default-image

Χωματερή στο γεφυράκι του Αγ. Ιωάννη Χωστού

Κρήτη
Χωματερή στο γεφυράκι του Αγ. Ιωάννη Χωστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωματερή έχει καταντήσει το σημείο εναπόθεσης απορριμμάτων δίπλα στη γέφυρα του Αγίου Ιωάννη Χωστού. Εκτός από τα συνηθισμένα σκουπίδια που ο κόσμος της περιοχής πετάει στους κάδους απορριμμάτων, ασυνείδητοι πετούν οτιδήποτε άλλο δεν επιτρέπεται να ρίχνεται εκεί. Από μπάζα, δίκτυα ελιών, στρώματα, μέχρι ογκώδη αντικείμενα βρίσκονται σε καθημερινή βάση πεταμένα και μάλιστα καταλαμβάνοντας χώρο αρκετά μέτρα παραδίπλα από τους κάδους.

Παράλληλα, όσα σκουπίδια πετιούνται έξω από τους κάδους με τον αέρα διασκορπίζονται μέχρι τους καλαμιώνες δίπλα στον εθνική και στον ποταμό που περνά κάτω από το δρόμο. Τα σκουπίδια είναι αρκετά ανάμεσα στα καλάμια. Οι περίοικοι ζητούν από τους αρμόδιους να κοπούν τα καλάμια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι προσπαθούν να... συμμαζέψουν όπως μπορούν την κατάσταση.

«Πρόκειται για τυφλό σημείο, που δεν παύει όμως να αποτελεί έξοδο της πόλης του Ηρακλείου», αναφέρει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Ιωάννη Χωστού Μενέλαος Καρακωνσταντάκης. Ο ίδιος σημείωσε πως δε φαίνονται τα σκουπίδια παρά μόνο όταν περνά από κοντά στο σημείο ο κόσμος, κι αυτό κάνει κάποιους ασυνείδητους να ρίχνουν στο σημείο ακόμη και μπάζα.

Το χειρότερο δε που γίνεται, όπως μας λέει ο κ. Καρακωνσταντάκης, αλλά και όλοι οι περίοικοι με τους οποίους μίλησε η "Ν.Κ.", είναι το γεγονός πως με το να καθαρίζει το εν λόγω σημείο το τσαπάκι του Δήμου ολοένα και φεύγει το χώμα δίπλα στη γέφυρα. Ήδη κάποια δέντρα έχουν εξαφανιστεί, ενώ από άλλα φαίνονται πλέον οι ρίζες τους.

«Απαγορεύεται η ρίψη μπάζων κι όμως εδώ η κατάσταση είναι απογοητευτική. Τα μπάζα και τα σκουπίδια έχουν φτάσει μέχρι τους καλαμιώνες, οι οποίοι αξίζει να τονιστεί ότι θέλουν κόψιμο. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε όπως μπορούμε, όμως θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι», τόνισαν μεταξύ άλλων οι περίοικοι κ. Λευτέρης Καριώτης και κ. Νίκος Φραγκιαδάκης.

Όπως είπε ο κ. Σάββας Σπυριδάκης, που περνά περιστασιακά από το σημείο, κάθε φορά βλέπει τα ίδια πράγματα, μιας και ο κόσμος σε καθημερινή βάση ρίχνει μπάζα κι ένα σωρό άλλα σκουπίδια. «Σίγουρα αποτελεί εστία μόλυνσης. Φανταστείτε το καλοκαίρι τι θα γίνει με την οσμή. Τώρα πάντως με τον αέρα τα σκουπίδια που βρίσκονται έξω από τους κάδους διασκορπίζονται παντού», σημείωσε η κ. Αθηνά Χατζογιάννη.

Ο κ. Καρακωνσταντάκης μας είπε πως ήδη έχει μιλήσει με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Χάρη Μαμουλάκη για την τοποθέτηση ενός τσιμεντένιου στηθαίου, προκειμένου να σταματήσει η πτώση των χωμάτων και να γλιτώσουν τα δέντρα. Όσον αφορά το θέμα των σκουπιδιών, έχει ενημερώσει τον προϊστάμενο καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κ. Καρασάββα για να φύγουν από εκεί οι κάδοι, μιας και είναι τοποθετημένοι άλλοι σε άλλα σημεία λίγο παραπέρα. «Ίσως έτσι σταματήσει και η ρίψη μπάζων», συμπληρώνει.

Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Γ. Ρασούλης: «Υπάρχουν 70 τέτοια σημεία στο Ηράκλειο»

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και ανακύκλωσης κ. Ρασούλη, ο οποίος μας είπε πως πράγματι πρόκειται για έναν τόπο που καθημερινά αφήνουν ασυνείδητοι μπάζα και παρά το γεγονός ότι κάθε δύο μέρες τα μαζεύει ο Δήμος η κατάσταση παραμένει η ίδια. Τέτοια σημεία, αναφέρει ο κ. Ρασούλης, αυτή τη στιγμή είναι στο Ηράκλειο τουλάχιστον 70, που έχει μάλιστα και λίστα, προκειμένου να καθαριστούν. Η λύση, όπως είπε, για το εν λόγω πρόβλημα, είναι να κατασκευαστεί ένα τοιχίο που να μη δημιουργείται η εσοχή που κάνει το πρανές τώρα και πετούν τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα. Βεβαίως, σε περίπτωση που οι αρμόδιοι του Δήμου πετύχουν κάποιον να ρίχνει τέτοιου είδους σκουπίδια θα επιβληθούν πρόστιμα. Υπάρχει, στο μεταξύ, και η λύση, όπως είπε ο κ. Ρασούλης, να επικοινωνεί ο πολίτης που θέλει να πετάξει μπάζα και ογκώδη πράγματα στο τηλέφωνο 2813/409.600 και οι αρμόδιοι της καθαριότητας θα πάρουν οι ίδιοι από το σπίτι του τα σκουπίδια αυτά, χωρίς να χρειαστεί να τα φορτώνει στο αυτοκίνητό του και να τα πετά όπου βρει.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News