Ειδήσεις

Ισχυρή αυτοδυναμία ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο

Καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία, η οποία «δε θα είναι λευκή επιταγή, θα είναι μία νέα πολιτική συμφωνία», ζήτησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε», τόνισε, «την πρώτη μας ευκαιρία. Και τη θέλουμε όλη», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του από το Ηράκλειο.

«Εδώ στο Ηράκλειο κλείνει σήμερα μία προεκλογική εκστρατεία που άφησε δύο αποτυπώματα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Το ένα είναι το δικό μας αποτύπωμα. Αυτό της μεγάλης αριστερής και δημοκρατικής παράταξης. Και από την άλλη μεριά το αποτύπωμα του κ. Σαμαρά. Το αποτύπωμα μίας κυβέρνησης που ενορχήστρωσε και υπηρέτησε την πιο χυδαία προεκλογική καμπάνια».

«Είμαστε μισό βήμα από την αυτοδυναμία. Που δε θα είναι αλαζονεία, δε θα είναι ανάθεση. Θα είναι ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χωρίς να μας εκβιάζουν τα κόμματα του μνημονίου και τα κόμματα του σωλήνα της διαπλοκής», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία για να τον εγκλωβίσουν. Να τον έχουν όμηρο ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμα και τους στόχους του. Ζητάμε καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία. Δε θα είναι λευκή επιταγή. Θα είναι μία νέα πολιτική συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του «ο κύβος ερρίφθη», είπε χαρακτηριστικά, και επιτέθηκε στη Ν.Δ. και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε.

«Σε αυτήν την εκλογική μάχη συγκρούστηκαν δύο κόσμοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι «στις 25 Γενάρη μπαίνουν οι τίτλοι τέλους». «Η υπομονή του λαού τελείωσε. Και μαζί της τελειώνει το πολιτικό προσωπικό των μνημονίων, της διαπλοκής και της υποτέλειας» είπε.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη δύναμη σταθερότητας που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, λέγοντας πως είναι η μόνη δύναμη που έχει πρόγραμμα και όραμα.

Στη συνέχεια ανέπτυξε έξι δεσμεύσεις για την υπεράσπιση της κοινωνίας όπως:

- Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ευρώπης που αλλάζει. Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την Ευρώπη των λαών, με την Ευρωζώνη χωρίς το φαρμάκι της λιτότητας, με το ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες, με την κοινωνία όρθια.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

- Εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο. Δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής, της συναλλαγής, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

- Εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

- Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

- Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

- Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

- Επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.

- 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.

- Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.

- Κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/κίνηση.

Επίσης, κατα την ομιλία του είπε ότι «δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς να το ψάξουν, όπως πώς προέκυψε το χρέος, ποιοι αλλοίωναν τα στοιχεία, πού πήγαν 70 δισ. κοινοτικές επιχορηγήσεις, ποια συμφέροντα μας έβαλαν στο Μνημόνιο».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα ενταθεί η προσπάθεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μιλώντας για «ανεκπλήρωτη υποχρέωση σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις χθεσινές αναφορές του Μάριο Ντράγκι, κάνοντας λόγο για μια ακόμα ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά και υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα είναι παράδοξο, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει και τα spreads πέφτουν».

Τέλος, μίλησε για την ελπίδα που έρχεται και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Είναι ο λαός που πάλεψε πέντε χρόνια με τα θηρία. Που πέρασε διά πυρός και σιδήρου όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Αλλά δεν υπέκυψε. Και θα νικήσει. Εμπρός λαέ. Θα νικήσουμε».

Πριν από την ομιλία του και μόλις έφθασε στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο στην Αρχιεπισκοπή και είχε μαζί του συνάντηση περίπου 20 λεπτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην Κρήτη, αφού μετά το πέρας της ομιλίας θα μεταβεί στα Χανιά απ' όπου θα αναχωρήσει αύριο για την Αθήνα.

Οπαδοί και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν την ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανότερου επόμενου πρωθυπουργού.

Λίγο πριν μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στην πλατεία Ελευθερίας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο. Μάλιστα η συνάντηση μεταξύ του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε περίπου 20 λεπτά.

Σχόλια