Ειδήσεις

Στην 7η ΥΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Στα γραφεία της 7η ΥΠΕ Κρήτης βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όπου έχει επαφές με τα στελέχη της υπηρεσίας για θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού και υγειονομικού υλικού και άλλα φλέγοντα ζητήματα.

Παρόντες στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό είναι και οι δύο εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης από το Ηράκλειο και κ. Κ. Δερμιτζάκης από το Λασίθι, καθώς και ο κ. Ν. Ηγουμενίδης που την τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στο νομό Ηρακλείου με το κυβερνών κόμμα.

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δηλώνουν ότι κρατούν ψηλά τη σημαία της διεκδίκησης και ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει πράξη όλα εκείνα τα οποία έβαζε στα υπομνήματα και στις κινητοποιήσεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ζητούν την κάλυψη περίπου 560 οργανικών θέσεων σε όλους τους τομείς, για μια λειτουργία τέτοια που θα καλύπτει ουσιαστικά και σωστά τις ανάγκες του νοσοκομείου, προς όφελος της κοινωνίας της Κρήτης!

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ εκφράζουν την αντίθεσή τους για την έναρξη της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, που θα στηρίζεται σε εποχικό προσωπικό, το οποίο θα πληρώνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Λέμε ναι στη λειτουργία της κλινικής, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, αφού μπορεί να έχει την ίδια τύχη με άλλες κλινικές, αν δεν ενισχυθεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα πρέπει να πραγματοποιήσει το ελληνικό κράτος άμεσα, για να δώσει στη συνέχεια στη λειτουργία την εν λόγω κλινική», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης.

«Είναι η πρώτη φορά που πάει να ανοίξει στο νοσοκομείο μας μια κλινική με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς να έχει καμία προοπτική μόνιμης λειτουργίας η κλινική αυτή». Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, πρόκειται για παιδοψυχίατρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές. Και οι νοσηλευτές μάλιστα δεν επαρκούν, οπότε αναγκάζεται η διοίκηση του νοσοκομείου να προσφύγει σε διαρκή απασχόληση νοσηλευτών, με το νοσηλευτή να δουλεύει διπλή βάρδια για την κάλυψη των αναγκών. «Επομένως με μία τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να έχει αυτή η κλινική προοπτικές λειτουργίας, σταθερές, μόνιμες και ασφαλείς».

Τόσο από τη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ζητάει να προχωρήσει στην κατεύθυνση δημόσιας λειτουργίας της κλινικής και συγκεκριμένα να προχωρήσει σε προσλήψεις ή να νομιμοποιήσει τους εργαζόμενους που έχει προσλάβει μέσω ΕΣΠΑ.

«Είναι γνώστης»

Στο ερώτημά μας αν θα επιδιώξει η διοίκηση του συλλόγου σήμερα συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος των εργαζομένων απάντησε θετικά, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και τα προβλήματα του χώρου και ως εκ τούτου η συνάντηση αυτή δε θα έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο μεγάλη είναι η σημασία της άμεσης υλοποίησης των αναγκαίων μέτρων, στα οποία και οφείλει να προβεί η κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Ο κ. Ξανθός, επειδή ήταν για πολλά χρόνια συνδικαλιστής των γιατρών στο Ρέθυμνο και είναι γνώστης των προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης και του ΠΑΓΝΗ, εμείς θεωρούμε ότι δύο βασικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα. Είναι η πρόσληψη προσωπικού για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία άμεσα, αφού όλα είναι υπό κατάρρευση και βεβαίως, επειδή με το νέο προϋπολογισμό έχει εγκριθεί μία μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού τους για το 2015, θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους για την κάλυψη των αναγκών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Κάντε κάτι αμέσως»

«Εδώ η δημόσια υγεία είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευσή της», τονίζει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των εργαζομένων. «Εκείνο που πρέπει να δούμε άμεσα είναι ζητήματα ανασφάλιστων. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ανασφάλιστων πολιτών, να υπάρχει επάρκεια υγειονομικού αναλώσιμου υλικού στα νοσοκομεία για να μπορούν οι νοσηλευτές και οι γιατροί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νοσηλείας των ασθενών. Τέτοια ζητήματα θα πρέπει να τα δούμε άμεσα. Γιατί η κατάσταση τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης είναι πολύ δύσκολη και η λειτουργία τους είναι οριακή».

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, που τη μια μέρα λειτουργεί και την άλλη δεν λειτουργεί. Σε κίνδυνο να κλείσει βρίσκεται και η Παιδιατρική του Βενιζέλειου. Η Νεφρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κ.λπ. «Για να μπορούμε να παρέχουμε νοσηλεία στους ασθενείς, γίνεται καθημερινά μάχη», σημείωσε, τέλος, ο κ. Φραγκιαδάκης. «Η μία κλινική έχει τις σύριγγες, η άλλη έχει το βαμβάκι, η άλλη έχει το οινόπνευμα, η άλλη έχει τις γάζες κ.λπ. Αντιλαμβάνεστε. Ένα γαϊτανάκι γίνεται κάθε μέρα από τους νοσηλευτές του νοσοκομείου, για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν υλικά για να προσφέρουν νοσηλεία στα τμήματά τους».

«Θα κριθεί η κυβέρνηση αν είναι σε προοδευτική κατεύθυνση, από το αν εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση στον τομέα της υγείας από 'δω και πέρα», λέει ο συνδικαλιστής.

560 οργανικές

Για τις κενές οργανικές θέσεις, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι μόνο στο ΠΑΓΝΗ φτάνουν στις 560 θέσεις, σε νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. «Δηλαδή για να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τις ανάγκες των ασθενών, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χρειάζεται να καλύψει όλες αυτές τις θέσεις. Ο μεγάλος όγκος ελλείψεων έχει να κάνει με νοσηλευτικό προσωπικό, με βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό (βοηθούς θαλάμων, μεταφορείς ασθενών), έχει να κάνει με διοικητικούς υπαλλήλους, με τεχνικούς και με γιατρούς σε ορισμένες ειδικότητες».

Χαμόγελα για την κατάργηση του 5ευρω

Σε πρώτη φάση πάντως οι συνδικαλιστές δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξαγγελία της κατάργησης του 5ευρω και της επιβάρυνσης κατά ένα ευρώ από τις συνταγές. Ωστόσο, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τονίζει: «Εμείς θέλουμε να καταργηθεί κάθε χαράτσι που επιβάλλεται στα δημόσια νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία. Και τα μεγάλα ποσά κυρίως έρχονται με τα απογευματινά ιατρεία. Εμείς για να υπάρξει δημόσια-δωρεάν υγεία κάθε μέρα στο νοσοκομείο μας, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε να καταργηθεί η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία, κάτι που μπορεί να γίνει, αν υπάρχει η πολιτική βούληση».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια