default-image

Επελαύνει η επιδημία της γρίπης

Υγεία
Επελαύνει η επιδημία της γρίπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται νοσοκομεία, γιατροί και Κέντρα Υγείας, μετά την ανακοίνωση για κορύφωση των κρουσμάτων γρίπης με τη μορφή επιδημίας, τους επόμενους δύο μήνες. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όλων μας, και κυρίως των πιο επιρρεπών σε ιώσεις οργανισμών. Βασικός τρόπος θωράκισής μας από το δυσάρεστο αυτό αίσθημα της γρίπης που μας καταβάλει όσο διαρκεί το συνάχι, ο πυρετός και όλα όσα συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση, είναι, όπως λένε οι γιατροί, η πρόληψη, ενώ πολλοί συνιστούν και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως έχει διαπιστωθεί από τη διαχρονική παρακολούθηση της νόσου στην Ελλάδα, τα κρούσματα της εποχικής γρίπης φτάνουν στο "κόκκινο" την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Προς ενημέρωση αλλά και προφύλαξη των πολιτών από τη νόσο, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες για την πρόληψή της.

Μεταξύ των μέτρων αυτών προβλέπεται η επαναληπτική δόση εμβολίου στα άτομα υψηλού κινδύνου, κατόπιν συνεννοήσεως με το θεράποντα γιατρό, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Επίσης, προβλέπεται η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως ο αερισμός των χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία. Το συχνό πλύσιμο των χεριών. Η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Και αυτό διότι ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί τη μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κ.λπ.).

Αναγκαία επίσης είναι η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής. Και παράλληλα ενδείκνυται η παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης για να μη μεταδίδουν τον ιό. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Και τέλος, η λήψη αντιιικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, διαβητικοί, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι, άτομα που φροντίζουν βρέφη και ηλικιωμένους, έγκυοι, κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News