Ειδήσεις

Σε κλίμα ηρεμίας στις κάλπες της Ιεράπετρας οι εκλογείς

Το κλίμα που επικρατούσε λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Ιεράπετρα ήταν πάρα πολύ καλό, χωρίς εντάσεις, φανατισμό, αντεγκλήσεις και παρατράγουδα.

Οι εκλογείς ξεκίνησαν δειλά-δειλά να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων από τις 7 το πρωί, αφού προηγουμένως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έκαναν μεγάλες προσπάθειες να καλύψουν τα κενά που άφησαν με την απουσία τους πολλοί από εκείνους που είχαν οριστεί ως μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Σε πολλά εκλογικά τμήματα υπήρχε μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Σε ελάχιστα τμήματα υπήρχαν και εκπρόσωποι των κομμάτων, στοιχείο που δείχνει την αδυναμία των κομματικών επιτελείων να πείσουν εκείνους που κάποτε με τη συμμετοχή τους στις εκλογές, ως αντιπρόσωποι, ή μεταφορείς ανήμπορων ψηφοφόρων, έδιναν τα διαπιστευτήριά τους για το μελλοντικό βόλεμα των ημετέρων.

Αυτές οι εκλογές μέσα στο καταχείμωνο καταγράφονται στην πολιτική ιστορία του τόπου ως οι πιο βουβές, οι πιο περίεργες και οι πιο κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν το κλίμα αυτών των εκλογών ως πραγματικά ευρωπαϊκό.

Η Ιεράπετρα από την αρχή της προεκλογικής περιόδου παρέμεινε καθαρή, χωρίς αφισορύπανση, αλλά και χωρίς ηχορύπανση, αφού κανένα κόμμα δεν έστησε μεγαφωνικές εγκαταστάσεις σε πλατείες, δεδομένου ότι όλοι απέφυγαν τις ανοικτές συγκεντρώσεις.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ιεράπετρας στην εκλογική διαδικασία κρίθηκε ικανοποιητική λίγο πριν κλείσει η κάλπη από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων. Η αποχή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυμαίνεται στα επίπεδα των ευρωεκλογών, δοθέντος ότι τούτη τη φορά δεν οργανώθηκαν από κανένα κόμμα ταξίδια ετεροδημοτών από το κέντρο προς την περιφέρεια και ο βροχερός καιρός απέτρεψε πολλούς να μετακινηθούν ακόμα και από νομό σε νομό πάνω στην Κρήτη για να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Το μοναδικό παραταξιακό πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αφορά στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καθώς κάποιοι που ήθελαν να ψηφίσουν το νεοσύστατο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου μπερδεύτηκαν μέσα στο παραβάν, γιατί δε γνώριζαν το έμβλημά του, ρίχνοντας στην κάλπη εκείνο με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρικτές του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που αντιλήφθηκαν το μπέρδεμα σχολίαζαν με γενναιοδωρία το γεγονός, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πειράζει και αυτοί είναι από το αίμα μας. Αν είχαμε βάλει και το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο, θα ήταν ευκολότερο να το διακρίνουν οι ψηφοφόροι μας».

Νίκος Πετάσης

Σχόλια