default-image

Εκπαιδευτικοί: Θετικές οι εξαγγελίες για την Παιδεία

Κρήτη
Εκπαιδευτικοί: Θετικές οι εξαγγελίες για την Παιδεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θετικό τρόπο υποδέχονται εκπαιδευτικοί τις αλλαγές που ανακοίνωσε ότι θα κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η κατάργηση του "νέου" λυκείου και της τράπεζας των θεμάτων. Το "πάγωμα" της αξιολόγησης με τον τρόπο που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η επαναπρόσληψη των καθηγητών και των σχολικών φυλάκων που βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Η επανεξέταση των αναλυτικών προγραμμάτων και η συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων. Αυτά, μαζί με τη διάθεση διαλόγου που φαίνεται να υπάρχει με τις Ομοσπονδίες τους, είναι τα νέα δεδομένα που επικροτούν οι εκπαιδευτικοί. Επειδή, ωστόσο, από τα λόγια ως τα έργα υπάρχει μια απόσταση, επισημαίνουν πως οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να διεκδικούν σε κάθε περίπτωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν. Μεταξύ αυτών:

* Καταργείται από φέτος η Τράπεζα Θεμάτων και οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και τη Β' Λυκείου.

* Στη Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.

* Επιστρέφουν οι "αιώνιοι" φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.

* Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι.

* Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.

* Επαναπροσλαμβάνονται, αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά, όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους.

* Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.

* Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.

* Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις "ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες".

Λάζαρος Μάρκου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου: «Θετική η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων»

«Η εκπαίδευση χρόνια τώρα "πληρώνει" την εκπαιδευτική πολιτική που είχε η εκάστοτε κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της παιδείας, ήταν ένα "πακέτο" που έφερε πολλά δεινά σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Και αυτό γιατί η λογική των όποιων "μεταρρυθμίσεων" έγιναν ήταν προς την κατεύθυνση ενός ανταγωνιστικού, εξεταστικοκεντρικού και ελιτίστικου σχολείου, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της μαθητικής διαρροής, ασφυκτική πίεση προς τους μαθητές να πάρουν πληροφορία και όχι γνώση, με καθημερινές σχεδόν εξετάσεις, ενώ απουσίαζαν η αναζήτηση δεξιοτήτων του κάθε μαθητή, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η διαμόρφωση χαρακτήρα για να μπορεί το παιδί να σταθεί στην κοινωνία.

Επιμείναμε σε ένα διαφορετικό σχολείο και ζητούσαμε την κατάργηση της τράπεζας των θεμάτων, του νέου λυκείου και αποδέσμευση της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο από το λύκειο. Θεωρούμε, λοιπόν, θετικό βήμα τις εξαγγελίες που έγιναν, και τώρα απομένει να υλοποιηθούν στην πράξη. Επιπλέον, όμως, χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος για ένα δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Προφανώς είναι θετική η εξαγγελία επαναπρόσληψης των συναδέλφων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα και πρέπει να γίνει και επαναφορά των ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Οι μαθητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν τώρα πληρώνουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ γι' αυτό που είχαν στο δημόσιο σχολείο δωρεάν. Σε όλα αυτά προφανώς η χρηματοδότηση θα παίξει μεγάλο ρόλο, ενώ θετικό είναι και η κατάργηση της αξιολόγησης με τον τρόπο που προωθήθηκε στο παρελθόν.

Όσον αφορά στον τρόπο διοίκησης, χρειάζεται διάλογο σ' αυτόν, να μη δίδονται οι θέσεις διοίκησης με βάση τον κομματικό προσδιορισμό, να καταργηθούν τα ρουσφέτια και να επανέλθει η δημοκρατική λειτουργία στην εκπαίδευση. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές θέσεις, πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο δικός μας δρόμος περνάει πάντα μέσα από τη διεκδίκηση».

Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος δασκάλων Ηρακλείου: «Αλλαγές που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση»

«Η εκπαιδευτική κοινότητα ακούει με θετική σκέψη να προαναγγέλλεται η κατάργηση των νόμων της συγκεκριμένης αξιολόγησης. Της αξιολόγησης που είχε τιμωρητικό χαρακτήρα και οδηγούσε στην κατηγοριοποίηση σχολείων, καθηγητών και μαθητών. Της αξιολόγησης που συνδεόταν με τη μισθολογική εξέλιξη και μπορούσε να οδηγήσει σε απόλυση. Είναι θετικό να ακούμε ότι αρχίζει διάλογος για μια άλλης μορφής αξιολόγηση με ποιοτικούς δείκτες, διορθωτικές παρεμβάσεις και επιμόρφωση εκεί που εντοπίζεται να υπάρχει έλλειμμα.

Ο κ. Κουράκης ήταν τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει καλά για τις ελλείψεις και για τις ανάγκες που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ζητούμενο είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, για να μη χάνονται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς αμέτρητες ώρες διδασκαλίας στα σχολεία.

Είναι επίσης θετικό ότι ανοίγει διάλογος για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος, του ωρολόγιου προγράμματος και της διόρθωσης των βιβλίων. Τα συνδικάτα μας έχουν προτάσεις για όλα αυτά, μπορούν να κάνουν επισημάνσεις γιατί ξέρουμε τα προβλήματα και μπορούμε να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν. Η γνώση που δίδεται στο σχολείο πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην επιβαρύνονται από μικρές ευαίσθητες ηλικίες οι μαθητές με φορτίο που οι ώμοι τους είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν.

Για τις προωθούμενες αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης φαίνεται πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η εμπειρία των τελευταίων ετών έδειξε ότι αποκτήσαμε ένα διευθυντή γραφειοκράτη, που ξεφεύγει από τον παιδαγωγικό και καθοδηγητικό του ρόλο. Εμείς ζητάμε ένα διευθυντή εμπνευστή, που θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και το όραμα που μπορεί να εμπνεύσει ένα σχολείο».

(Στη φωτογραφία επάνω ο νέος, Αριστείδης Μπαλτάς, με τον πρώην υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου)

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News