default-image

Πενταμελής η "κρητική" εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση

Κρήτη
Πενταμελής η "κρητική" εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετά έντονο είναι το "κρητικό άρωμα" στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο "πρώτος τη τάξει" εκ των Κρητικών εκπροσώπων είναι βεβαίως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο "ισχυρός άνδρας" πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννημένος και μεγαλωμένος το Ν.Λασιθίου (γεννήθηκε στην Ανατολή, θεωρείται "Ιεραπετρίτης"), στέλεχος του ΚΚΕ έως το 1991 και στη συνέχεια του Συνασπισμού της Αριστεράς.

Ο δεύτερος τη τάξει είναι ο Χανιώτης βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ένα από τα κομβικά της νέας κυβέρνησης.

Ο κ Σταθάκης ο  μοναδικός σχετικά  "παλιός" από το ΣΥΡΙΖΑ , καθώς εκλέγεται δεύτερη φορά στα Χανιά. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ.

Από το 1988 είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και με το Κέντρο Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Κουίνς Κόλετζ στο Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης.

Διατέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012  και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι παντρεμένος με τη Θέμιδα Γκέκου και έχει δύο παιδιά.

Στις εκλογές της Κυριακής έλαβε   20.224  ψήφους

Στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τον Βαρουφάκη, θα είναι η Ηρακλειώτισσα Νάντια Βαλαβάνη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954. Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.  Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κώστας Φωτάκης, είναι ακόμη ένας από εκείνα τα στελέχη της νέας κυβέρνησης που δίνουν "άρωμα Κρήτης". Είναι ο αναπληρωτής  υπουργός έρευνας και καινοτομίας στο υπερπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η επιλογή, με ό,τι συμβολισμό συνεπάγεται το γεγονός ότι το ΙΤΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας και της τεχνολογίας (εφόσον επιβεβαιωθεί), είναι σαφής.

Και επίσης είναι ευχάριστη έκπληξη που η κυβέρνηση προχωρά στην επιλογή προσώπων που βρίσκονται στην ευρύτερη κοινωνική, ακαδημαϊκή και τεχνολογική πρωτοπορία, κι ας μη βρίσκονται στο "κάδρο" των κομμάτων της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός είναι εκείνος που συμπληρώνει το "κρητικό τημ" της νέας κυβέρνησης. Με πλούσια δραστηριότητα ως τομέαρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και με συνδικαλιστική δράση επί σειρά ετών ως γιατρός, πρόκειται για μία επιλογή αναμενόμενη για το νέο υπουργείο Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News