default-image

Νύχτες τρόμου στα Βορίζια

Νύχτες τρόμου στα Βορίζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νύχτες τρόμου συνεχίζουν να ζουν ακόμα στα Βορίζια, δύο εβδομάδες μετά την εφιαλτική βραδιά κατά τη διάρκεια του κύματος σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τότε την Κρήτη. Μια βραδιά κατά την οποία καταγράφηκαν καταστροφές και κατολισθήσεις, με το μισό χωριό να βυθίζεται στη λάσπη και στα μπάζα, εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Οι κατολισθήσεις και το περίεργο βουητό που ακούγεται από το βουνό πάνω από το χωριό συνεχίζουν να κρατούν... ξάγρυπνους τους κατοίκους. Ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, από την πλευρά του, δηλώνει, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της ανάστατης τοπικής κοινωνίας, πως το γεωλογικό φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους ειδικούς επιστήμονες του ΙΓΜΕ. Όπως δήλωσε ο ίδιος το πρωί της Παρασκευής στο Ράδιο 9,84 το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Στα Βορίζια πάντως η αναστάτωση, ο φόβος και η ανησυχία καλά κρατούν τις τελευταίες δυο εβδομάδες, από τη στιγμή που σημειώθηκε το παράξενο γεωλογικό φαινόμενο, με τους δρόμους, τις αυλές σπιτιών και τα αυτοκίνητα να βυθίζονται τότε σε ένα χείμαρρο λάσπης που κατέβηκε από το γειτονικό Φαραγγίτη ποταμό.

Ο εφιάλτης του πρωτοφανούς γεωλογικού φαινομένου, με την κατολίσθηση μιας μορφής λάβας που μετέφερε τόνους λάσπης και φερτών υλικών από το βουνό στο χωριό, καλύπτοντας το μισό οικισμό, επανήλθε προχθές βράδυ.

Δρόμοι, αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα καλύφθηκαν από την ιδιότυπη αυτή μάζα, με τους κατοίκους να μην κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το φαινόμενο συνοδεύεται και από ένα εκκωφαντικό θόρυβο.

Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες και την αγωνία τους στο δήμαρχό Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη. Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως καθησυχαστικός, με γνώμονα την επιστημονική ενημέρωση που έχει λάβει. Υπογραμμίζει πως το γεωλογικό φαινόμενο το παρακολουθείται εξονυχιστικά από επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίοι επισημαίνουν σε πρώτη φάση ότι δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας...

«Η λάβα αυτή, με λάσπη και φερτά υλικά, κατέκλυσε το μισό οικισμό των Βοριζίων σε ένα ύψος μέχρι μισό μέτρο! Μεταφέραμε πάνω από 3.000 τόνους υλικά, μπάζα, λάσπη, με φορτηγά για να καθαρίσουμε το χωριό. Το φαινόμενο συνεχίζεται. Από ό,τι με ενημέρωσαν οι κάτοικοι, και χθες το βράδυ άκουγαν ένα παράξενο βουητό που τους προκαλεί ανησυχία», ανέφερε ο κ. Αρμουτάκης, προσθέτοντας:

«Διαπιστώνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων ενημέρωσα το ΙΓΜΕ. Και η απάντηση που έλαβα είναι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο θα παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Αυτή είναι η διαβεβαίωση των ειδικών του ΙΓΜΕ. Πως δεν πρέπει να ανησυχούμε».

Τραγικές καταστάσεις: Τεράστια καταστροφή στο αγροτικό δίκτυο

Στην περιοχή τα μηχανήματα του Δήμου δούλευαν και χθες ασταμάτητα για να απομακρύνουν βράχους και μπάζα. Ωστόσο, οι πληγές της κακοκαιρίας στο μεγάλο δήμο της Μεσαράς είναι πολύ πιο βαθιές. Και δεν περιορίζονται μονάχα στα Βορίζια, αλλά σε ένα σωρό ακόμα περιοχές.

Η δημοτική Αρχή κάνει λόγο για τραγικές καταστάσεις που επικρατούν ακόμα - εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας - στο οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου Φαιστού.

«Ειδικά το αγροτικό οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τον αγροτικό κόσμο του δήμου σε πολλές περιοχές, σε Αντισκάρι, Πηγαϊδάκια, Πλατιά Περάματα, Βορίζια, Καμάρες, Ζαρός, Τυμπάκι, Καστέλι, είναι δυστυχώς κατεστραμμένο», ανέφερε ο δήμαρχος...

«Προς εκτόνωση το γεωλογικό φαινόμενο»

«Προς εκτόνωση βαίνει το γεωλογικό φαινόμενο» στα Βορίζια με τη λάσπη και τα λοιπά φερτά υλικά να κατεβαίνουν από το βουνό στις αυλές των σπιτιών.

Το παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Αρμουτάκης που εμφανίζεται καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι «το φαινόμενο παρακολουθείται εξονυχιστικά από επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που τονίζουν σε πρώτη φάση ότι δε συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας».

Νέα συνάντηση του δημάρχου σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη στην κατεύθυνση λήψης μέτρων για τα σπίτια που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα βράχια.

Τα όποια μικρής έκτασης φαινόμενα ακόμα και σήμερα δεν εγκυμονούν κίνδυνο για τους κατοίκους σύμφωνα με τον ίδιο στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη.

Βάλια Μπούη, Μπάμπης Σαββίδης, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News