default-image

Η Κρήτη σε ρόλο κλειδί στη νέα κυβέρνηση

Ελλάδα
Η Κρήτη σε ρόλο κλειδί στη νέα κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η Κρήτη, όπως αποτυπώθηκε μέσω της κάλπης, να έπαιξε ρόλο στρατηγικό για την εκλογική εκτόξευση και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξίσου στρατηγικό ρόλο όμως καλείται να παίξει τώρα και μετεκλογικά, αφού πρακτικά όλοι οι ρόλοι-κλειδιά της νέας κυβέρνησης πέρασαν, για συγκεκριμένους λόγους και μέσα από μια ξεκάθαρη, προφανή πολιτική στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, σε κρητικά χέρια...

Στα χέρια του Ιεραπετρίτη Γιάννη Δραγασάκη, που είναι το νούμερο 2 της κυβέρνησης πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Στο "κρητικό" δίδυμο οικονομολόγων που αναλαμβάνει το οικονομικό χαρτοφυλάκιο, δηλαδή την Ηρακλειώτισσα Νάντια Βαλαβάνη και τον εκ Κρήτης και Καΐρου καταγόμενο Γιάννη Βαρουφάκη. Και στα χέρια του Χανιώτη οικονομολόγου Γιώργου Σταθάκη, που αναλαμβάνει το "τιμόνι" του υπερ-υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στα παραπάνω 4 πρόσωπα-κλειδιά που ουσιαστικά αναλαμβάνουν όλο τον τομέα της οικονομίας, των υποδομών και της ανάπτυξης, στο νέο κυβερνητικό σχήμα έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα Κρητικοί... Ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Θέση που ταιριάζει... "γάντι" με την επαγγελματική ιδιότητα του γιατρού Ρεθυμνιώτη βουλευτή. Και ο καθηγητής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής-Λέιζερ του ΙΤΕ στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας-Καινοτομίας. Και εδώ ρόλος που ταιριάζει "γάντι" στην ιδιότητα και στις ικανότητες του κ. Φωτάκη.

Πέντε συν ένας λοιπόν Κρητικοί, αν λάβουμε ως Κρητικό και τον Γιάννη Βαρουφάκη, με καίριους ρόλους στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κυβερνητικά στελέχη και από τους 4 νομούς του νησιού, γεγονός αξιοσημείωτο αν μη τι άλλο, αφού υπάρχει πλήρης γεωγραφική εκπροσώπηση της Κρήτης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι Κρητικοί που αναλαμβάνουν καταλυτικό ρόλο στο κυβερνητικό έργο. Ποια είναι η διαδρομή τους, το προφίλ τους και το γιατί επιλέχθηκαν από το νέο πρωθυπουργό στα πλέον κρίσιμα πόστα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: "Γκουρού" του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινάμε με τους δύο αποκαλούμενους Διόσκουρους σωματοφύλακες του Αλέξη Τσίπρα: τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη.

"Γκουρού" του οικονομικού και κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. "Θεμέλιος λίθος" της κυβέρνησης... Οι τίτλοι αυτοί αποδίδονταν πριν τις εκλογές στον Γιάννη Δραγασάκη. Και δεν ήταν τυχαίο πως άπαντες εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση κυβερνητικής εντολής ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε το κυβερνητικό σχήμα από τον άλλοτε εκφραστή της ανανεωτικής τάσης στο ΚΚΕ. Όπως φυσικά και συνέβη.

Ο οικονομολόγος από το νομό Λασιθίου, που ξεκίνησε από τη ΚΝΕ και έφτασε μια ανάσα από το να αναδειχτεί αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, επελέγη στη θέση του αντιπροέδρου, δηλαδή ως το νούμερο 2 της κυβέρνησης.

Ποιο είναι το βιογραφικό του; Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στην Ανατολή της Ιεράπετρας το 1947. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος-μελετητής και σύμβουλος επιχειρήσεων.

Στα μαθητικά του χρόνια ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης". Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991.

Αναμέτρηση με την Αλέκα

Εκείνη ακριβώς τη χρονιά, το 1991, ήταν και η στιγμή-ορόσημο για τον ίδιο.... Ήταν τότε το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου έγινε η σφοδρή, μετωπική σύγκρουση δύο αντίπαλων τάσεων. Από τη μια οι ορθόδοξοι, συντηρητικοί κομμουνιστές, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, και από την άλλη η ανανεωτική πτέρυγα ή οπορτουνιστές, όπως τους αποκαλούσαν η Αλέκα Παπαρήγα και το αντίπαλο στρατόπεδο.

Γιάννης Δραγασάκης και Αλέκα Παπαρήγα αναμετρήθηκαν σε εκλογική διαδικασία, η οποία ανέδειξε νικήτρια, με 57 ψήφους έναντι 53 του Γιάννη Δραγασάκη, την Αλέκα Παπαρήγα, που ανέλαβε τότε το "τιμόνι" του ΚΚΕ.

