default-image

Ο Πάνος Καμμένος αποδίδει τιμές σε έναν ήρωα

Κρήτη
Ο Πάνος Καμμένος αποδίδει τιμές σε έναν ήρωα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν ήρωα-σύμβολο γενναιότητας και αυταπάρνησης, έναν αυθεντικό μαχητή από την Κρήτη, τον Μανώλη Μπικάκη, έναν, τότε, 20χρονο που κατέρριψε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, όλους τους νόμους των πιθανοτήτων μαχόμενος μόνος του εναντίον 6 τουρκικών αρμάτων και ενός 1 τάγματος πεζικού (!), θα τιμήσει για πρώτη φορά επισήμως σήμερα το ελληνικό κράτος!

Έστω και με καθυστέρηση 41 χρόνων, έφτασε επιτέλους η στιγμή που η ελληνική Πολιτεία, στο πρόσωπο του καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη από τον Αμύγδαλο του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, θα αποδώσει φόρο τιμής στους ήρωες Κρητικούς καταδρομείς της Κύπρου. Τα σχεδόν αμούστακα τότε παιδιά που έδωσαν το αίμα και τα νιάτα τους υπερασπιζόμενα το 1974 τα κυπριακά εδάφη απέναντι στους Τούρκους εισβολείς.

Μια άρση ιστορικής αδικίας που θα σφραγιστεί σήμερα διά χειρός του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος θα καταφτάσει σήμερα στην Κρήτη για έναν και μόνο λόγο. Πετώντας με ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" θα προσγειωθεί στην περιοχή του Χάρακα. Στα δυο γειτονικά χωριά Αμύγδαλο και Παρανύμφους. Εκεί που ο αφανής για το κράτος, όχι όμως για τους Κρητικούς ήρωας καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης γεννήθηκε και "αναπαύτηκε", μετά τον άδοξο και πρόωρο, δυστυχώς, χαμό του σε ηλικία 40 μόλις ετών, σε τροχαίο δυστύχημα, το 1994, στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

Η εκδήλωση

Σε μια συγκινητική και σεμνή τελετή, παρουσία συγγενών και εκπροσώπων των τοπικών φορέων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του Μανώλη Μπικάκη. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης θα λάβει χώρα στις 12 το μεσημέρι. Ο υπουργός αναμένεται κατόπιν να αναχωρήσει, αφού η επίσκεψη-εξπρές γίνεται μονάχα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Μια κίνηση εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, που δεν αποκαθιστά, σημειολογικά, μονάχα την ιστορική αδικία εις βάρος του Μανώλη Μπικάκη, αλλά συνολικά των νεαρών Κρητικών κομάντο που πήγαν τότε να υπερασπιστούν την αδελφική μεγαλόνησο. Παλικάρια που θυσιάστηκαν. Που επέδειξαν απαράμιλλη γενναιότητα. Αλλά που ουδέποτε έλαβαν την οικονομική ενίσχυση που άξιζαν ως ήρωες μαχητές ούτε τα μετάλλια ανδραγαθίας. Για τον Μανώλη Μπικάκη, βλέπετε, παρά την πρόταση του διοικητή του για να του απονεμηθεί το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, αυτό δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα από την Πολιτεία!

Ένας πραγματικός "ράμπο"!

Ποιος ήταν όμως ο αλεξιπτωτιστής-καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης; Αν δεν ήταν Κρητικός και Έλληνας αλλά ζούσε σε μια άλλη χώρα που ξέρει να αναγνωρίζει τους ήρωές της, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως όχι μόνο θα είχε τιμηθεί από την επίσημη Πολιτεία αλλά θα κοσμούσε τα εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικών και σίγουρα θα είχε δει το όνομά του να δεσπόζει στη μεγάλη οθόνη!

Τα όσα άλλωστε κατάφερε με περισσή γενναιότητα και άγνοια κινδύνου να κάνει το 20χρονο τότε παλικάρι στην Κύπρο δεν γίνονται ούτε στις ταινίες!

Τα γεγονότα τρέχουν. Ο Αττίλας 2 είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Μπικάκης, μαζί με τους υπόλοιπους Κρητικούς καταδρομείς από την Α' Μοίρα του Μάλεμε που στάλθηκαν ως ενισχύσεις στην Κύπρο, έχουν μία αποστολή. Να κρατήσουν τη Λευκωσία. Μέσα στον ορυγμαδό της μάχης, ο Μπικάκης σε κάποια φάση βρίσκεται αποκομμένος από τους υπόλοιπους. Μόνος, με μοναδικό στήριγμα το αντιαρματικό του Π.Α.Ο. και 8 βλήματα!

Απέναντί του, 6 εχθρικά άρματα Μ-48, ακολουθούμενα από ένα τούρκικο τάγμα πεζικού! Κόντρα σε κάθε κανόνα και λογική, ο ίδιος αποφασίζει να αναμετρηθεί μαζί τους.

Στα 300 μέτρα χτυπάει το πρώτο άρμα και ακολουθώντας τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης και του ένστικτου του, ελίσσεται και χτυπάει και το δεύτερο άρμα, καίγοντάς το! Ακολούθως χτυπάει και το τρίτο άρμα στα 200 μέτρα. Μέχρι οι εχθροί να καταλάβουν τι γίνεται, ο Μπικάκης καταστρέφει και το 4ο και το 5ο άρμα. Το έκτο άρμα υποχωρεί αλλά ο Μπικάκης το πετυχαίνει σε μια απόσταση 700 μέτρων! Οι Τούρκοι πεζικάριοι, πανικόβλητοι, το βάζουν στα πόδια αναζητώντας καταφύγιο σε ένα κτήριο. Δε φαντάζονται ότι ο μοναχικός καβαλάρης, που πολέμησε επί 4 ημέρες νηστικός και άυπνος, αντλώντας δύναμη από το φυλαχτό με τη φωτογραφία της κοπελιάς του, έχει ακόμη 2 βλήματα, με τα οποία χτυπάει και καταστρέφει το καταφύγιό τους!

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News