Ειδήσεις

Κατσίγαροι σε Προφήτη Ηλία και Φράγμα Μπραμιανών

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Προφήτη Ηλία και των γύρω χωριών μετά την εμφάνιση τόνων κατσιγάρων στον ποταμό της περιοχής, που καταλήγει στο Δρακουλιάρη και στη θάλασσα. Μικροί και μεγάλοι φοβούνται πλέον να πιουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους, καθώς πιστεύουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί.

Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με αμπέλια και ελιές, κινδυνεύουν να ξεραθούν και να παραμείνουν άγονες για τουλάχιστον 20 χρόνια. Τα ζώα δεκάδων κατοίκων της περιοχής δεν μπορούν πλέον να πιουν νερό, όπως άλλοτε, από το ποτάμι. Οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων της περιοχής σταμάτησαν να αντλούν νερό από τον ποταμό για το πότισμα των κηπευτικών, ενώ όσοι είχαν γεμίσει δεξαμενές με νερό του ποταμού για εφεδρεία το καλοκαίρι, πλέον προσπαθούν να τις καθαρίσουν από τα απόβλητα.

"Βροχή" έπεφταν χθες τα τηλεφωνήματα στη "Νέα Κρήτη" για να καταγγείλουν την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν όλοι ανεξαιρέτως «εγκληματική».

Για «βιβλική καταστροφή» έκανε λόγο από τον Προφήτη Ηλία ο δημοτικός σύμβουλος του πρώην δήμου Τεμένους κ. Μανόλης Σαλούστρος.

«Το ποτάμι έγινε κατάμαυρο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε για τι ποσότητες κατσίγαρου μιλάμε. Είναι εγκληματίας όποιος ρίχνει τις ποσότητες αυτές και πρέπει να έχει υπόγειο δίκτυο για να κατεβάζει τόσους τόνους», ανέφεραν οι συγχωριανοί του, κ.κ. Μανόλης Αντωνακάκης και Μανόλης Κουνάλης. Ο τελευταίος, έξαλλος που βλέπει να χάνει το βιος του, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι χθες το απόγευμα, μετά από πολύωρη προσπάθεια, πως ο κατσίγαρος έχει φτάσει σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα υπογράμμισε: «Θα αναγκαστούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, μιας και οι αρμόδιοι, που ήδη έχουν ενημερωθεί», όπως μας είπε, «κωφεύουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαλούστρος σημείωσε πως ήδη έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μαμουλάκης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Πατακός, ο οποίος μάλιστα χθες έκανε με κλιμάκιο αυτοψία στην περιοχή.

Όσον αφορά στη λιμενική Αρχή του Ηρακλείου, έχει επίσης ενημερωθεί. Χθες βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερωνόταν και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, καθώς οι κάτοικοι ζητούν από την εν λόγω Επιχείρηση να προβεί σε ελέγχους και να πιστοποιήσει αν το πόσιμο νερό είναι καθαρό ή κατά πόσο έχει μολυνθεί.

Όπως είπε ο κ. Σαλούστρος, τόνοι κατσίγαρου έχουν κατακλύσει τον ποταμό, που περνά από τα όρια του δήμου Τεμένους με Δαφνές, όπου υπάρχουν δύο γεωτρήσεις, οι οποίες υδρεύουν με νερό τόσο τη δεξαμενή του Προφήτη Ηλία, όσο και τη μεγάλη δεξαμενή των Δαφνών, απ' όπου αντλεί νερό και το Ηράκλειο!

«Το κακό ξεκίνησε από την ημέρα του μεγάλου χιονιά. Τις τελευταίες 8 μέρες πάω καθημερινά στον ποταμό και διαπιστώνω ότι υπάρχει συνεχή ροή κατσιγάρων, που προέρχονται από μια φυσική λεκάνη του ποταμού και απορρέουν από την περιοχή πιθανότατα του Παρθενίου, όπως διαπιστώνουμε οι κάτοικοι. Το πρόβλημα είναι έντονο στα όρια του δήμου Τεμένους και στο Παρθένι. Και μιλάμε για 3,5 χιλιάδες κατοίκους, χωρίς του Ηρακλείου», προσθέτει.

Οι κάτοικοι του Προφήτη Ηλία διερωτώνται: «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση όχι μόνο για τον Προφήτη Ηλία, αλλά και για τα χωριά Παρθένι, Κυπαρίσσι, Τσαγκαράκι και Δαφνές, πέραν του Ηρακλείου;» και «Τι θα γίνει όταν στεγνώσει ο ποταμός και αρχίσει να μυρίζει;».

Χθες το βράδυ θα συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν για τα τεκταινόμενα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως μας κατέστησε σαφές ο δημοτικός σύμβουλος του πρώην Δήμου Τεμένους.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Ράδιο 9,84 και την Αγγ. Δουλγεράκη ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Απόβλητα ελαιουργείου κατέληγαν στο Φράγμα Μπραμιανών

Ένας σπασμένος αγωγός μεταφοράς εργοστασιακών αποβλήτων στις εξατμισοδεξαμενές ιδιωτικού ελαιουργείου στη Μακρυλιά Ιεράπετρας προκάλεσε περιορισμένης έκτασης ρύπανση σε ρέμα που καταλήγει στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών.

Η άσχημη μυρωδιά του κατσίγαρου και το σκούρο χρώμα του νερού που κατέληγε στο φράγμα Μπραμιανών κινητοποίησε άμεσα τους αγρότες που καλλιεργούν στην περιοχή. Εκείνοι που κατάλαβαν τι είχε συμβεί ειδοποίησαν το Δήμο, τις Αρχές και τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, οι οποίοι το πρωί της Τετάρτης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και την Αστυνομία έκαναν αυτοψία, διαπίστωσαν από πού διέρρεαν τα απόβλητα και πού κατέληγαν για να αποδώσουν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Ο ιδιοκτήτης του ελαιουργείου, στις εξατμισοδεξαμενές του οποίου είχε σπάσει ο αγωγός, μας είπε ότι «μόλις διαπιστώθηκε η ζημιά στον αγωγό, που προερχόταν από φυσιολογική φθορά, οι τεχνίτες του εργοστασίου έσπευσαν και επιδιόρθωσαν τη βλάβη και έτσι σταμάτησε η όποια διαρροή είχε υπάρξει».

Οι αγρότες της περιοχής έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα φέτος από την κακή ποιότητα του αρδευτικού νερού, με το οποίο πότιζαν μέχρι χθες τις καλλιέργειές τους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο φράγμα των Μπραμιανών, όπου με τις τελευταίες χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου, έχει βελτιωθεί σημαντικά η αγωγιμότητα του νερού.

Στο μεταξύ, η "υπερβεντέμα" στα λιόφυτα των Ιεραπετριτών και η αδιάκοπη λειτουργία των ελαιουργείων της περιοχής για να προλάβουν να αλέσουν την υπερπαραγωγή της ελιάς έγκαιρα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση κατσίγαρου σε όλες τις ανοικτές εξατμισοδεξαμενές που είναι βόρεια του ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Ενδέχεται να μην προλαβαίνουν τα απόβλητα των ελαιουργείων να εξατμιστούν, λόγω και των τελευταίων βροχοπτώσεων ή να έχει ποτιστεί υπερβολικά το υπέδαφος της περιοχής με κατσίγαρο ή να υπάρχουν ακόμα και υπόγειες απορροές προς τα παρακείμενα ρέματα και τον ποταμό της Μακρυλιάς. Είναι ένα δύσκολο θέμα η διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση από όλους, για να προλαμβάνονται τα ατυχήματα και να παραμένει το περιβάλλον μας καθαρό.

Ιωάννα Βλαχάκη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια