default-image

Nature: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ελπίδες για την επιστήμη

Επιστήμη
Nature: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ελπίδες για την επιστήμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακριβώς μία ημέρα μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση έδειξε ότι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της βρίσκεται η επιστήμη, καθώς για πρώτη φορά διόρισε αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας. Μάλιστα, τη θέση κατέλαβε επιστήμονας, ο καθηγητής Φυσικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης Κώστας Φωτάκης», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η μεγαλύτερη επιστημονική επιθεώρηση, η Nature.

Mε τίτλο «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ελπίδες για την επιστήμη», το Nature υπενθυμίζει ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2009 έπληξε την επιστημονική κοινότητα με περικοπές μισθών, ερευνητικών κονδυλίων και απολύσεις διοικητικού προσωπικού. Επιπλέον, αρκετοί επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα», αναφέρει το ρεπορτάζ του Nature.

Παράλληλα, φιλοξενεί δηλώσεις τεσσάρων ελλήνων επιστημόνων που χαιρετίζουν το διορισμό Φωτάκη και εκφράζουν αισιοδοξία για την έρευνα στην Ελλάδα.

«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε το διορισμό του αναπληρωτή υπουργού ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, χημικός μηχανικός και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΚΕΤΑ). «Ο Φωτάκης έχει πλήρη γνώση του ερευνητικού οικοσυστήματος και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα παράλογα και γραφειοκρατικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής» δήλωσε.

Την ικανοποίησή του για τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε υπουργείο εξέφρασε και ο γιατρός Νεκτάριος Ταβερναράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Τεχνολογίας του ΙΤΕ. «Αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση θεωρεί την επιστημονική έρευνα υψηλότερη προτεραιότητα για τη χώρα» είπε. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι ο αναπληρωτής υπουργός «θα εργαστεί για την προώθηση της αξιοκρατίας και της ορθολογικής υποστήριξης της έρευνας».

Μιλώντας η Ρεβέκκα Μάτσα, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ, ανέφερε ότι «πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα επενδύσει στρατηγικά στην έρευνα και την τεχνολογία ως προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη» είπε, και εξέφρασε την ελπίδα της για μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Θεόδωρος Φώτσης, τέλος, διευθυντής του Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, επισημαίνει ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι την κρίση απέτυχαν να αντιληφθούν τη σημασία της έρευνας για την οικονομική ανάπτυξη».

Το Nature εκτιμά πώς ο διορισμός Φωτάκη είναι «καλό σημάδι» και ελπίζει ότι η χρηματοδότηση της έρευνας, που περιορίζεται σήμερα στο 0,58% του ΑΕΠ, θα ανέβει στο 2 με 3 τοις εκατό όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News