Πριν τη διάσπαση αυτή, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε εκλεγεί βουλευτής Χανίων το 1989, με τον ενιαίο τότε Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Και συμμετείχε ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989-Απρίλιος 1990).

Πλέον, μία 20ετία και βάλε μετά την εποχή ΚΚΕ, ο Λασιθιώτης οικονομολόγος θεωρείται το "μυαλό" του ΣΥΡΙΖΑ. Και δη το ώριμο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτημένος, μετρημένος και με τα ξεχωριστά παράσημα για έναν αμιγώς αριστερό πολιτικό της επαγγελματικής καριέρας στον ιδιωτικό τομέα, είναι κοινά αποδεκτός στο χώρο της Κεντροαριστεράς και στο πιο συντηρητικό κοινό, που τελευταία επένδυσε και απορρόφησε με επιτυχία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως κόντρα στο γενικό κανόνα διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ζολώτα, τον καθιστούν μια σεβάσμια, αποδεκτή φωνή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό! Και θεωρείται κατά κοινή εκτίμηση ως αξιόλογος συνομιλητής στους Ευρωπαίους εταίρους...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ο Κρητικός υπερ-υπουργός

Το ίδιο χαρακτηριστικό, του πιο ευέλικτου συνομιλητή, μακριά από απολυτότητες και ακραίες στάσεις, συνοδεύει και τον Γιώργο Σταθάκη.

Κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν το Χανιώτη νέο υπερ-υπουργό Οικονομίας, Υποδομών ως τον Διόσκουρο του Γιάννη Δραγασάκη. Και αυτό γιατί, πέρα από την κοινή τους, κρητική καταγωγή, και οι δύο έχουν αναδειχθεί από τον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόσωπα-κλειδιά για τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ξένους παράγοντες. Σε Ευρώπη και Αμερική!

Διόλου τυχαίο πως ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρατευτεί από τον Αλέξη Τσίπρα και σε ειδικές αποστολές... επαφών και συνομιλιών με τον πλέον δαιμονοποιημένο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ διεθνή παράγοντα. Δηλαδή το ΔΝΤ. Η αλήθεια είναι πως, σε σχέση με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης δείχνει συχνά-πυκνά να διαφοροποιείται έντονα από τη γενική γραμμή στα οικονομικά και προγραμματικά θέματα. Στοιχείο πάντως που σίγουρα δε θέτει θέμα αμφισβήτησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Ίσα-ίσα μάλλον επιδοκιμασίας, όπως αποδεικνύει και η απόφαση του νέου πρωθυπουργού να αναθέσει στο Χανιώτη οικονομολόγο το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας και των υποδομών... Χαρτοφυλάκιο, άλλωστε, που ταιριάζει σε έναν πιο τεχνοκράτη, όπως τον αποκαλούν οι άσπονδοι φίλοι εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του στοιχεία, ο γεννηθείς το 1953 στα Χανιά υπουργός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ, έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ. Για ένα διάστημα είχε συμπέσει και έκανε παρέα στη Βοστόνη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Παύλο Γερουλάνο...

Οι περγαμηνές του σημαντικές και σε διεθνές ακαδημαϊκό επίπεδο, με σημείο αναφοράς το Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επαφές του που έχει με ξένους οικονομικούς παράγοντες και δεξαμενές σκέψης τον κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή των διαπραγματευτών της νέας κυβέρνησης με το εξωτερικό, όπου άλλωστε τον θεωρούν πιο ήπιο, πιο διαλλακτικό και συνεννοήσιμο σε σχέση με τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Συνεννοήσιμος και λογικός συνομιλητής

Μαζί με τους δύο παραπάνω Κρητικούς Διόσκουρους του οικονομικού προγράμματος, έρχεται να αποτελέσει την τριάδα αιχμής ο επίσης οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Αντίθετα με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη, ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είναι γέννημα-θρέμμα Κρητικός αφού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Ωστόσο συμπεριλαμβάνεται στην εξάδα των Κρητικών του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού έλκει την καταγωγή του από το νησί μας και από το Κάιρο της Αιγύπτου.

Ποιο είναι το βιογραφικό του; Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ίδιου τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν), καθώς και "Economist - in - residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Εκλέχθηκε βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 135.000 σταυρούς). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Ποιο είναι το προφίλ του; Ως οικονομολόγος αναγνωρίζεται κατεξοχήν εκφραστής της Κεϋνσιανής Σχολής. Με μια μικρή, ελάχιστη δόση Μαρξισμού, όπως σπεύδουν κάποιοι να σχολιάσουν...

Οι ξένοι παράγοντες βλέπουν στο πρόσωπό του έναν λογικό, συνεννοήσιμο συνομιλητή, με διάθεση να ακούσει και να διαπραγματευτεί... Αν και ορισμένες φορές έχει προβεί σε σκληρές δηλώσεις και τοποθετήσεις, εκτιμάται από πλευράς εταίρων και δανειστών ως μια παρουσία που μπορεί να παίξει σημαντικό, και το κυριότερο εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις γύρω από το χρέος της χώρας...

