default-image

Αγία Τριάδα: Η στοιχειωμένη συνοικία

Κρήτη
Αγία Τριάδα: Η στοιχειωμένη συνοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτια γκρεμισμένα. Ερείπια... "στοιχειωμένα"! Σπασμένα παράθυρα, πίσω από τα οποία ξεπροβάλλουν μισογκρεμισμένες στέγες και χαλασμένα δοκάρια. Ακάλυπτοι χώροι που χρησιμοποιούνται ως χωματερές. Ως ουρητήρια. Ή ως στέκια τοξικομανών. Παράθυρα δίπλα σε χαλάσματα, οχυρωμένα με ό,τι οι ιδιοκτήτες τους μπόρεσαν να επιστρατεύσουν.

Είναι η συνοικία της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου του σήμερα... Που περιμένει πώς και πώς να προχωρήσει επιτέλους η μελέτη ανάπλασης, η οποία πλέον ξεμπλόκαρε από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η προχθεσινή έγκριση της μελέτης και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από την αντίστοιχη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, φέρνει την πολυπόθητη ανάπλαση πολύ πιο κοντά στην υλοποίηση. Τα διαδικαστικά πλέον βήματα, εν προκειμένω η εκ νέου ανάρτηση από το Δήμο Ηρακλείου, ο έλεγχος στο ΣτΕ και η υπογραφή του τελικού Προεδρικού Διατάγματος αποτελούν τις τελευταίες γραφειοκρατικές πινελιές, που μπορούν καλώς εχόντων των πραγμάτων να γίνουν ακόμα και εντός του 2015.

Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις, πέρα από το Δήμο Ηρακλείου, προκάλεσαν ικανοποίηση και στους κατοίκους. Τους ίδιους όμως δεν τους απασχολούν τα διαδικαστικά, τα έγγραφα και οι αποφάσεις. Εκείνο που θέλουν είναι έργα...

Όπως-όπως με ό,τι πρόχειρο μέσο βρήκαν διαθέσιμο έχουν αμπαρώσει τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν μέσω της "Νέας Κρήτης" οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας. Το οδοιπορικό μας άλλωστε χθες στην περιοχή ήρθε να αναδείξει το πόσο έχει αργήσει η υπόθεση της μελέτης ανάπλασης.

Πολλοί, όπως μας μετέφεραν οι περίοικοι, κουράστηκαν, βαρέθηκαν, από τις υποσχέσεις αναβάθμισης της συνοικίας. Πήραν τα υπάρχοντά τους και μετακόμισαν αλλού.

Κάποιοι άλλοι, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, παρέμειναν από έλλειψη εναλλακτικής, αφού εκεί είναι τα σπίτια τους. Και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε αλλού.

Σήμερα η γραφική αλλά υποβαθμισμένη συνοικία αποτελείται από ένα "μωσαϊκό" ηλικιωμένων κατοίκων και φτωχών αλλοδαπών. Εσχάτως, έχει προστεθεί και φοιτητόκοσμος. Μετά από τις αρχικές αναταράξεις, φαίνεται ότι η περιοχή έχει βρει πλέον την ισορροπία της, αν και η ανασφάλεια και ο φόβος δεν έχει εκλείψει. Το μαρτυρούν άλλωστε τα σφραγισμένα πορτοπαράθυρα και τα πρόχειρα... οχυρωματικά έργα στις εξώπορτες.

Τριτοκοσμικές εικόνες: Πληγή τα ετοιμόρροπα

Το μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους είναι τα πολλαπλά μέτωπα υποβάθμισης. Σε κάθε δρόμο, σε κάθε στενό σοκάκι, στην Παλμέτη, στη Σκρα, στη Σκορδυλών, στη Σακουλιέρηδων, στη Δαιμονάκηδων, όπως περπατά κανείς, θα περάσει αναγκαστικά δίπλα ή κάτω από μισογκρεμισμένα και ετοιμόρροπα κτίσματα. Τοίχους, στέγες και μπαλκόνια, έτοιμα να καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα, ακόμα και με ένα φύσημα του αέρα. Μεταξύ χαλασμάτων και παλιών σπιτιών, υπάρχουν ακάλυπτοι χώροι. Πρόχειρες, δυστυχώς, χωματερές, όπου μέσα βρίσκεται κάθε λογής σκουπίδι. Επίσης, σύριγγες και λοιπά σύνεργα τοξικομανών.

Κίνδυνο θάνατο για τους ανυποψίαστους περαστικούς και τους κατοίκους αποτελούν τα δεκάδες ετοιμόρροπα κτίσματα στα σοκάκια της Αγίας Τριάδας, ερείπια που δείχνουν άτοιμα να καταπέσουν πλήρως ακόμα και με τον αέρα

Μαζί με τα σκουπίδια έχουν θεριέψει τα χόρτα και τα δέντρα. Περιμένοντας, όπως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, τον ερχομό των υπηρεσιών καθαρισμού και πρασίνου. Από το παζλ δε λείπουν και τα κρεμασμένα ρούχα, με ό,τι πατέντα μπορεί να φανταστεί κανείς, πάνω στα κεντρικά δρομάκια της συνοικίας. Μια τριτοκοσμική, συνολικά, εικόνα. Είναι πραγματικά κρίμα και άδικο. Γιατί πίσω από τις ασχήμιες κανείς μπορεί να διακρίνει την ιδιαίτερη ομορφιά, τη γοητεία που κρύβει η γραφική συνοικία.

Τι λένε κάτοικοι της περιοχής

«Υπάρχουν διάφορα προβλήματα εδώ στην περιοχή. Έχει να κάνει και με την κρίση. Και με τις υπηρεσίες. Υπάρχει υποβάθμιση. Αλλά υπάρχει και προοπτική».

Ιάσονας Νικολάου

«Σπίτια-ερείπια. Περπατάς και δεν ξέρεις τι θα σου πέσει στο κεφάλι. Πρόχειρα τσαντίρια έξω. Σκουπιδαριό παντού. Είναι άσχημη η κατάσταση που επικρατεί εδώ».

Ρένα Κληρονόμου

«Από πού να αρχίσω; Από τα γκρεμισμένα κτήρια; Τους ναρκομανείς; Τις τρώγλες; Μόνο επειδή είναι δικό μου το σπίτι παραμένω εδώ. Αλλιώς θα είχα φύγει προ πολλού».

Ιωάννα Πόλυ

«Δεκαετίες ολόκληρες μένω εδώ. Υπάρχουν προβλήματα. Αν καθαρίσει λίγο ο τόπος, αν γκρεμιστούν παλιά σπίτια, αν χτιστούν καινούργια, θα δείξει αλλιώς η περιοχή μας».

Ρένα Κληρονόμου

«Η κατάσταση είναι άθλια! Μας έχουν εγκαταλείψει τελείως. Επιτέλους ας μεριμνήσουν για την έρμη συνοικία. Περιμένουμε να προχωρήσει κάτι οργανωμένο, επιτέλους τώρα, με τη μελέτη ανάπλασης».

Κώστας Στριλιγκάς

«Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα. Αλλά, εντάξει, τι να κάνουμε. Εμείς συνεχίζουμε εδώ κανονικά. Μακάρι να γίνουν βελτιώσεις γιατί το αξίζει η περιοχή».

Κώστας Φανουράκης

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News