Ειδήσεις

Ο διεθνής Τύπος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

O Αλέξης Τσίπρας και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τη Δευτέρα.

«O Tσίπρας κρατά στα χέρια του την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας», γράφει ο βρετανικός Guardian.

Το γερμανικό Spiegel βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα «να έχει κερδίσει μία ευκαιρία»: «Δε χρειάζεται να συμβεί το καταστροφικό σενάριο. Ίσως η χθεσινή ημερομηνία περάσει στην Ιστορία που θα ξεκινήσει επιτέλους η πολιτική ανανέωση της Ελλάδας και ο Τσίπρας έχει πραγματικά το θάρρος να τα βάλει με μεγιστάνες της ναυτιλίας και των ΜΜΕ», αναφέρει στο άρθρο του.

Η Bild έχει τίτλο «ο ευρω-διώκτης Τσίπρας ανακοινώνει ριζική μεταρρύθμιση: Σταματήστε την καταστροφική λιτότητα» κι επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «τώρα, ο Τσίπρας έχει την επιλογή» και επίσης θέτει το ερώτημα εάν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «θα προχωρήσει σε συμβιβασμό με την τρόικα ή θα ρισκάρει τη χρεοκοπία».

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η γαλλική Liberation, έστω κι αν «λίγοι ψηφοφόροι του πιστεύουν σε ένα φωτεινό μέλλον αλλά η ψήφος τους ήταν ψήφος απόρριψης», είναι ένα σημάδι που η Ε.Ε. πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη.

Η επίσης γαλλική Le Figaro έχει τίτλο «Ενάντια στη λιτότητα, η Ελλάδα δίνει την εξουσία στο ΣΥΡΙΖΑ» και σχολιάζει «μετά τη σαφή νίκη του κόμματός του, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση τη Δευτέρα».

Οι Financial Times ρωτούν «εάν ο Τσίπρας θα αποδειχθεί Λούλα ή Τσάβες».

Το BBC στη διαδικτυακή του έκδοση έχει τίτλο «Ο κατά της λιτότητας ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται να τελειώσει τον πόνο», ενώ επισημαίνεται ότι η νίκη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει πέντε χρόνια «ταπείνωσης και πόνου».

Πρώτο θέμα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο CNN, που επισημαίνει ότι η «Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα που την κατέστρεψε», σημειώνοντας ωστόσο ότι η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα είναι τώρα να τηρήσει τη δέσμευσή του για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της ελληνικής βοήθειας.

Για νίκη του Αλέξη Τσίπρα κατά της λιτότητας κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει βάσεις σύγκρουσης για την Ελλάδα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φτιάχνει συνθήκες αντιμετώπισης με τους Ευρωπαίους εταίρους του καθώς ετοιμάζεται να σχηματίσει συνασπισμό που θα επικεντρωθεί στον τερματισμό της λιτότητας, σημειώνοντας ότι η εποχή της υποταγής σε διεθνείς απαιτήσεις για μείωση δαπανών έχει τελειώνει», επισημαίνει το δίκτυο.

Οι New York Times έχουν τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν αντίθετα στη λιτότητα, μία μεγάλη αλλαγή» και σχολιάζουν πως «οι Έλληνες απέρριψαν τη σκληρή πολιτική της λιτότητας κι έστειλαν προειδοποίηση στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατήγε μία αποφασιστική νίκη στις εθνικές εκλογές, τοποθετώντας το σκληρό συνομιλητή Αλέξη Τσίπρα ως τον επόμενο πρωθυπουργό τους».

«Η ελληνική ψήφος εγείρει νέα ευρωπαϊκή σύγκρουση» γράφει η Wall Street Journal, που χαρακτηρίζει φάρμακο τη λιτότητα και αποδίδει τη συνταγογράφηση στις φίλες μας ευρωπαϊκές χώρες: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι παρέδωσαν την εξουσία στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στις εθνικές εκλογές, μία λαϊκή εξέγερση ενάντια στο σκληρό οικονομικό φάρμακο που η Ελλάδα έχει καταπιεί εδώ και πέντε χρόνια και μία επίπληξη στις φίλες ευρωπαϊκές χώρες που της το έχουν συνταγογραφήσει».

Το Skynews έχει τίτλο «Η Ελλάδα θα αφήσει πίσω την "ταπεινωτική λιτότητα"» σχολιάζοντας στον υπέρτιτλο ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει στους υποστηρικτές του πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την "καταστροφική λιτότητα" που επιβλήθηκε από τους πιστωτές της.

Η ισπανική El Pais έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις ελληνικές εκλογές και υπόσχεται να τερματίσει τη λιτότητα», ενώ η ιταλική La Repubblica τιτλοφορείται: «Ελλάδα, θρίαμβος Τσίπρα: Η τρόικα είναι παρελθόν» και αναφέρει πως «για την πλειοψηφία του λείπουν δύο έδρες».

«Ο Τσίπρας θριαμβεύει και ταρακουνά την Ευρώπη» γράφει η Corriere della Sera και συνεχίζει επικαλούμενη δήλωση του Τσίπρα: «Δεν υπάρχει πια φόβος. Αρκετά με την τρόικα».

Σχόλια