Ειδήσεις

Εκλογές: Καταγγέλλει ότι την εξαφάνισαν από τους καταλόγους

«Πείσμωσα επειδή έτσι ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν να μου στερήσουν το δικαίωμα του ψηφίζειν». Αυτό το παράπονο άφησαν στα χείλη της Ηρακλειώτισσας Νίτσας (Θεονύμφη) Κιρμιζάκη αυτές οι εθνικές εκλογές. Και εκείνη, όπως και δεκάδες, για να μην πούμε εκατοντάδες, άλλοι πολίτες δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όχι λόγω δικού τους κωλύματος, αλλά λόγω του ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν είχαν προλάβει να ενημερώσουν τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και εξαιτίας του ότι εμφανίζονταν διπλοεγγεγραμμένοι, όπως συνέβη στη δική της περίπτωση.

Η κ. Κιρμιζάκη, ενώ μένει στο Ηράκλειο, εμφανίζεται εγγεγραμμένη στους καταλόγους της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα. Ωστόσο, το ανεξήγητο είναι πως όλα έγιναν χωρίς εκείνη να λάβει κάποια ενημέρωση και με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια ψήφιζε κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, μέχρι και τις δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014, πάντα στο Ηράκλειο. Τώρα, όπως διαπίστωσε, την παρουσίαζαν δημότισσα άλλης περιοχής, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

«Άκουσα για τη συρρίκνωση των εκλογικών τμημάτων και μπήκα σε σκέψεις. Έτσι διαπίστωσα ότι δε με είχαν συμπεριλάβει σε κανένα τοπικό εκλογικό κατάλογο. Πήγα στο Δημοτολόγιο να ρωτήσω τι συμβαίνει, για να λάβω με έκπληξή μου την απάντηση ότι έχω μεταφερθεί στην Αμφίκλεια λόγω διπλοεγγραφής.

Μάλιστα, όπως με ενημέρωσαν, εστάλη φαξ από το Δήμο Αμφίκλειας στις 14 Οκτωβρίου 2014 γι' αυτήν την αλλαγή, χωρίς όμως ποτέ κανείς να με ενημερώσει γι' αυτό και κυρίως χωρίς να με ρωτήσει αν επιθυμούσα να μεταφερθούν τα εκλογικά μου δικαιώματα. Έμαθα για τη μεταφορά την Παρασκευή 23 του μήνα και η ψηφοφορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου. Δεν προλάβαινα να κάνω τίποτα και έτσι μου στέρησαν την ψήφο, χωρίς να έχουν το δικαίωμα», μας είπε περιγράφοντας την περιπέτειά της.

Το μπέρδεμα φαίνεται να ξεκινά από το γεγονός ότι το 1981 παντρεύτηκε και άνοιξε οικογενειακή μερίδα με το σύζυγό της στην Αμφίκλεια. Όμως είχε διατηρήσει τα πολιτικά της δικαιώματα στο Ηράκλειο. Γι' αυτό και πάντα, εκτός από μια και μόνη φορά που ήταν αδύνατον να έρθει Κρήτη, σαν συνεπής πολίτης ψήφιζε κανονικά σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στο Ηράκλειο.

«Θεωρούσα υποχρέωσή μου το να ασκώ το πολιτικό μου αυτό δικαίωμα», ανέφερε, με την απορία πώς ξαφνικά διεγράφη από τους τοπικούς καταλόγους να παραμένει άλυτη για εκείνη. «Μάλιστα, με είχαν καλέσει να συμμετέχω και ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής δύο φορές εδώ στο Ηράκλειο. Πώς γίνεται ξαφνικά να μη βρίσκουν το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους, μου λέτε;», συνέχισε να αναρωτιέται η κ. Κιρμιζάκη. Το γεγονός αυτό την έχει εξαγριώσει αφού, όπως τόνισε, κάποιος πρέπει να υπέγραψε για εκείνη χωρίς να το γνωρίζει για να γίνει η μεταφορά.

«Όπως με ενημέρωσαν από το υπουργείο Εσωτερικών, για να μεταφερθούν τα πολιτικά μου δικαιώματα χρειάζεται υπογραφή. Εγώ ουδέποτε υπέγραψα κάτι τέτοιο. Άρα κάποιος πρέπει να υπέγραψε για μένα προκειμένου να γίνει αυτή η ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει κάποιος για μένα, χωρίς εμένα. Ξέρετε πόσο άσχημα ένιωσα όταν διαπίστωσα ότι δεν αναφέρομαι πουθενά;», πρόσθεσε αγανακτισμένη.

«Θα κινηθώ νομικά» - «Δικαίωμά μου το ψηφίζειν»

Πέρα όμως από αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ μένει στο Μασταμπά 15 χρόνια τώρα, την αναγκάζουν να μεταφέρεται για να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα στη λεωφόρο Κνωσού. Ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται αρκετοί πολίτες που, θέλοντας να ψηφίσουν, πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς κανείς να τους ρωτά αν δύνανται να κάνουν κάτι τέτοιο.

«Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η δική μου περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή αγανακτισμένοι διότι είτε καταργήθηκαν τα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν μέχρι πρότινος και δεν έβρισκαν πού τελικά είναι εγγεγραμμένοι, είτε δε συμπεριλαμβάνονταν καθόλου στους εκλογικούς καταλόγους. Λένε για μεγάλη αποχή, όμως εκείνοι οι ίδιοι ευθύνονται γι' αυτό. Πόσους αποπέμψανε με το να μην τους έχουν συμπεριλάβει στους καταλόγους; Εγώ πάντως θα ζητήσω ευθύνες για το γεγονός. Είμαι διατεθειμένη να κινήσω κάθε νομική διαδικασία προκειμένου να βρω το δίκιο μου. Είναι δικαίωμά μου να ψηφίζω στον τόπο μου και δεν μπορεί κανείς να μου το αφαιρέσει. Είναι απάνθρωπο και εγκληματικό. Ασχολούμαι χρόνια με τα κοινά και δεν περίμενα ποτέ τέτοια μεταχείριση», κατέληξε η ίδια.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια