Ειδήσεις

Αϊ Γιάννης Χωστός: Η γέφυρα των αναστεναγμών

Κυκλοφοριακό κομφούζιο, κυρίως τις ώρες αιχμής, δημιουργείται σε καθημερινή βάση στη γέφυρα του Αγίου Ιωάννη Χωστού. Δεκάδες διερχόμενα από τους γύρω δρόμους οχήματα βρίσκουν "διέξοδο" από και προς Ηράκλειο και Φοινικιά, αλλά και την εθνική οδό.

Η κατάσταση τα πρωινά και τα μεσημέρια, αλλά και κατά τις ώρες που έχει βροχόπτωση, χαρακτηρίζεται τραγική, καθώς η ροή των οχημάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όλοι θέλουν "εδώ και τώρα" να περάσουν και πολλές φορές από κεκτημένη ταχύτητα δεν ελέγχουν σωστά.

Οι περισσότεροι οδηγοί, όπως δείχνει η οδηγική τους συμπεριφορά, δεν ξέρουν τι σημαίνει καν "προτεραιότητα". Αποτέλεσμα είναι να ελλοχεύουν κίνδυνοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όταν μάλιστα στο εν λόγω σημείο δεν υπάρχουν φανάρια.

Οι περιοχές από όπου διέρχονται τα οχήματα και καταλήγουν στην εν λόγω γέφυρα είναι πάρα πολλές. Μόνο από την πλευρά του Ηρακλείου, στο δρόμο του Αγίου Ιωάννη Χωστού, περνούν εκατοντάδες οχήματα από τους δρόμους Παπαγιάννη Σκουλά, Ορφανού, Ηρακλή, Νικηταρά, Λυσιστράτης και Χριστομιχάλη Ξυλούρη. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα και μηχανάκια που έχουν κατεύθυνση προς Φοινικιά, Λυσιστράτη (παράλληλη της γέφυρας) και τις γύρω περιοχές, αλλά και την εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, προσπαθούν όσο γίνεται πιο άμεσα να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και τέσσερα οχήματα έρχονται "πρόσωπο με πρόσωπο" και χρειάζεται να ακινητοποιηθούν για να περάσει ένα-ένα με κατεύθυνση τη γέφυρα.

Για παράδειγμα, χθες το μεσημέρι διέρχονταν την ίδια στιγμή από Παπαγιάννη Σκουλά, από Ορφανού, από Λυσιστράτης (παράλληλη της Χριστ. Ξυλούρη) και από Χριστομιχάλη Ξυλούρη τέσσερα οχήματα και από πίσω ακολουθούσαν και άλλα. Χρειάστηκε να πατήσουν φρένο τα προπορευόμενα λίγο πριν τη γέφυρα, με ορατό τον κίνδυνο να προσκρούσουν όσοι ακολουθούσαν. Τα κορναρίσματα δεν έλειψαν, αλλά και οι χειρονομίες κάποιων οδηγών που ένιωσαν πως πήγε η καρδιά τους στην Κούλουρη. Πολλά είναι στο μεταξύ τα ατυχήματα που σημειώνονται. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές δημιουργούνται μόνο υλικές ζημιές.

«Κάντε κάτι»: Μέτρα ζητούν οι κάτοικοι

Περίοικοι και διερχόμενοι οδηγοί αναφέρουν πάντως πως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης το όλο ζήτημα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα της ασφάλτου. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούν και οι οδηγοί τα σήματα του ΚΟΚ και να μη διέρχονται αντίθετα από δρόμους που έχουν χαρακτηριστεί μονόδρομοι.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια