Ειδήσεις

"Αφήστε την Ελλάδα να ανασάνει"

Διαστάσεις διεθνούς κινήματος παίρνει η απαίτηση "κουρέψτε το ελληνικό χρέος"! Ενώ στην χώρα μας τα περισσότερα κόμματα... δεν "ακουμπάνε" καν το θέμα, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική ηγεσία, άλλες δύο πρωτοβουλίες προέκυψαν, από αντίστοιχες ομάδες οικονομολόγων. Μάλιστα η πρώτη εξ ατυών είναι ομάδα ιδιαίτερα επιφανών οικονομολόγων, "μεγάλων" ονομάτων από Βρετανία και ΗΠΑ, που ζητούν διαγραφή ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι "18" της πρωτοβουλίας  προχώρησαν σε μια ηχηρή παρέμβαση με άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, υπό τον τίτλο: «Η Ευρώπη θα ωφεληθεί, αν δοθεί στην Ελλάδα μία νέα αρχή».

Πρόκειται για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της οικονομίας και μάλιστα μεταξύ τους βρίσκονται δύο νομπελίστες, οι Χριστόφορος Πισσαρίδης και Τζόζεφ Στίγκλιτς

 Οι «18» συγχαίρουν τους συντάκτες των Financial Times που έχουν αρθρογραφήσει υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για την ηθική και ρεαλιστική στάση τους.

«Ηθική, όσον αφορά την απόρριψη μίας δογματικής εμμονής για πλήρη αποπληρωμή του χρέους, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες - ένα δόγμα που διαιρεί ήδη την Ευρώπη. Ρεαλιστική, καθώς αναγνωρίζει το περιθώριο ανάσας που θα δώσει η ελάφρυνση του χρέους σε μία κυβέρνηση που επιδιώκει μεταρρυθμίσεις , αντί να επιδιώκει τη λιτότητα αυτή καθεαυτή».

Μορφές αναδιάρθρωσης

Στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι προτείνουν τρεις μορφές χρηματοπιστωτικής αναδιάρθρωσης που έχουν, όπως σημειώνουν, πρακτικό προηγούμενο:

- Πρώτον, μία περαιτέρω υπό όρους αύξηση της περιόδου χάριτος, ώστε η Ελλάδα να μη χρειάζεται να εξυπηρετεί καθόλου το χρέος της, για παράδειγμα για τα επόμενα πέντε χρόνια και στη συνέχεια να το εξυπηρετεί μόνο εάν έχει ανάπτυξη τουλάχιστον 3% και έως ότου έχει ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που έχει χάσει από το 2008.

Στα ιστορικά προηγούμενα αυτού περιλαμβάνεται η ρήτρα του δανείου που πήρε η Βρετανία από τις ΗΠΑ, την οποία διαπραγματεύθηκε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς και δεν προέβλεπε καμία εξυπηρέτηση του χρέους, έως ότου η βρετανική οικονομία ικανοποιούσε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες.

- Δεύτερον, κάποια μείωση του χρέους, ιδιαίτερα στα διμερή επίσημα δάνεια, για να αυξηθεί περαιτέρω το περιθώριο για τη δημοσιονομική πολιτική.

- Τρίτον, σημαντικά κεφάλαια για αποδοτικά επενδυτικά προγράμματα, ιδιαίτερα για τις εξαγωγές.

Το σχέδιο Γιούνκερ θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλό πλαίσιο για τέτοιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν, για παράδειγμα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Εκτός από την αύξηση της συνολικής ζήτησης, ένα τέτοιο μέτρο από την πλευρά της προσφοράς θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η ανακούφιση του χρέους δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για μία τέτοια ενάρετη δυναμική και ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει η ίδια μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση της λιτότητας από τις μεταρρυθμίσεις. Το να καταδικάζεις τη λιτότητα δεν συνεπάγεται ότι είσαι κατά των μεταρρυθμίσεων. Η μακροοικονομική σταθεροποίηση μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της είσπραξης φόρων, παρά με περικοπές των δημοσίων δαπανών, που έχουν μειώσει τη βάση των εσόδων και οδήγησαν στην αύξηση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ», αναφέρουν.

