default-image

Εξελέγησαν βουλευτές με τρία διαφορετικά κόμματα

Κρήτη
Εξελέγησαν βουλευτές με τρία διαφορετικά κόμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλιότερες καραβάνες του Κοινοβουλίου και νέοι εκλεγέντες βουλευτές από την Κρήτη ετοιμάζουν ήδη τα μπαγκάζια τους για το Κοινοβούλιο. Για όλους αναμφίβολα είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Τρεις όμως εκ των 16 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού αποτελούν πιο... ξεχωριστές περιπτώσεις.

Οι δύο, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Σπύρος Δανέλλης, για το σπάνιο ομολογουμένως ρεκόρ που κατέχουν, να έχουν εκλεγεί σε Βουλή ή Ευρωβουλή με 3 διαφορετικά κόμματα! Και ο τρίτος, ο Μανόλης Συντυχάκης, για το ιστορικό επίτευγμα να είναι ο πρώτος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κρήτη! Συνεχιστής μάλιστα του αριστερού πολιτικού έργου του πατέρα του, ο οποίος όμως είχε εκλεγεί βουλευτής το 1963 με την ΕΔΑ, αφού το ΚΚΕ δεν ήταν ακόμα τότε νόμιμο κόμμα!

Για τον πρώτο σε σταυρούς βουλευτή της Κρήτης, τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά του κοινοβουλευτική εκλογή με διαφορετική κάθε φορά κομματική σημαία!

Η αρχή έγινε με το ΠΑΣΟΚ. Ο γιατρός είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Και ήταν πρώτος επιλαχών στο τότε "πράσινο" ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου. Μπήκε στη Βουλή από το... παράθυρο. Στη θέση του Σταύρου Αρναουτάκη που ήταν βουλευτής αλλά παραιτήθηκε όταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εκλέχτηκε περιφερειάρχης Κρήτης. Τότε λοιπόν ως επιλαχών ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης πήρε την κοινοβουλευτική θέση του παραιτηθέντος Σταύρου Αρναουτάκη. Σε μια ευτυχή για τον ίδιο χρονική συγκυρία, αφού είχε ήδη ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο! Ο ίδιος διετέλεσε βουλευτής για ένα περίπου χρόνο. Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Διότι τότε, όταν ήταν η ώρα να ψηφιστεί το 2ο πια μνημόνιο, ακριβώς λόγω μνημονίου τα "έσπασε" με το ΠΑΣΟΚ και αποσχίστηκε.

Μετακινήθηκε πολιτικά στη ΔΗΜ.ΑΡ. Με τη ΔΗΜΑΡ εκλέχτηκε βουλευτής τον Ιούνιο του 2012. Δεν πρόλαβε όμως να στεριώσει στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Η συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην τρικομματική τότε κυβέρνηση τον έφερε σε έντονη εσωτερική αντιπολιτευτική δράση. Ο ίδιος αποχώρησε γρήγορα από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Και αφού παρέμεινε για μερικούς μήνες ανεξάρτητος βουλευτής, κατόπιν έγινε συνεργαζόμενος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο και εντάχθηκε κανονικά, ως μέλος της Κ.Ο. του κόμματος, τον Ιούνιο του 2013, για να επανεκλεγεί πανηγυρικά βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προχθεσινές εκλογές.

Από Συνασπισμό, ΠΑΣΟΚ κι από 'κει Ποτάμι

Την ίδια ακριβώς ιδιαιτερότητα, της εκλογής του με τρία διαφορετικά κόμματα, έχει και ο Σπύρος Δανέλλης. Ο εκλεγείς βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι δεν είναι νέος γνώριμος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού είχε εκλεγεί στη Βουλή το 1996 ως βουλευτής τότε του Συνασπισμού, του οποίου αποτέλεσε εκ των πρώτων ιδρυτικών μελών στο Ηράκλειο και την Κρήτη, πίσω στο 1988. Μετά την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία με το Συνασπισμό και την αυτοδιοικητική του παρένθεση ως δημάρχου Χερσονήσου, ο Σπύρος Δανέλλης εκλέχτηκε ευρωβουλευτής το 2009. Αλλά με άλλο πολιτικό φορέα, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τότε. Ο ίδιος ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, έχοντας "σπάσει" όμως τα τελευταία χρόνια τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και ιδίως τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πριν λίγο καιρό εντάχθηκε στο Ποτάμι και εκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε ένα προεκλογικό αγώνα που ήταν τραυματίας, με πατερίτσες!

Οικογενειακή κληρονομιά: Ο πρώτος βουλευτής του ΚΚΕ

Ξεχωριστή περίπτωση στα κοινοβουλευτικά χρονικά για την Κρήτη αποτελεί και ο Μανόλης Συντυχάκης, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο βουλευτή που εκλέγεται στην ιστορία από το ΚΚΕ στο νησί μας! Επίτευγμα που είχε πετύχει και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012. Ωστόσο, η εκλογή έμεινε τότε στα τυπικά, αφού ως γνωστόν η Βουλή διαλύθηκε αμέσως γιατί ακολούθησαν οι εκλογές του Ιουνίου, όταν το ΚΚΕ δεν κατάφερε να βγάλει βουλευτή στην Κρήτη.

Προσωπικά για τον Μανόλη Συντυχάκη αποτελεί ένα γεγονός-σταθμό! Διότι ουσιαστικά διαδέχεται κοινοβουλευτικά τον πατέρα του Δανήλο, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής στο νησί μας το 1963 υπό τη σημαία τότε της ΕΔΑ, μέσω της οποίας δρούσε το ΚΚΕ, το οποίο από το 1947 τελούσε σε καθεστώς παρανομίας.

Ο Δανήλος Συντυχάκης εξελέγη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963, αλλά έμεινε βουλευτής μόνο για μερικούς μήνες, καθώς στις νέες εκλογές που ακολούθησαν λίγους μήνες μετά η ΕΔΑ δεν εξέλεξε βουλευτή.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News