default-image

Αποτίμηση κάλπης: Αισιόδοξοι αλλά με απαιτήσεις οι πολίτες

Κρήτη
Αποτίμηση κάλπης: Αισιόδοξοι αλλά με απαιτήσεις οι πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «ιστορική αλλαγή» κάνουν λόγο όσοι μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" χθες, πρώτη ημέρα για τη χώρα υπό τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισαν πως ο λαός έκρινε το αποτέλεσμα που ανοίγει νέες προοπτικές και δίνει ελπίδα, αλλά δε θα δείξει ανοχή και απαιτεί πλέον και «με συνοπτικές διαδικασίες» να έρθει η πολυπόθητη ευημερία.

Ο κ. Στάθης Συμιανάκης είναι «χαρούμενος», όπως μας είπε, για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ένα αποτέλεσμα που χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, μιας και για πρώτη φορά «βγήκε η Αριστερά».

«Ο κόσμος απαιτεί πλέον πράγματα και δε θα δείξει ανοχή. Ελπίζουμε να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα και να διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση με όσο γίνεται καλύτερους όρους το χρέος. Να αρχίσει πλέον ο κόσμος να έχει προοπτική και να βγει από το καβούκι του. Θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να κάνει βαθιές τομές παντού. Να ενισχύσει τη δωρεάν παιδεία και να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις που ετοίμαζε η προηγούμενη. Να δώσει αυτά που αναλογούν στην υγεία και την περίθαλψη. Υπάρχουν συνταξιούχοι που δε φτάνει η σύνταξή τους να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Να σταματήσει τις άδικες απολύσεις και να μην ξεπουλήσει την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, όπως έκαναν άλλοι, και να μειώσει τα όρια του ασφαλιστικού», τόνισε ο κ. Συμιανάκης.

Σίγουρα το ασφαλιστικό ανήκει στα μεγάλα θέματα που θα πρέπει να τεθούν εκ νέου επί τάπητος και αποτελεί μεγάλο "αγκάθι" που θα πρέπει να «ξεριζώσει η νέα κυβέρνηση», μας είπε ο κ. Γιώργος Φλουρής. Ο ίδιος έχει πικρή προσωπική εμπειρία, μιας και πριν από επτά μήνες κατέθεσε τα χαρτιά του στο ΙΚΑ για σύνταξη και τελικά ούτε σύνταξη πήρε, ούτε και να δουλέψει μπορεί, αφού παράλληλα κατέθεσε και το επαγγελματικό του δίπλωμα. Κι έχει την ίδια ώρα τρία ενήλικα παιδιά και κανείς από την οικογένειά του δε δουλεύει!

«Μου είπαν ότι μπαίνω στη σύνταξη γιατί είμαι στα βαρέα και ανθυγιεινά και μου πήραν το δίπλωμα οδήγησης μεγάλων φορτηγών, και τώρα μου λένε να περιμένω ακόμη 11 μήνες για να γίνω 62 ετών και να μπω κανονικά.

«"Δε γίνεται να παραβιάσουμε το νόμο", μου λένε τώρα. Και τους ρωτώ: "Γιατί με βάλατε να υπογράψω; Δε γνωρίζατε πριν τους νόμους;". Πώς να θρέψω τώρα την οικογένειά μου. Έχω τσακωθεί πολλές φορές στο ΙΚΑ. Μόνο που δε λιποθύμησα. Ευελπιστώ η νέα κυβέρνηση να μειώσει τα όρια ασφάλισης και για τον αγρότη και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία να είναι γνώστες του αντικειμένου τους», σημείωσε ο κ. Φλουρής.

Ο 89χρονος κ. Μιχάλης Καλυβιανάκης, που είναι συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, όπως μας είπε πολλές φορές δεν του περισσεύουν τα χρήματα που παίρνει ούτε για να πιει στο καφενείο έναν καφέ. Ο ίδιος μετά τις εκλογές ευελπιστεί πως θα δικαιωθεί ο λαός και η αλλαγή αυτή θα ωφελήσει πολλούς. «Οι φτωχοί έχουν γίνει πιο φτωχοί. Είδατε πόσα μαγαζιά είναι κλειστά; Περιμένω καλύτερες μέρες. Είναι αναγκαίο. Και όσο πιο σύντομες διαδικασίες ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για να αλλάξει πράγματα, τόσο πιο καλά θα είναι γι' αυτήν».

