default-image

Θυελλώδεις νοτιάδες-Δεν εκτελούνται δρομολόγια πλοίων

Κρήτη
Θυελλώδεις νοτιάδες-Δεν εκτελούνται δρομολόγια πλοίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη, καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Η κακοκαιρία στη χώρα εκδηλώνεται με θυελλώδεις νοτιάδες, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά, ενώ στα δυτικά και κατά διαστήματα στα βόρεια θα έχουμε για σήμερα Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα τα φαινόμενα στην Κρήτη θα είναι «ηπιότερα», απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το νησί να επηρεάζεται περισσότερο από τους ενισχυμένους νότιους ανέμους και λιγότερο από βροχές και καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο πνέουν με ένταση 7 με 9 μποφόρ και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 8 με 10 μποφόρ. Παρ' όλα αυτά η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα φτάσει στα βόρεια έως τους 12 με 15 βαθμούς και στα νότια στους 16 με 18, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα αγγίξει και τους 20 βαθμούς. Στο νησί σήμερα έχουμε παροδικές νεφώσεις και πολύ ενισχυμένους νοτιάδες, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει και αρκετή αφρικανική σκόνη.

Το Λιμενικό Σώμα συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν, καθώς ο απαγορευτικός απόπλους που εξεδόθη πιθανόν να μην αρθεί μέχρι και αργά το βράδυ.

Στην Κρήτη, ο δυνατός αέρας κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιούργησε μικροπροβλήματα όπως πτώσεις αντικειμένων και κοπές κλαδιών δέντρων, όμως ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Συγκεκριμένα πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν τα ξημερώματα στις 4 στις Βασιλειές, και το πρωί σε Αυγενική και Επισκοπή Χερσονήσου.

Επί ποδός ωστόσο είναι ο κρατικός μηχανισμός, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τυχόν προβλήματα.

Παραμένουν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Ως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 1/2/2015 τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

• Οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα (ιδιαίτερα σε δυτική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και στο Ανατολικό Αιγαίο (ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα). Πολύ ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως στην Κεντρική Στερεά).

• Οι πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ιδιαίτερα στον ορεινό άξονα της Πίνδου.

• Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτίων έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με τις εντάσεις τους κατά τόπους να φτάσουν τα 9 και πιθανόν τα 10 μποφόρ. Μεγαλύτερη διάρκεια και εμμονή θα παρουσιάσουν οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια πελάγη του Ιονίου και ιδιαίτερα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια και της νέας εβδομάδας, με μικρότερη πιθανότατα ένταση, αλλά χωρίς να αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News