Ειδήσεις

Ο Νεάντερταλ μέσα μας

Μια ακόμα έρευνα επιβεβαιώνει τις επιμειξίες ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο, γνωστό και ως Homo Sapiens και τον αρχαιότερο άνθρωπο του Νεάντερταλ. Ένα κρανίο ηλικίας 55.000 ετών που ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ισραήλ, επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν στενές επαφές ανάμεσα στα δύο είδη, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι και Ασιάτες να διαθέτουν κοινό γονιδίωμα με τον Νεάντερταλ σε ποσοστό 2% ως 4%.

Το κρανίο, που πιθανότατα ανήκε σε γυναίκα βρέθηκε στο μεγάλο προϊστορικό σπήλαιο Μανότ της δυτικής Γαλιλαίας, θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα οστά του είδους που έχουν βρεθεί ποτέ και επιβεβαιώνει τη θεωρία των προσμείξεων προτού οι Νεάντερταλ μεταναστεύσουν από την Αφρική στην Ευρώπη.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας Ίσραελ Χέρσκοβιτς του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσαν πως η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι οι πρόγονοί μας κατοικούσαν στην ίδια περιοχή της Μέσης Ανατολής με τους Νεάντερταλ και, κατά καιρούς, διασταυρώνονταν μαζί τους - τόσο στο κυνήγι για τροφή, όσο και σεξουαλικά.

Οι Νεάντερταλ εμφανίστηκαν πριν από 350.000 χρόνια και, αφού εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Ασία, εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, λίγο μετά την άφιξη των προγόνων μας στην «Γηραιά Ήπειρο» πριν από 45.000 χρόνια.

Οι Homo sapiens εμφανίστηκαν ίσως πριν από 200.000 χρόνια στην Αφρική, από την οποία έφυγαν πριν από τουλάχιστον 60.000 χρόνια και σήμερα έχουν πια κατακλύσει όλον τον πλανήτη μετά από διαδοχικές μεταναστεύσεις.

Το κρανίο, που φιλοξενούσε έναν σχετικά μικρό εγκέφαλο 1.100 χιλιοστόλιτρων (έναντι 1.400 του μέσου συγχρόνου εγκεφάλου), θυμίζει ανατομικά τους ευρωπαίους Κρο-Μανιόν, έχοντας όμως και κάποια αφρικανικά χαρακτηριστικά. Για «το πρώτο εύρημα που συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη», έκανε λόγο ο Ίσραελ Χέρσκοβιτς. Η Μέση Ανατολή «ήταν το πιο πιθανό μέρος για το "ειδύλλιο" μεταξύ Homo sapiens και Νεάντερταλ», πρόσθεσε.

Για «συναρπαστικό εύρημα» έκαναν λόγο τόσο η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, όσο και ο διακεκριμένος παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το επόμενο και δυσκολότερο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να εξάγουν DNA από το κρανίο, προκειμένου να το συγκρίνουν με εκείνο των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: econews.gr

Σχόλια