Ειδήσεις

Κρίσιμη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

H πρώτη κρίσιμη επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ολοκληρώθηκε και τώρα αρχίζουν τα... πιο δύσκολα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ έρχονται στην Αθήνα, δίχως να έχει ακόμη... κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από τις αυστηρές δηλώσεις του Ολλανδού περί "εκτροχιασμού" του προγράμματος εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Κατά τα φαινόμενα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τείνουν να δημιουργήσουν ... παράδοση, ρίχνοντας "ρουκέτες" κατά των ελληνικών θέσεων λίγο πριν αφιχθούν στην Αθήνα για... εγκάρδιες συνομιλίες με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Δεν προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση τα αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα  που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει τόσο με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Διότι γνωρίζουν ότι αυτά είναι "τακτικές κινήσεις".

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παραμένει σταθερό στη θέση ότι «απαιτείται χρόνος για να γίνει διαβούλευση τόσο για το χρέος και για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής με μια κοινά αποδεκτή λύση», ενώ ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στις συζητήσεις με τον Ολλανδό αξιωματούχο στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει ένα «εθνικό πρόγραμμα ευρύτατων μεταρρυθμίσεων», διερευνώντας παράλληλα τον τρόπο μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία «γέφυρα».

Σε αυτήν, θα περιλαμβάνεται ένα «δημοσιονομικό μάζεμα»- όπως αποκαλούν τα μέτρα που θα ληφθούν- αλλά και ρήξεις με τη διαπλοκή όπως μετ' επιτάσεως ζητούν οι δανειστές.

Με λίγα λόγια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ της λήξης του τρέχοντος Μνημονίου και της έναρξης του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη το καλοκαίρι και το οποίο θα έχει βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (διακοπή της λιτότητας, κατάργηση της τρόικας και ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων). Όσο για το λόγο που επιδιώκεται αυτή η μεταβατική περίοδος, είναι για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως χωρίς κάποιο πρόγραμμα θα σταματήσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και κατ' επέκταση τη ρευστότητα στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εν λόγω διαβουλεύσεις με ορίζοντα την 12η Φεβρουαρίου που πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής και τη 16η που συνεδριάζει το Eurogroup.

Σχόλια