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και οι ξένοι κύκλοι που στέκονται ακόμα και σε λεπτομέρειες που έχουν τη δική τους σημασία. Όπως η στενή φιλική σχέση που συνδέει τον Γιάννη Βαρουφάκη με τον άλλοτε τσάρο της Οικονομίας, τον Γιάννη Στουρνάρα. Σχέση που σίγουρα δεν "κάθεται" καλά σε πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως πάντα αναφέρει και εξάρει ο νέος υπουργός Οικονομίας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει όλο τον οικονομικό τομέα σε ανθρώπους με κοινά χαρακτηριστικά. Που πέρα από την Κρήτη, συνδέονται με δύο βασικά χαρακτηριστικά. Αφενός την ίδια διαλλακτική θεώρηση των πραγμάτων από τη δική τους πλευρά, μακριά από απολυτότητες και ακρότητες άλλων στελεχών ή τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ακριβώς τους καθιστά ως αξιόλογους και σεβαστούς συνομιλητές από πλευράς των ξένων, πολιτικών, οικονομικών ή τραπεζικών παραγόντων. Αφετέρου, το έτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι το ισχυρό όνομα ως οικονομολόγοι που έχουν χτίσει μέσω μακράς, πετυχημένης δραστηριότητας στο εξωτερικό. Μια μακρά καριέρα που συνοδεύεται και από προσωπικές επαφές και σχέσεις...

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Δραστήρια, επιτυχημένη, ικανή

Μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη, στο "τιμόνι" του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκεται η Ηρακλειώτισσα οικονομολόγος Νάντια Βαλαβάνη.

Πρόσωπο που συνδυάζει από τη μια ένα άφθαρτο πολιτικό, αριστερό παρελθόν, που είχε ως πρώτο σταθμό την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, με πλούσια αντιδικτατορική δράση και σημαντική συμμετοχή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την οποία παρεμπιπτόντως δεν επιχείρησε να "εξαργυρώσει", όπως κάποιοι άλλοι. Και από την άλλη, ικανότητες, γνώσεις επί των οικονομικών και μια πλούσια επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στοιχείο σημαντικό, που αποτρέπει την ακαμψία και την άτεκτη θεώρηση των πραγμάτων και δη της οικονομίας που είθισται να έχουν οικονομολόγοι που έχουν μείνει μονάχα στη θεωρία και στα ακαδημαϊκά. Μακριά από την αγορά και την πραγματική οικονομία...

Ποιο είναι το βιογραφικό της; Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954. Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21/4/1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατό του στις 2/11/2014, με το δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά, υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου "Οδηγητή" (1971-1974), αν. μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλος τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ' τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ - σταθερά ως ανένταχτος.

Από μαθήτρια ακόμα στο Ηράκλειο, μαζί με φίλες της ανέπτυξε αντιδικτατορική δραστηριότητα. Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ - ΚΝΕ). Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α. ν. 509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974.

Μέλος της ΚΝΕ, αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989, λόγω της συμμετοχής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Το 2007 προσχώρησε ως ανένταχτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β' Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: Γνώστης του χώρου της υγείας

Πιστή στο δόγμα Τσίπρα, των υπουργικών και υφυπουργικών τοποθετήσεων ανάλογα την επαγγελματική ιδιότητα και τις γνώσεις του καθενός, η υφυπουργοποίηση ενός ακόμα Κρητικού. Ο λόγος για το γιατρό και βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Γεννηθείς και μεγαλωμένος στο Ρέθυμνο, ο μικροβιολόγος Ανδρέας Ξανθός, εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012, ενώ επανεκλέχτηκε την περασμένη Κυριακή.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ. Συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με το συνδυασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

Στο πρόσωπό του ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύτηκε ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο, γνώστη του χώρου της υγείας. Αποτελεί και μια σοβαρή φωνή, καθώς ως βουλευτής έχει να επιδείξει ένα εποικοδομητικό αντιπολιτευτικό ρόλο για την υγεία, αλλά και τα θέματα του Ρεθύμνου. Μακριά όμως από κορώνες και ακρότητες...

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΑΚΗΣ: Ο επικεφαλής του ΙΤΕ στην αιχμή της έρευνας

Σημαντική τιμή για την Κρήτη αποτελεί και η τοποθέτηση του προέδρου του ΙΤΕ και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ Κώστα Φωτάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας-Καινοτομίας.

Πρόσωπο εκτός πολιτικής, που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά για να καταδείξει τη σημασία του κεφαλαίου της έρευνας.

Ο Κώστας Φωτάκης, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους ("European Ultraviolet Laser Facility" ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ, ως μέρος του LASERLAB - EUROPE, και περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το 2004 έλαβε το "Βραβείο Ηγεσίας" (Leadership Award) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America - OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης».

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News