Ειδήσεις

"Όχι μονομερείς ενέργειες" είπε ο Τσίπρας στον Σουλτς

Την ικανοποίησή του για το ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δε σκοπεύει - όπως τον διαβεβαίωσε - να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση ήταν μακρά και διαπιστώθηκαν και αρκετές «διαφωνίες», ωστόσο το κλίμα ήταν εγκάρδιο και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στο Γερμανό ευρωβουλευτή τα "μηνύματα" που θέλει να περάσει στη γερμανική πλευρά ενόψει των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν πολύ καλό του φίλο και όπως είπε η πρώτη του επίσκεψη σηματοδοτεί την αξία της λαϊκής κυριαρχίας. Χαρακτήρισε δε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή των κατεχόντων. «Διαπραγματευόμαστε για μια αναγκαία και επωφελή λύση. Η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μας στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην επιστροφή της κοινωνικής συνοχής. Η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση».

Ο κ. Σουλτς είπε: «Πρέπει να πω ότι για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σας στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Κατά το παρελθόν είχα προσκληθεί και από άλλες κυβερνήσεις. Είναι όμως σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για τη δική σας χώρα προέκυψαν εξελίξεις. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την Ε.Ε. και θέλω να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου σπάνια αισθάνθηκα ότι συζητούσα τόσο ειλικρινά. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα αλλά υπάρχουν και άλλα που χρήζουν συζήτησης. Ήρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον. Αυτή την επιλογή μου βλέπω ότι την επιβεβαιώνετε κι εσείς. Είστε αποφασισμένος να πατάξετε τη φοροδιαφυγή. Αυτό όμως που συζητήσαμε είναι ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και πλήρωσαν οι πολλοί. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σε αυτό τον τομέα ως Ευρωκοινοβούλιο».

Ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι δεν υπάρχουν θέματα στα οποία να διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι απόλυτη. «Εγώ σήμερα διαπίστωσα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δε θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο αλλά θα συζητήσει. Βεβαίως και πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα συνοδεύονται και από διαφωνίες αλλά η Ελλάδα διαπίστωσα ότι αποζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της. Σας είμαι ευγνώμων, κύριε πρωθυπουργέ, που συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με τους εταίρους της και χαίρομαι γι' αυτό. Ήταν κουραστική η συζήτηση αλλά χαίρομαι. Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα που έδωσε πολλά στην ιστορία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των αιώνων αλλά αυτό δεν αρκεί. Άλλωστε η Ελλάδα χάρισε τη νίκη και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Πολλοί άνδρες και γυναίκες θυσίασαν τη ζωή τους. Η Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η υποχρέωσή σας ως πρωθυπουργού», κατέληξε.

Νωρίτερα υποδεχόμενος τον κ. Σουλτς ο πρωθυπουργός είπε:

«Είστε φίλος της Ελλάδας αλλά είστε και φίλος δικός μου. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μπορεί να βρεθεί μια συνεννόηση με την Ευρώπη στα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές». Και πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε μια λύση για το κοινό μας μέλλον».

Φτάνοντας υπό βροχή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σουλτς βγήκε από το αυτοκίνητο και ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε τα σκαλιά για να τον υποδεχθεί. Τότε εκείνος βλέποντας ότι δε φοράει γραβάτα το σχολίασε.

(Πηγή videο: naftemporiki.gr)

Σχόλια