Ειδήσεις

Τα ευτράπελα της… κάλπης

Πολλά ήταν τα τρελά και τα παράδοξα που σημάδεψαν τη χθεσινή εκλογική διαδικασία τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αναλφάβητο μέλος εφορευτικής επιτροπής, ψηφοφόροι-φαντάσματα και μία ψηφοφόρος που πήγε να ψηφίσει με το νυφικό της... Τα είχαν όλα οι χθεσινές εκλογές. Χαρακτηριστική όμως παντού ήταν η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων και μελών εφορευτικής επιτροπής, που απουσίαζαν από τις θέσεις τους.

Έτσι, μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν σε αρκετά από τα εκλογικά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Και αν αλλού οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν όλοι στις θέσεις τους και στην ώρα τους για να ξεκινήσει η διαδικασία, σε μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων, στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στην ενδοχώρα, υπήρξε θέμα με τις εφορευτικές επιτροπές, καθώς τα μέλη τους δεν εμφανίστηκαν, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να επικοινωνούν με το Πρωτοδικείο ζητώντας τα στοιχεία τους για να τους αναζητήσουν. Την ίδια ώρα, σε πολλές περιπτώσεις ο κακός καιρός έφερε και αυτός, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση.

Με Super Puma

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων, μετά τη μεταφορά της δικαστικού και του αστυνομικού με Super Puma. Και αυτό διότι η περιοχή ήταν αποκομμένη από τη θάλασσα λόγω του καιρού και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν. Και αν τελικά η δικαστική αντιπρόσωπος, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε και έφτασε τελικά με Super Puma στην Αγία Ρουμέλη Χανίων, δυστυχώς η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς... τους ψηφοφόρους!

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες, με τους νοτιάδες και τη βροχή, ήταν τέτοιες που κατέστησαν αδύνατη για τους εκλογείς τη μετάβαση στο χωριό ακτοπλοϊκώς. Έτσι, ο μοναδικός τρόπος για να ψηφίσει κάποιος εκεί χθες ήταν να διασχίσει το μονοπάτι από Αϊ Γιάννη προς Αγία Ρουμέλη, περίπου 20 χλμ., για το οποίο χρειάζονται γύρω στις 2 με 2,5 ώρες, και αυτό υπό βροχή και αέρα.

Η πλειονότητα των εκλογέων της Αγίας Ρουμέλης κατοικεί σε άλλες περιοχές. Εξ ου και, σύμφωνα με κατοίκους, τα περίπου 129 άτομα που μένουν στην περιοχή κρινόταν μέχρι και την τελευταία ώρα αν θα κατάφερναν να ψηφίσουν. Και αυτό γιατί το πρόβλημα έγκειται στη δύσκολη προσέγγιση των ακτοπλοϊκών μέσων σε μια υποτυπώδη προβλήτα, καθώς και στην απουσία δρόμου.

Ωστόσο, ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η εκλογική διαδικασία στα 321 εκλογικά τμήματα των Χανίων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, σε όλη την περιφερειακή ενότητα το μόνο πρόβλημα που είχε αναφερθεί ήταν η ελλιπής σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα, σε ένα τμήμα, πάλι στην πόλη του Ηρακλείου, λόγω ίωσης δεν εμφανίστηκε ο γραμματέας του δικαστικού αντιπροσώπου και δόθηκε λύση από το Πρωτοδικείο.

Εμπόδια και στη Γαύδο

Με πολλά εμπόδια πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία και στην ακριτική Γαύδο, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν αρχικά το δικαστικό αντιπρόσωπο να φτάσει στο νησί. Εμπόδια όμως υπήρξαν και για τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι μένουν κυρίως στην Παλαιόχωρα και δυσκολεύτηκαν λόγω των ανέμων να μεταβούν στη Γαύδο. Έτσι, λίγοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ταλαιπωρίας συνέχεια όμως και για περίπου 300 εκλογείς, που μέχρι πρότινος ήξεραν ότι ψήφιζαν στο Μποδοσάκειο εκλογικό κέντρο. Όπως κάθε φορά, οι άνθρωποι κίνησαν εφησυχασμένοι ότι θα ασκήσουν χωρίς προβλήματα το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά μόνο, ως είθισται, με λίγη ώρα καθυστέρησης και παραμονής στην ουρά. Τους περίμενε όμως μια δυσάρεστη έκπληξη. Σπεύδοντας λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων νωρίς-νωρίς, λίγο πριν τις 7 το πρωί, για να ψηφίσουν και να ξεμπερδεύουν, ενώ έβλεπαν τα λεπτά να περνούν, εντούτοις ουδείς δικαστικός υπάλληλος ή μέλος της εφορευτικής επιτροπής βρισκόταν στη θέση του. Έτσι, δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι τελικά το εκλογικό τμήμα είναι κλειστό, καθώς έχει καταργηθεί! Όπως λοιπόν ήταν φυσικό και επόμενο, ο εκνευρισμός και οι διαμαρτυρίες επικράτησαν, με τους ψηφοφόρους να μπαίνουν και πάλι στον κόπο να αναζητούν και να μάθουν τελευταία στιγμή πού τελικά ψηφίζουν.