Κλείνοντας σημειώνουν: «Θεωρούμε ότι όλη η Ευρώπη θα ωφεληθεί αν δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μίας νέας αρχής. Σε τελευταία ανάλυση, όπως μας θύμισε η κυρία Τετ (αρθρογράφος των FT), η γερμανική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί και να μεταρρυθμισθεί μετά τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους της χώρας στη δεκαετία του '50».

Ποιοι υπογράφουν

Οι οικονομολόγοι που υπογράφουν την επιστολή είναι:

Prof Joseph Stiglitz      - Columbia University

Prof Chris Pissarides - London School of Economics

Prof Charles Goodhart - London School of Economics

Prof Marcus Miller -      Warwick University

Michael Burke - Economists Against Austerity

Prof Panicos Demetriadis -      University of Leicester

Prof Stephany Griffith-Jones - IPD Columbia University

Prof Gustav A Horn - Macroeconomic Policy Institute (IMK)

Prof Mary Kaldor - London School of Economics

Neil MacKinnon - VTB Capital

Prof Jose Antonio Ocampo - Columbia University

Avinash Persaud Peterson - Institute for International Economics

Helmut Reisen -      Shifting Wealth Consult

Robert Skidelsky - University of Warwick

Prof Frances Stewart      - University of Oxford

Prof Robert Wade - London School of Economics

Hilary Wainwright - Transnational Institute, Amsterdam

Prof Simon Wren-Lewis - Merton College Oxford

"Αφήστε την Ελλάδα να ανασάνει"

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, που οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν σε πρώτο κόμμα, να διαγράψει μέρος του χρέους βρήκε «ανέλπιστη υποστήριξη» στην Αυστραλία, αναφέρει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC, κάνοντας αναφορά σε πρωτοβουλία οικονομολόγων που ζητούν κούρεμα του χρέους.

Φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρώην αρχηγού του συντηρητικού Φιλελεύθερου κόμματος, Τζον Χιούσον, που υποστηρίζει ότι χωρίς μείωση του χρέους «δεν υπάρχει ελπίδα» για την Ελλάδα.

Ο δρ. Χιούσον μαζί με άλλους σαράντα διακεκριμένους Αυστραλούς οικονομολόγους έχουν υπογράψει διακήρυξη για σημαντικό «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα με τον ομογενή οικονομολόγο Αδάμ Ρόρρη, ο οποίος έχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΗΕ «τη διακήρυξη αυτή την υπέγραψαν και κορυφαίοι οικονομολόγοι από τη Βρετανία, τον Καναδά, ακόμα και την Κίνα».

Οι οικονομολόγοι επικρίνουν το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, το χαρακτηρίζουν «αποτυχία», και καλούν για μια πιο βιώσιμη οικονομική πορεία.  

«Και παρ' ότι είναι ευρέως κατανοητό στους οικονομολόγους πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν μια καταστροφή, ακόμη και με δικούς της όρους, η τρόικα συνεχίζει να επιβάλει απαιτήσεις που καθιστούν την ελληνική οικονομία όλο και πιο αδύναμη, και αποστερούν τα προς το ζην των περισσότερων ανθρώπων» δηλώνει ο καθηγητής Γιώργος Αργυρούς, του Πανεπιστημίου UNSW.

Ο ομότιμος καθηγητής, Φρανκ Στίλγουελ, του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να υπάρξει μία ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι ώστε το ανεξόφλητο ελληνικό δημόσιο χρέος να διαγραφεί, και μια πολιτική για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης να υποστηριχτεί σθεναρά».

Η όλη κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία της Εκστρατείας Αλληλεγγύης Αυστραλίας- Ελλάδας και με τίτλο «Let Greece Breathe».

Σχόλια