Θέλουν αλλαγές - Μεγάλες οι απαιτήσεις

«Ο λαός δεν περιμένει άλλο και απαιτεί μετά το νέο και ανατρεπτικό πολιτικό αποτέλεσμα μεγάλες ανατροπές σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο κ. Εμμανουήλ Κουτσάκης, τονίζοντας παράλληλα πως «ο κόσμος δεν ψήφισε κατά συνείδηση».

Πολλοί ήταν εκείνοι με τους οποίους συνομίλησε η "Νέα Κρήτη" κι ενώ απάντησαν δε θέλησαν να δώσουν το όνομά τους. Ανάμεσά τους κι ένας συμπολίτης μας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποτε λέγανε ότι οι κομμουνιστές θα σου παίρνανε τα πάντα. Κι όμως οι ίδιοι που τα λέγανε οι ίδιοι μας πήραν ό,τι είχαμε και δεν είχαμε με τις κατασχέσεις. Άλλαξαν οι εποχές και πλέον κάποιος έπρεπε να βάλει ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Ελπίζω να το κάνουν αυτοί που βγήκαν να κυβερνήσουν και να αποδώσουν κι ευθύνες. Παρά το γεγονός πως ποτέ μου δεν ψήφισα Αριστερά για δικούς μου ιδεολογικούς λόγους, αυτή τη φορά πραγματικά δε φοβάμαι που άλλαξε η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα».

Ο κ. Γιάννης Βρέντζος ανέφερε: «Μετά την Κατοχή, από το 1944 παλεύανε οι Αριστεροί να γίνουν κυβέρνηση και το κατάφεραν το 2015. Ας τους δοκιμάσουμε να δούμε τι θα προσφέρουν». Παράλληλα δήλωσε ότι θα είναι «σωτηρία» για τους συνταξιούχους να επαναφέρει η νέα κυβέρνηση στις συντάξεις τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

«Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες γιατί μειώθηκε η σύνταξή μου και, αντί να παίρνω επιστροφή με τη φορολογική μου δήλωση, όπως έπαιρνα παλιά 150 ευρώ, πληρώνω τώρα 1.500 ευρώ, εκτός τον ΕΝΦΙΑ», επισήμανε.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Κιαουλιάς, δεν τον φοβίζει η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Έπρεπε η αλλαγή να γίνει γρηγορότερα. Ο κόσμος επιτέλους ξύπνησε. Ο ραγιαδισμός δεν πέρασε. Ελπίζουμε από 'δω και πέρα για το καλύτερο. Να έρθουν επιτέλους καλύτερες μέρες για όλους μας σε όλους τους τομείς».

Τι είπαν

«Οι κυβερνήσεις είναι κατευθυνόμενες. Ο κόσμος δεν ψήφισε κατά συνείδηση, αλλά στα τυφλά με ένα όνειρο μήπως αλλάξει κάτι στην Ελλάδα».

Εμμανουήλ Κουτσάκης

«Είμαι χαρούμενος για το πρωτοφανές αποτέλεσμα. Ελπίζω να γίνουν βήματα για ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, τόνωση της αγοράς και της απασχόλησης».

Στάθης Συμιανάκης

«Έπρεπε η αλλαγή να γίνει πολύ πιο γρήγορα. Ο κόσμος επιτέλους ξύπνησε. Ο ραγιαδισμός δεν πέρασε. Ελπίζουμε για το καλύτερο».

Βαγγέλης Κιαούλιας

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Εύχομαι όμως να κάνει η νέα κυβέρνηση ό,τι έχει πει στον κόσμο. Και να κοιτάξει και το ασφαλιστικό».

Γιώργος Φλουρής

«Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ και δεν έχω χρήματα να πληρώσω έναν καφέ. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να ωφελήσει πολλούς. Αλλιώς καήκαμε».

Μιχάλης Καλυβιανάκης

«Από το 1944 παλεύανε οι Αριστεροί. Ας τους δοκιμάσουμε τώρα να δούμε. Σωτηρία θα είναι για τους συνταξιούχους να ξαναπάρουν τα δώρα τους».

Γιάννης Βρέντζος

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News