default-image

Για την επιδότηση των ανέργων...

Περίεργα
Για την επιδότηση των ανέργων...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νότης Μαριάς έκανε παρέμβαση για τους Έλληνες ανέργους, που αυξάνονται και πληθύνονται στην Ευρωβουλή. Με γραπτή ερώτησή του ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας και με αφορμή όλα αυτά μάς ήρθε στο μυαλό μια συζήτηση που είχαμε κάνει πριν καιρό με εργαζόμενο στον τομέα του επισιτισμού.  

Μας έλεγε, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός ότι στη Γερμανία το σύστημα επιδότησης των ανέργων λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Οι άνεργοι επιδοτούνται και εκεί. Αλλά όχι για να κάθονται. Για να εργάζονται. Τον ίδιο, για παράδειγμα, καθώς διέθετε δίπλωμα οδήγησης μεγάλων οχημάτων, τον είχαν καλέσει να εργαστεί ως οδηγός απορριμματοφόρου για περίπου ένα 3μηνο. Αν δε δεχόταν, θα του έκοβαν το επίδομα.

Όπως μας εξηγούσε ο εργαζόμενος, το σύστημα αυτό έχει όφελος τριπλό: α) Ο άνεργος δε νιώθει "άχρηστος", αντίθετα νιώθει ότι προσφέρει, β) καλύπτονται άμεσα οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν στο Δημόσιο από άδειες του μόνιμου προσωπικού και γ) καταπολεμάται σε ένα βαθμό η μαύρη εργασία, καθώς στην Ελλάδα, είναι σύνηθες άνθρωποι που επιδοτούνται ως άνεργοι να δουλεύουν ως ανασφάλιστοι. Επειδή "κοστίζουν" λιγότερο, συχνά προτιμώνται από τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να "κλέβουν" θέσεις εργασίας από μη επιδοτούμενους άνεργους (το ίδιο που συμβαίνει δηλαδή και με τους νεότατους συνταξιούχους που παράγουμε ακόμα και σήμερα ενώ το ασφαλιστικό καταρρέει).

Καλά κάνει, λοιπόν, ο Νότης Μαριάς και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανέργων που θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Όμως, το θέμα της ανεργίας γενικά πρέπει να το πιάσουμε από πολλές πλευρές...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News