default-image

"Δύσκολη αρχή" με Ντάισελμπλουμ για χρέος και αξιολόγηση

Ελλάδα
"Δύσκολη αρχή" με Ντάισελμπλουμ για χρέος και αξιολόγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του, θέλησε να υπογραμμίσει ότι οι εκφράσεις «σκληρό πόκερ» και «μονομαχία» και οι παρόμοιες είναι «εφεύρημα» των δημοσιογράφων και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η οποία αφορά σε νηφάλιες διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιθανόν να θεωρεί δικαιολογημένες τις εκφράσεις αυτές. Τόσο η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με το νέο ΥΠΟΙΚ όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που προηγήθηκε, δείχνουν ότι αυτή η παρτίδα πόκερ θα είναι μακρά και ιδιαίτερα σκληρή!

Το ότι υπήρξαν διαφωνίες και μάλιστα... ουσιώδεις φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Όταν ο μεν Ολλανδός απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διαγραφή χρέους, ενώ ο Έλληνας υπουργός απάντησε με τη δεδομένη θέση της κυβέρνησης ότι δε συζητά με την τρόικα αλλά μόνο με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ.

«Είναι μεγάλη χαρά να έχουμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο του Eurogroup. Η γνωριμία μας θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον όλων. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Βαρουφάκη κατά την κοινή συνέντευξη των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη αναλυτικά: «Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι η βάση για εποικοδομητικής συνεργασίας ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Συζητήσαμε σε μια σειρά από διεργασίας που αφορούν τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Για μια Ελλάδα που αναπνέει σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται.

Του είπα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην οικονομία και την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και να είναι βαθιές, τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τα έσοδα από χρόνια, τις μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα τη χώρας, του είπα την εγγύηση που θα προσφέρει η κυβέρνηση στο λαό και στους εταίρους με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Συζητήσαμε τον τρόπο που θα πορευτούν Ελλάδα και ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.

Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δε θα δεχτούμε συνέχεια για αποπληθωρισμό και χρέος».

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συζητήσεις με Τσίπρα, Βαρουφάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε:

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος είχαμε κάθε λόγο να συναντηθούμε.

Ήταν μια συνάντηση για να ακούσω τις θέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της συμφωνίας.

Εξήγησα τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας.

Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα

Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της.

Tο Eurogroup από το 2012 είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η Ελλάδα βγει στις αγορές υπό τον όρο ότι να συμμορφώνεται στους όρους.

Η παραμονή Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι επιθυμία μας, οι μονομερείς ενέργειες δε βοηθούν.

Ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα.

Σημαντικό είναι να μην πάει χαμένη η πρόοδος. Η κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της και εμείς μαζί της να κινηθούμε προς το μέλλον.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

1. Αποδέχεστε την τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;

Απάντηση Ντάισελμπλουμ: «Βρισκόμαστε εντός προγράμματος - δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για συνέχιση του προγράμματος, στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της γι' αυτό».

Απάντηση Βαρουφάκη: «Η κυβέρνηση εκλέχτηκε στη βάση της αμφισβήτησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος το οποίο δεν επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Δε θα αμφισβητήσουμε αυτή τη λογική, δε θα ζητήσουμε επέκταση του προγράμματος. Έχουμε τη διάθεση να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων».

2. Αν δοθεί παράταση στην Ελλάδα, πόση θα είναι; Υπάρχει θέμα ανακούφισης του χρέους; Τι λέτε για τη διάσκεψη χρέους;

Ντάισελμπλουμ: «Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί. Δεν καταλήξαμε σε αποφάσεις ακόμη. Η διάσκεψη χρέους ήδη υπάρχει, λέγεται Eurogroup, ξέρετε».

Βαρουφάκης: «Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών, των διεθνών οργανισμών με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εταίρους της. Αλλά με την τρόικα, μια επιτροπή εντεταγμένη στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει δε θα συνεχίσει. Μόνο με τους νόμιμους θεσμούς της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, με την τριμερή επιτροπή, η οποία είναι αντιευρωπαϊκής λογικής, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Συνάντηση με Τσίπρα

Δε μετακινήθηκαν - ούτε και αναμενόταν φυσικά κάτι τέτοιο - από τις δεδομένες θέσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις πρώτες επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, είχε στόχο να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την έναρξη της διαδικασίες διαπραγμάτευσης και το πλαίσιο που θα κινηθεί βάσει των δεδομένων της Ε.Ε., αλλά συνάντησε από την άλλη πλευρά μια ανάλογα σκληρή στάση.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού έσπασαν τον πάγο ανταλλάσσοντας δυο κουβέντες για τον καιρό, και οι δύο πλευρές φανέρωσαν τη ρήξη που ξεκίνησε στις συζητήσεις τους που μόλις άνοιξε.

Ακολουθεί ένα τμήμα του διαλόγου που είχαν Ντάισελμπλουμ-Τσίπρας:

Τσίπρας: «Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα».

Ντάισελμπλουμ: «Δεν έχω την ίδια άποψη».

Τσίπρας: «Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%, 1,5 εκατ. άνεργοι, 2,5 εκατ. φτωχοί».

Ντάισελμπλουμ: «Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;».

Τσίπρας: «Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News