default-image

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ο Πρόεδρος

Ελλάδα
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ο Πρόεδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την οριστικοποίηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ορκωμοσία (πολιτική) του νέου πρωθυπουργού, δύο θέματα μπαίνουν στην άμεση "ατζέντα": το πρώτο είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το δεύτερο το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του συνεχώς γράφουν και σβήνουν ονόματα μοιράζοντας χαρτοφυλάκια, ωστόσο αν και τα ονόματα που ακούγονται για να αναλάβουν συγκεκριμένα υπουργεία έχουν βάση, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούνται ακόμα δεδομένα.

Από τις έως τώρα πληροφορίες πάντως από την Κουμουνδούρου φαίνεται πως κλειδώνουν ένα-ένα τα ονόματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βουλευτής Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι υπουργός Οικονομικών, ενώ θα τοποθετηθεί και υφυπουργός Εσόδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στο δεύτερο υπερυπουργείο, που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια του Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης.

Για το υπουργείο Υγείας υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο εδώ δεν έχει "κλειδώσει" η επιλογή.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν πως και κ.κ. Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανότατα σε υπουργικούς θώκους (και όχι αναπληρωτών) χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό για ποια θέση προορίζονται. Την ίδια στιγμή ψίθυροι από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς (πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου επί σειρά ετών) προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών.   

Για το υπουργείο Επικρατείας ακούγεται ο κ. Νίκος Παππάς. Στο υπουργείο Παιδείας πιθανότατα οδεύει ο καθηγητής και στενός φίλος του Κώστα Σημίτη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Πολύ έντονα έχει ακουστεί το όνομα του Θεόδωρου Δρίτσα για τη θέση του Πρόεδρου της Βουλής.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αυτό τόνισαν πηγές των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις οποίες άμεση προτεραιότητα θα είναι το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει προτείνει στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν οι ΑΝΕΛ ένα υπουργείο της νέας κυβέρνησης, αυτό της Εθνικής Άμυνας. Με υπουργό τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Πληροφορίες πάντως, κάνουν λόγο και για το υπουργείο Ναυτιλίας. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές, ο κ. Καμμένος θέλει να αξιοποιηθεί και ο Τέρενς Κουίκ στο κυβερνητικό σχήμα.

Το νέο σώμα της Βουλής θα συγκροτηθεί όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Την επομένη στις 6 Φεβρουαρίου η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ερωτώμενος σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, κ. Παππάς ανέφερε ότι «θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαμορφώνει μεγάλες συναινέσεις», μην αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο αυτής της υποψηφιότητας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο με εμφανή τον συμβολισμό της εθνικής συναίνεσης.

Πάντως, δύο ονόματα που είχαν ακουστεί επίσης προεκλογικά ήταν αυτά του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Μάλιστα τα τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια που έκαναν και οι δύο στον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική του νίκη, ξαναφούντωσαν τις φήμες περί πιθανής υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).

Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News