπτωση 165, 185, και 220 ευρώ ανά στρέμμα. Από τα μέτρα στήριξης ωστόσο, που υιοθέτησε η Ε.Ε. με τις αποσύρσεις και τις δωρεάν διανομές φρούτων και λαχανικών, περίσσεψαν από την Ελλάδα 20.000 τόνοι που δεν τους εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες αγρότες, με αποτέλεσμα να πάνε σε άλλες χώρες», μας είπε ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT HELLAS κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Οι οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) δεν προϋποθέτουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατεθούν. Τέτοιες ενισχύσεις έχουν δοθεί κατά καιρούς σε κτηνοτρόφους και σε παραγωγούς εσπεριδοειδών και ροδάκινων.

«Έχουμε χάσει το 65% του εισοδήματός μας σε αξία, και αυτό μπορούμε να το τεκμηριώσουμε και να το αποδείξουμε, όπως έκανε στην εκλογική της περιφέρεια η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τα ροδάκινα. Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουν από την αρχή και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ότι όλοι οι αγρότες στη χώρα μας θα πρέπει να είναι ίσοι, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν έχουμε μάθει να ζητούμε από το κράτος, αλλά μόνο να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να προσφέρουμε. Η οικονομική καταστροφή που έχουμε υποστεί φέτος όσοι καλλιεργούμε αγγούρια σε θερμοκήπιο υπερβαίνει ανά στρέμμα τις 4.000 ευρώ. Ζητούμε την υποστήριξη των νεοεκλεγέντων βουλευτών και της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να πάμε να καταθέσουμε το αίτημά μας στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, αφού συντάξουμε το φάκελό μας με τιμολόγια πώλησης αγγουριών από το 2010 μέχρι σήμερα. Έτσι θα φανεί πόσο μεγάλη είναι η οικονομική καταστροφή που έχουμε υποστεί, για να μας δώσουν την ανάλογη οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ξανακαλλιεργήσουμε», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Στόμιο: Συνάντηση αγροτών τη Δευτέρα

«Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις περιοχές της νότιας Κρήτης, όπου καλλιεργείται το αγγούρι σε θερμοκήπιο, και καλούμε όλους τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών να δώσουν το "παρών" στη συνάντηση που θα κάνουμε την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στο Στόμιο. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε κι εμείς τις "de minimis" οικονομικές ενισχύσεις, που καλώς δόθηκαν στους ροδακινοπαραγωγούς, καθώς το εισόδημα του αγγουροπαραγωγού φέτος έχει καταποντιστεί. Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Κρήτης και θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, από την οποία θα ζητήσουμε να μας αποδείξει ότι είναι πράγματι κοντά στον καταχρεωμένο αγρότη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), που χορηγούνται σύμφωνα µε την υπ' αριθμ. 2014/C204/01 κατευθυντήρια οδηγία της Ε.Ε. στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δε συμψηφίζονται µε τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News