Ειδήσεις

Έσπασε κι άλλος αγωγός της ΔΕΥΑΗ - Λύματα στη θάλασσα

Μέχρι και χθες έπεφταν ανεπεξέργαστα λύματα στη θάλασσα, λόγω βλάβης σε αγωγό της ΔΕΥΑΗ που δεν οφείλεται στην Επιχείρηση αλλά στον... ελλιπή έως και ανύπαρκτο καθαρισμό του Δρακουλιάρη και του Γιόφυρου από τις χιλιάδες καλαμιές, ενώ οι εργαζόμενοι και ο αρμόδιος προϊστάμενος της Επιχείρησης έδωσαν για άλλη μια φορά μάχες με τα λύματα, καταφέρνοντας το απόγευμα να σταματήσουν τη ροή από το σπασμένο αγωγό και να τα κατευθύνουν εντός του Βιολογικού, που πλέον λειτουργεί κανονικά. Και όπως λέει στη "Ν. Κρήτη" ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός, τα αστικά λύματα περιλαμβάνουν και απόβλητα που είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς, από τους οποίους τρέφονται τα ψάρια!

Η "Νέα Κρήτη" βρέθηκε χθες λίγα μέτρα πιο πάνω από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού της ΔΕΥΑΗ και κατέγραψε την αγωνία των εργαζομένων και του αρμόδιου διευθυντικού στελέχους για την ολοκλήρωση της παρέμβασης με την οποία θα κατάφερναν να πάρουν με σωλήνες μεγάλη ποσότητα λυμάτων, για να σταματήσουν να τρέχουν από το σπασμένο αγωγό, που ξεκινάει από το δήμο Γαζίου και την ευρύτερη περιοχή δυτικά του Ηρακλείου και από τη βραδιά της 13η Ιανουαρίου είχε σπάσει εξαιτίας των καλαμιών. Στο μεταξύ, ο Βιολογικός, με την οικονομική βοήθεια που έδωσε στη ΔΕΥΑΗ και η Περιφέρεια Κρήτης, πλέον λειτουργεί κανονικά. Όμως ο συγκεκριμένος αγωγός δεν είχε σταματήσει μέχρι και χθες το απόγευμα, λόγω του σπασίματος. Και το εύλογο ερώτημα της κοινωνίας της Φοινικιάς και των Μαλάδων, που υπέφερε από τις οσμές και τις πλημμύρες, είναι: τι κάνουν όσοι αιρετοί διοικούν τη ΔΕΥΑΗ;

Επικοινωνήσαμε χθες με τον προηγούμενο πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Στειακάκη, ο οποίος μας είπε ότι «βρίσκομαι στην περιοχή 35 χρόνια και έχω δει και έχουν καθαρίσει τα καλάμια 3-4 φορές και πάλι όχι όλα. Όμως, τα καλάμια είναι εκατομμύρια και φράζουν τον ποταμό. Και στη συγκεκριμένη ζημιά, η γέφυρα έφραξε από τα καλάμια και τα σπασμένα δέντρα. Και το νερό είχε τέτοια πίεση που μετακίνησε τον αγωγό και του προξένησε ρωγμές»!

Τοξικός κίνδυνος

Η "Νέα Κρήτη" από την πρώτη μέρα των ζημιών είχε δημοσιεύσει απόψεις καταξιωμένων επιστημόνων, όπως του περιβαλλοντολόγου-πυρηνικού φυσικού και ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Προμπονά, που είχε εκτιμήσει ότι ένα μέρος των αποβλήτων είναι τοξικά, καθώς πρόκειται για χλωρίνες και άλλου είδους απορρυπαντικά. Και χθες επικοινωνήσαμε και με τον παγκοσμίου φήμης επιστήμονα Νίκο Κατσαρό, που και εκείνος δήλωσε: «Όλα τα απορρυπαντικά, επειδή περιέχουν ουσίες, άλλα περιέχουν χλώριο, άλλα περιέχουν φωσφορικά, για κάποιους μικροοργανισμούς μπορεί να είναι πολύ τοξικά και για άλλους λιγότερο. Αλλά οπωσδήποτε υπάρχει επιβάρυνση. Είναι επικίνδυνα για όλους τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη θάλασσα. Ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις μεταβάλλουν το ΡΗ της περιοχής». Με βάση όλους αυτούς τους κινδύνους, ο Νίκος Κατσαρός τόνισε την ανάγκη σε κάθε περιοχή που υπάρχει αυτή η κατάσταση, η κάθε Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να διενεργεί συστηματικούς και συνεχείς ελέγχους.

Για απαγόρευση

Ο επιστημονικός συνεργάτης στο "Δημόκριτο" αναφορικά με την απαγόρευση της αλιείας μάς είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι αρκετό. Η ποιότητα του νερού πρέπει να παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε μια σειρά από παραμέτρους όπως είναι η οξύτητα, το μικροβιολογικό φορτίο και η επιβάρυνση από τη συγκέντρωση των απορρυπαντικών».

Για τα θαλάσσια ρεύματα και πόσο σωτήρια μπορεί να είναι, ο γνωστός χημικός απαντά: «Αυτό πράγματι μπορεί να γίνει. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε ένα μήνα, μπορεί να γίνει και σε παραπάνω χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει και σε τρεις ημέρες». Πάντως, ο κ. Κατσαρός διευκρινίζει πως οι τοξικές ουσίες δεν είναι σε ποσότητες τέτοιες που να προκαλέσουν καταστροφή όσο τα βοθρολύματα.

Σκληρή δουλειά: Στη μάχη... με ψίχουλα

Στο μεταξύ, το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ μειώνεται διαρκώς από χρόνο σε χρόνο. Το ίδιο και οι αμοιβές των ανθρώπων που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν υποστεί μείωση μέχρι ή και άνω του 50% στα χρόνια των μνημονίων σε σχέση με τα χρόνια πριν από το μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στη "Ν. Κρήτη" ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης. «Σήμερα παίρνουν ψίχουλα, της τάξεως των 800, 900 και 1.100 ευρώ. Όμως τέτοιο προσωπικό - επιστημονικό και εργάτες - δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Μιλάμε για ανθρώπους με 4-5 πτυχία ή τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ό,τι ώρα χρειαστεί».

Ο κ. Στειακάκης τονίζει επίσης ότι μέχρι πριν από 7 χρόνια οι αμοιβές ήταν τουλάχιστον οι διπλάσιες - αφού πρόκειται για εξαιρετικά ανθυγιεινή εργασία μέσα στα λύματα - όπως και ο αριθμός του προσωπικού. «Είχαμε 340 άτομα προσωπικό και τώρα δεν είναι ούτε 140», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια