Ειδήσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η νύχτα των εκλογών θα είναι μακριά, αφού όπως δείχνουν και τα exit polls η αυτοδυναμία είναι ένα ζητούμενο, όπως είναι και το αν θα κατορθώσει το νεόκοπο κόμμα του Γ. Παπανδρέου να εισέλθει στη Βουλή.

Αν και οι διακυμάνσεις που δίνουν τα exit polls είναι απαράδεκτα μεγάλες (διεθνώς δίνεται συνήθως 1 μονάδα διακύμανση, το πολύ 2, εδώ έχουμε exit polls με 3, 4 και... 6 μονάδες διακύμανση!), τα πράγματα φαίνεται να δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των πρώτων δύο κομμάτων δε θα είναι μικρότερη από 10% και πιθανότατα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κυμανθεί περί το 25%, λίγο πάνω ή λίγο κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ φυσιολογικά δε θα πέσει κάτω από 37%, και η Βουλή το πιθανότερο είναι να διαθέτει επτά κόμματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκεντρώσει από 146 έως και 155 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται... στο όριο της αυτοδυναμίας και θα διαπιστώσουμε αν θα τα καταφέρει πολύ αργότερα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή και κατά τα φαινόμενα - εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls - οι ΑΝ.ΕΛ. θα βρίσκονται στη Βουλή και αποτελούν έναν δυνητικό σύμμαχο για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα εκτός απροόπτου το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου μένει εκτός, έχοντας πάντως οδηγήσει το "αυθεντικό" ΠΑΣΟΚ σε ένα ποσοστό κάτω του 5,5%.

Το ΚΚΕ φαίνεται να συντηρεί τις δυνάμεις του, η Χρυσή Αυγή μάλλον θα είναι το τρίτο κόμμα και το Ποτάμι μπαίνει στη Βουλή ως τέταρτο κόμμα.

Σχόλια