Ειδήσεις

Ηράκλειο: Πώς "μεταμορφώθηκε" σε 4 μήνες η κακοποιημένη Ζίνα

Η Ζίνα είναι ένα ημίαιμο λυκόσκυλο ηλικίας περίπου 10 ετών που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο άρρωστο αλυσοδεμένο να αργοπεθαίνει έξω από το πολυτελές σπίτι του ιδιοκτήτη της στην περιοχή Μεσαμπελιές Ηρακλείου Κρήτης. Χάρη στην παρέμβαση των εθελοντών της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» το ζώο σώθηκε και με εισαγγελική εντολή απομακρύνθηκε από τον δυνάστη του, του οποίου η δίκη ακόμα εκκρεμεί.

Όσες φορές του έγιναν συστάσεις αυτές έπεφταν στο κενό καθώς από τη μια έλεγε ότι το σιχαίνεται για να το πάει στο κτηνίατρο και από την άλλη ισχυριζότανε ότι το σκυλί θα πεθάνει επειδή είναι γέρικο όπως πέθανε και ο γέρος πατέρας του. Τέσσερις μήνες ήταν αρκετοί ώστε η Ζίνα να συνέλθει από τις ασθένειες και να γίνει ένα υπέροχο πλάσμα.

Η «Ζωφόρος» που ανέλαβε το κόστος των φαρμάκων, των τροφών, των εξετάσεων, των βιταμινών, των ειδικών σαμπουάν για την ψώρα (και μάλιστα οι αποδείξεις κατατέθηκαν στη σχετική δικογραφία) δημοσιεύει συχνά φωτογραφίες της Ζίνας για να μοιραστεί  αυτά τα καλά νέα γιατί μόνο η πραγματική αγάπη μεταμορφώνει αυτά τα πλάσματα. Τα στιγμιότυπα τώρα «μιλούν» από μόνα τους και σε τίποτα δεν θυμίζουν το ζώο που περίμενε στωικά το τέλος τους

Το χρονικό της διάσωσης

Το σκυλί εντόπισαν τυχαία εθελοντές της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» τον Γενάρη του 2014 και έσπευσαν να βρουν αρχικά σε ποιον ανήκει. Η σκελετωμένη σκυλίτσα ήταν δεμένη με αλυσίδα, ζούσε σ' ένα ξύλινο σπιτάκι σε ένα χωράφι απέναντι από το υπερπολυτελές σπίτι του ιδιοκτήτη της, που είναι εκπαιδευτικός, καθηγητής σε γυμνάσιο της περιοχής.

Το σκελετωμένο ζώο την ημέρα που το έσωσαν

Αυτός ο άνθρωπος είχε επί της ουσίας αφήσει το ζώο να βασανίζεται από τις ασθένειες. Το κορμί της εμφανώς υποσιτισμένης σκυλίτσας ήταν γεμάτο πληγές που μύριζαν, ενώ το αραιό τρίχωμα της έδειχνε ότι έπασχε από κάποια δερματική πάθηση.

Ο «μορφωμένος» ιδιοκτήτης της σκυλίτσας όταν άκουσε τις συστάσεις, που του έγιναν,  δεν έδειξε καμιά διάθεση να φροντίσει αυτό το πλάσμα. Απαντούσε κυνικά, αγνοούσε ειρωνικά τις συνέπειες του νόμου, δεν έδειχνε καμιά ευαισθησία για την κατάσταση του σκυλιού του, λέγοντας απλά πως «το σκυλί είναι γέρικο και από κάτι θα πεθάνει τι να κάνουμε τώρα;» ενώ τόνισε ότι «και ο πατέρας μου όταν γέρασε αρρώστησε και πέθανε δεν με πήγε κανείς φυλακή γι' αυτό».

 Η σκυλίτσα τώρα

 Στην ερώτηση των εθελοντών γιατί δεν πάει το σκυλί στο κτηνίατρο ώστε να μάθει από τι πάσχει, απάντησε πως «σιχαίνεται να το ακουμπήσει και να το βάλει στο αμάξι του και πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φέρει ένα γιατρό να το εξετάσει εκεί στην ύπαιθρο».    

Οι εθελοντές της «Ζωφόρου» αφού είδαν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν σκοπεύει να φροντίσει το ζώο του ζήτησαν να τους εξουσιοδοτήσει, ώστε να το μεταφέρουν σε κτηνίατρο και έτσι έγινε.

Σ' ένα χαρτί ο καθηγητής υπέγραψε την εξουσιοδότηση και το σκυλί μεταφέρθηκε αμέσως για εξετάσεις. Όμως οι εθελοντές παράλληλα κατέθεσαν μήνυση κατά του ιδιοκτήτη και με την 535/2014 Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου το σκυλί στις 31 Ιανουαρίου 2014 αφαιρέθηκε προσωρινά και παραδόθηκε στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου μέχρι να περατωθεί η θεραπεία του, ενώ μέχρι να διεξαχθεί η δίκη την φροντίδα του θα έχει η «Ζωφόρος».

Η διάγνωση των κτηνιάτρων που το εξέτασαν ήταν ότι το σκυλί σε πολύ κακή θρεπτική κατάσταση (ασιτία) και γενικευμένη μυκητιακή  δερματίτιδα (Malassezia). Η γέρικη Ζίνα, επειδή κάποιοι νοιάστηκαν, μετά τη θεραπεία και την κατάλληλη τροφή που της προσφέρθηκε έγινε ένα άλλο πλάσμα.

Πηγή: zoosos.gr

Σχόλια