Επίσης, χωρίς ρεύμα για αρκετή ώρα χθες είχε μείνει το 439ο εκλογικό τμήμα Τυμπακίου λόγω βλάβης, που όμως αποκαταστάθηκε άμεσα.

Εκλογικό τμήμα... παραδείσου

Απίστευτο και όμως αληθινό ήταν και το ευτράπελο που διαδραματίστηκε στο 316ο εκλογικό τμήμα της Νίκαιας. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι που είχαν τοποθετηθεί εκεί για να διεκπεραιωθεί η εκλογική διαδικασία βρέθηκαν στις θέσεις τους από την πρώτη στιγμή προκειμένου να ετοιμάσουν τις αίθουσες. Να τακτοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και να υποδεχτούν τους πρώτους εκλογείς. Έλα σου όμως που περίμεναν, περίμεναν, περίμεναν... και ψηφοφόρους δεν έβλεπαν.

Όχι, η απουσία τους δεν ήταν συνέπεια της στάσης τους να απέχουν από τις εκλογές, αλλά απουσίας τους γενικώς από τα εγκόσμια αφού, όπως τελικά διαπιστώθηκε, όλοι τους ήταν γεννημένοι το 1900 και είχαν αποχαιρετήσει τον κόσμο τούτο καιρό τώρα... Έτσι, από τους 712 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους δεν εμφανίστηκε ούτε ένας, με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να... κόβουν βόλτες μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που στο εν λόγω εκλογικό τμήμα παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

Και όπως ανέφερε εκλογική αντιπρόσωπος, το 65% των εγγεγραμμένων - κυρίως μικρασιατικής καταγωγής - πρέπει να έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς οι ημερομηνίες γέννησης που αναγράφονται είναι του... 1900 και του 1903!

Με... γκρέιντερ

Την ίδια ώρα όμως, για πολλούς το ρόλο της έπαιξε και η σωματική κόπωση και η πίεση των ημερών σε αρκετά εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα. Συγκεκριμένα, στα Άγραφα, μέλος της εφορευτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αισθάνθηκε αδιαθεσία. Από υπευθυνότητα όμως και θέλοντας να φέρει εις πέρας την αποστολή του, προσπάθησε να παραμείνει στη θέση του. Όμως οι δυνάμεις του υποχωρούσαν και έτσι κλήθηκε αναπληρωματικό μέλος να λάβει τη θέση του, το οποίο, λόγω καιρού, χρειάστηκε να φτάσει στο χωριό με εκχιονιστικό μηχάνημα.

Ψηφοφόρος έδωσε ποδοσφαιρικό χρώμα

Στη Θεσσαλονίκη, ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο της Τελείας αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφιους παίκτες από τη Λίβερπουλ, δίνοντας έτσι ποδοσφαιρικό χρώμα, σημειώνοντας μάλιστα τους εξής:

- Τζέραρντ Στέφανος του Ιωάννου

- Χέντερσον Ιορδάνης του Χρήστου

- Λαλλάνα Αδάμ του Κωνσταντίνου

- Σκρτελ Μαρτίνος του Παύλου

- Μάρκοβιτς Λάζαρος του Ισίδωρου

- Μπαλοτέλι Μάριος του Ιωακείμ.

Την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του εξέφρασε ψηφοφόρος σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας για την κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή, ρίχνοντας στην κάλπη το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο... «Σας βαρέθηκα όλους. Άλλα λέτε, άλλα κάνετε. Άλλα σκέφτεστε και άλλα θέλετε. Αν θέλετε τις ψήφους μου και τη στήριξή μου (κοιταχτείτε στα μάτια, λογοφέρετε ακόμη έντονα, αλλά στο τέλος συνεργαστείτε για το καλό της χώρας)».

Έπεσαν και λίγες "ψιλές"

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη χθες το πρωί στο Πλωμάρι μεταξύ υποψήφιου βουλευτή και στελέχους άλλου κόμματος. Σύμφωνα με το plomarinews.gr, ο υποψήφιος χτύπησε το στέλεχος με μεταλλικό αντικείμενο. Ο τραυματίας πήγε στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου. Το συμβάν επιβεβαιώθηκε από το θύμα και ο θύτης, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε για να γλιτώσει το αυτόφωρο.

Αναλφάβητο μέλος επιτροπής

Ένα ακόμα "εκλογικό" περιστατικό είχε πρωταγωνίστρια μια γυναίκα από τη Σαλαμίνα, η οποία κλήθηκε να υπηρετήσει σε εφορευτική επιτροπή, όμως δε γνωρίζει ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση. Όπως είπε η ίδια, όλα τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έδειξαν μεγάλη κατανόηση και η ίδια βοήθησε με διάφορους τρόπους στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Άφησε το γάμο και... πήγε να ψηφίσει με το νυφικό

Με το νυφικό και αμέσως μετά το γαμήλιο γλέντι της αποφάσισε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα νύφη από την Καρδίτσα. Πρόκειται για τη νύφη Κωνσταντίνα Μπούρμπου, η οποία προσήλθε να ψηφίσει στον τόπο καταγωγής της, το χωριό Δρακότρυπα του δήμου Μουζακίου, και όσοι παρευρέθησαν στο δημοτικό σχολείο του χωριού χειροκρότησαν και επευφήμησαν τη νεόνυμφη.

Σχόλια