default-image

Δέκα νεκροί και 19 τραυματίες από την πτώση του F16

Ελλάδα
Δέκα νεκροί και 19 τραυματίες από την πτώση του F16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου F-16 κατέπεσε κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην Ισπανία, σε σταθμευμένα αεροπλάνα στην πίστα του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δέκα άτομα και να τραυματιστούν άλλα 19. Οι δύο χειριστές του μαχητικού F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Άλλοι πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονταν στο χώρο όπου σταθμεύουν αεροσκάφη όταν το F-16 συνετρίβη, μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Πέδρο Μορένες αναμενόταν στον τόπο του δυστυχήματος.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την εθνικότητα των υπολοίπων νεκρών, πέραν των Ελλήνων χειριστών του μαχητικού.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος είναι νεκρός και πέντε σοβαρά τραυματίες.

Νεκροί είναι οι δύο Έλληνες πιλότοι. Συνολικά δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 13 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη βάση, ενώ έχει δημιουργηθεί μια περίμετρος ασφαλείας

Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία:

«Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News