default-image

Βαρουφάκης: "Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα"

Ελλάδα
Βαρουφάκης: "Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύστερα από μία μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης μαζί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου από την οποία προέκυψαν σοβαρές ειδήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.

Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το newsit.gr έκανε λόγο για μεγάλη χαρά που υποδέχθηκαν στην Ελλάδα τον επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε πως ήταν μία γνωριμία που θα αποτελέσει τη βάση για μία εποικοδομητική συνεργασία πάντα σύμφωνα με το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιές είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και την αποφασιστικότητα για νέες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος.

Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως είχε συναντήσεις πολύ σημαντικές. Όπως είπε ο σκοπός της συνάντησής του ήταν να ακούσει τις προτάσεις και απόψεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως στόχος όλων είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να ανεξαρτητοποιηθεί η πορεία της.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως παραμένει ως όρος η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες. Τόνισε πως συνειδητοποιεί πως οι Έλληνες βίωσαν δύσκολες συνθήκες και πως αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως στην ουσία πως οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου.

Εν συνεχεία μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε με βάση την αμφισβήτηση της τρόικας και του προγράμματος και επομένως δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επέκταση ενός τέτοιου προγράμματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και μία πιθανή διάσκεψη, σημείωσε πως μία τέτοια διάσκεψη ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News