Ειδήσεις

Και οι καθηγητές έχουν στρες

Έχουν και οι καθηγητές στρες; Η απάντηση είναι ναι, και μάλιστα πολύ. Προκειμένου, μάλιστα, να μάθουν να το διαχειρίζονται, λειτουργεί προσεχώς ειδική ομάδα ευαισθητοποίησης για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου.

Το νέο υποδέχτηκε με θετικό τρόπο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο καθηγητής βρίσκεται ανάμεσα στα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα. Πρόκειται για ένα επάγγελμα πολύ απαιτητικό, το οποίο γίνεται ακόμα απαιτητικότερο σε συνδυασμό με το δικό μας εξεταστικοκεντρικό σύστημα. Τα απανωτά τεστ, διαγωνίσματα, εξετάσεις δημιουργούν όχι μόνο ένα πιεσμένο μαθητή, αλλά και έναν πιεσμένο καθηγητή».

Και αν όλα αυτά ίσχυαν προ κρίσης, πόσω μάλλον σήμερα, οπότε και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί: «Ο εκπαιδευτικός δεν έχει καμία στήριξη στη δουλειά του. Καλείται να κάνει μάθημα σε τμήματα 30 μαθητών, ενώ πάγιο αίτημα είναι οι 20 μαθητές ανά τάξη. Το αίτημα αυτό δεν είναι ένα απλό συνδικαλιστικό θέμα. Πρόκειται για πρόβλημα σοβαρό, καθώς ένα τμήμα 30 μαθητών μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο πιο δύσκολο είναι στη διαχείρισή του», αναφέρει ο κ. Μάρκου και συμπληρώνει: «Σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν έχουν υλικά για να κάνουν τη δουλειά τους. Ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, αφού έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Ότι έχουν αυξηθεί και τα κοινωνικά προβλήματα των μαθητών. Ότι υπάρχει αύξηση της ενδοσχολικής βίας, της ανέχειας, με αποτέλεσμα γενικότερα να υπάρχει και περισσότερη ένταση στο σχολείο».

Ο πρόεδρος των καθηγητών του Ηρακλείου κρίνει ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει βρει τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσει τις στρεσογόνες καταστάσεις στα σχολεία, για να βοηθήσει τον καθηγητή να γίνει καλύτερος στο επάγγελμά του και το δημόσιο σχολείο να βελτιωθεί. Όπως λέει, με δεδομένη τη μη ευαισθητοποίηση της Πολιτείας, οι συνάδελφοί του στρέφονται συχνά στο σωματείο τους ζητώντας βοήθεια. Για το λόγο αυτό πιστεύει ότι η ειδική ομάδα ευαισθητοποίησης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου θα έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους καθηγητές του νομού...

Ομάδα αυτοβοήθειας: Οι συναντήσεις και οι αιτήσεις

Οι καθηγητές του Ηρακλείου που επιθυμούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται το άγχος τους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως και τις 10 Φεβρουαρίου, καλώντας πρωινές ώρες στο τηλέφωνο 2810/333.402. Η ομάδα θα έχει συναντήσεις κάθε δεύτερη Πέμπτη από τη 1 ως τις 3 το μεσημέρι στο χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 10 δίωρες συναντήσεις, που θα περιλαμβάνουν γνωστική και βιωματική προσέγγιση του θέματος. Στόχος της ομάδας είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες να προσαρμόζονται ευκολότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις, να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους, να εξασκηθούν στην επίλυση συγκρούσεων, ενισχύσουν την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή τους.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια