Ειδήσεις

Νευρική ανορεξία, εφιάλτης για παιδιά και εφήβους

Είναι αδύνατα, ωστόσο νιώθουν ότι το βάρος τους είναι κατά πολύ πάνω από το φυσιολογικό όριο με αποτέλεσμα να ξεκινάνε εξαντλητικές δίαιτες, να σταματάνε να τρώνε και να οδηγούνται σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς γυρισμό θέτοντας ακόμη σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Το ότι η ψυχογενής ανορεξία ή αλλιώς όπως είναι ευρύτερα γνωστή η «νευρική ανορεξία» προσβάλλει και μάλιστα σε επικίνδυνο βαθμό τους ενήλικες είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτό ωστόσο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι το γεγονός ότι πλέον και τα παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα της νόσου με τα ποσοστά μάλιστα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο επίτιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, 1 στα 100 παιδιά πάσχει πλέον από νευρική ανορεξία, με τα περισσότερα ωστόσο να ανήκουν στο λεγόμενο ασθενές φύλο και συγκεκριμένα τα 9 στα 10 είναι κορίτσια.

Με το λόγο σαφώς να είναι προφανής και να έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση και τα άσχημα πρότυπα που αποτυπώνουν κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης αλλά πλέον και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι νεαρές κοπέλες προσπαθούν να μοιάσουν στα καχεκτικά μοντέλα δίχως να σκέφτονται ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, σταματώντας τη σίτιση, μη διστάζοντας ακόμη και να προκαλέσουν εμετό για να βγάλουν έστω και την ελάχιστη ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν.

Κανείς εξάλλου δε θα πρέπει να προσπερνά και τις επιπτώσεις που έχει στη μετέπειτα ζωή των παιδιών η νόσος, καθώς, λόγω του υποσιτισμού, σταματάει και η σωματική και η νοητική ανάπτυξη, παθαίνουν κατάθλιψη, δε θέλουν να έχουν καμία σχέση με το φαγητό, ενώ στα κορίτσια υπάρχουν περιπτώσεις που κόβεται και η έμμηνος ρήση.

Ο κ. Καφάτος παρουσίασε στοιχεία από τελευταίες έρευνες που έχουν δει το "φως" της δημοσιότητας και έχουν σχέση με παιδιά και εφήβους ηλικίας 9 έως 17 ετών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και στην Κρήτη υπάρχουν κρούσματα παιδιών που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Όσο για τις αιτίες που ευθύνονται για την εκδήλωση της νόσου, οι κυριότερες έχουν να κάνουν με το φόβο για παχυσαρκία, οικογενειακά προβλήματα και τις κακές σχέσεις ή τους καβγάδες που βιώνουν τα παιδιά μέσα στο περιβάλλον τους.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η νόσος θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό και μάλιστα κατά 75%, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό ακολουθείται μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Η ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

ΕΝΑ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΤΑ 9-10 ΦΟΡΕΣ

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ 9-17 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΟΡΕΞΙΚΟΙ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ-ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΗΣΗ

ΑΙΤΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ

ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η ΝΟΣΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ 75%

ΣΤΟ 25% ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παγκόσμια πρωτιά για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα και ενώ η νευρική ανορεξία κερδίζει ανησυχητικά όλο ένα και μεγαλύτερο έδαφος, η χώρα μας έρχεται να κατακτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2014 μία από τις πιο άσχημες πρωτιές που αφορά την ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία. Και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου διεθνώς τη χρονιά που πέρασε όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Μια αποκάλυψη στην οποία προχώρησε στην ίδια εκπομπή ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος.

Μάλιστα ο καθηγητής, στηριζόμενος σε τελευταίες έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες, επισημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε και τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γερμανία, χώρες που κατέχουν και εκείνες πρώτες θέσεις στο χάρτη της παγκόσμιας κλίμακας παχυσαρκίας.

Μία νόσος που αγγίζει συνήθως παιδιά ηλικίας 9 έως και 18 ετών με το ποσοστό μάλιστα να έχει εκτοξευτεί στο 40% σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, δίχως να αποκλείεται η Κρήτη, όπου υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι αγγίζουν ακόμη και το 46%.

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εκδήλωση της νόσου είναι η οικονομική κρίση, καθώς τα παιδιά αναγκάζονται να καταναλώσουν τροφές χαμηλής ποιότητας, όπως πατατάκια παγωτά, αλλαντικά και σοκολάτες και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, οδηγώντας τα έτσι σε μεγάλο βαθμό να απέχουν από έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και για τα Κρητικόπουλα, και ενώ μάλιστα το νησί ανέκαθεν φημιζόταν και αποτελούσε πρότυπο σε όλο τον κόσμο με τη μεσογειακή διατροφή.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, άλλες αιτίες είναι το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις που επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού, χωρίς όμως να λείπουν και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα αλλά και το γεγονός αν ένα παιδί έχει θηλάσει, καθώς με το θηλασμό ο κίνδυνος να καταλήξει παχύσαρκο μειώνεται κατά 70%.

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟ 2014 ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΑΙΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  

ΑΣΧΗΜΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Βάλια Μπούη

Σχόλια